Obiteljsko zdravlje - 8. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Kofeinski krah: oprezno s potiskivanjem umora

Kultura ispijanja kave na našim je prostorima duboko ukorijenjena. U kavi se posebice (i pretjerano) uživa kad se želi odagnati umor. No pritom je itekako potreban oprez

kava kofein nuspojave previse kave simptomi kofeinski krah umor caffeine crash oprez

Uvriježeno je mišljenje da kava i drugi napici na bazi kofeina razbuđuju, podižu energiju i poboljšavaju koncentraciju, no to je samo djelomice točno. U prvih nekoliko sati nakon konzumiranja, kofein doista djeluje kao stimulans, ali dugotrajno ne održava budnost i aktivnost.

Mnogi nastoje nadvladati iscrpljenost i manjak sna pomoću kofeina, ali što dulje se tako potiskuje umor, to jači biva njegov uzvratni udarac. Neumjereno i često uzimanje kofeina može dovesti do stanja koje se naziva caffeine crash, odnosno kofeinski krah, a uzrokuje pad energije, nemir, razdražljivost, otežanu koncentraciju, probavne smetnje, probleme sa spavanjem… Štoviše, takvi simptomi često nastaju u začaranom krugu ovisnosti o kofeinu i prirodne potrebe organizma da se oslobodi preopterećenosti kofeinom.

Vodite računa o unosu kofeina

S druge strane, pokušaji da se smanji unos kofeina također mogu imati neugodne nuspojave poput umora, nervoze, glavobolje, pa čak i mučnine. Stoga, nastojite li piti manje kave ili želite posve prestati, bolje je to učiniti postupno, da se tijelo lakše navikne. Primjerice, smanjite količinu s tri šalice na dvije ili jednu šalicu dnevno. Pritom možete kofeinske napitke zamijeniti beskofeinskim inačicama.   

Na kofeinskim proizvodima, počevši od kave, raznih kola i energetskih napitaka, potražite podatke o količini kofeina kako biste mogli procijeniti koliko ga uzimate. Prema preporukama Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), ukupan dnevni unos kofeina za odraslu osobu ne bi smio biti veći od 400 miligrama, a u jednoj dozi odnosno jednoj konzumaciji ne bi smio premašiti 200 mg. EFSA također navodi da trudnice i dojilje kofein mogu uzimati vrlo umjereno, najviše 200 mg dnevno. No, to su općenite preporuke, pa je najsigurnije savjetovati se s liječnikom i nutricionistom.

Naime, neke osobe osjetljivije su na kofein pa kod njih već i mala količina može izazvati nuspojave. Kofein se ne preporučuje djeci, a poseban oprez potreban je kod adolescenata jer nerijetko uzimaju mnogo kofeina (posebice u energetskim napicima) a da toga nisu ni svjesni. Također treba uzeti u obzir da neki lijekovi (npr. efedrin i teofilin), kao i neki biljni pripravci (npr. echinacea) mogu imati nepovoljna međudjelovanja s kofeinskim napicima. Svakako pitajte liječnika i ljekarnika može li kofein utjecati na lijekove koje uzimate.

Kako prevladati žudnju za kofeinom

O kofeinu treba znati i to da potiče dehidraciju, stoga je vrlo važno piti dovoljno vode. Ujedno je hidratacija učinkovit način da dobijete više energije, pa to može ublažiti žudnju za kofeinom.

Zašto nije dobro piti previše kave

Dekofeinizirajte se: 7 zdravih prednosti rjeđeg ispijanja kave

Svi volimo srknuti iz šalice omiljenog crnog napitka. No treba povući granicu između dobre navike i ovisnosti

SAZNAJTE VIŠE

Unos kofeina lakše je smanjiti i prehranom bogatom proteinima jer su izvrsno “gorivo“ i postojano daju energiju. I za detoks od kofeina postoji prehrambeni “trik“ – povrće iz obitelji krstašica: brokula, kelj, kupus, raštika, cvjetača, korabica… Osobito se je brokula pokazala izvrsnom u “dekofeinizaciji“ organizma.

Žudnju za kofeinom možete prevladati i tako da više spavate i više se krećete na svježem zraku. Tako će se tijelo prirodno napuniti energijom, pa ju nećete morati „oponašati“ stimulansima. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button