Zanimljivosti i savjeti - 7. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Švedska kava sa sirovim jajetom: delicija koja se ispija s užitkom

Dodate li u vašu jutarnju kavu sirovo jaje dobit ćete najukusniji jutarnji napitak u kojem uživaju istinski kavoljupci

napitak svedska kava sa sirovim jajetom sirovo jaje egg milk

Kada je riječ o savršenom okusu kave, vrhunski znalci tvrde da je za njega potrebno postići takav balans koji ne ističe prirodnu gorčinu ili kiselost kave. Taj je okus teško postići, no postoji jedan intrigantan način pripremanja kave sa sirovim jajetom koji vam može pomoći da dosegnete željeni ideal. Što je „švedska kava sa sirovim jajetom“ i kako se priprema tumači nam poznata web stranica Huffpost.com čije naglaske prenosimo u ovom tekstu.

Blagotvorna pomoć u topljenju kilograma: isprobajte ekstrakt zelene kave

Što je kava s jajetom?

Švedska kava s jajetom priprema se tako da razbijete jedno jaje i s ljuskom ga pomiješate sa zrncima kave te sve zajedno stavite da se kuha. Jaje će na sebe preuzeti nečistoće iz kave dajući vam najfiniji okus i aromu koje ste ikada kušali. Razlog tomu je taj što bjelanjak iz jajeta veže na sebe nečistoće iz tekućine koja se kuha.

Otkuda potječe kava s jajetom?

Poznavaoci kave nazivaju ovaj napitak „švedska kava s jajetom“ ili „skandinavska kava s jajetom“. Znači li to da ovaj način spremanja kave potječe iz Švedske, Norveške ili Danske?

Odgovor je da, i ne. Danski stručnjak za pripremu kave, Asser Christensen, autor bloga The Coffee Chronicler izjavio je novinaru Huffposta: „Ono što Amerikanci nazivaju skandinavskom kavom s jajetom danas je praktički nepoznato u Danskoj, Švedskoj ili Norveškoj. Nigdje u regiji nisam vidio da se kava pije na takav način.“

Pa ipak, Christensen vjeruje da se kava s jajetom pila u 19. stoljeću u Americi tijekom velikog vala useljavanja Skandinavaca. „Kava ima dugu povijest u Skandinaviji i sigurno su se neki neobični sastojci koristili tijekom stoljeća kako bi se kava pročistila od nečistoća“, ističe on.

Tijekom 1880-ih kava je bila skupa pa su ljudi često koristili već prije prokuhana zrnca kave. Napitak je zbog toga izgledao zamućeno, a okus u ustima je bio grudičast. Tada nisu postojale sofisticirane metode filtracije kave pa su namirnice bogate proteinima (npr. jaja, riblja koža ili rogovi) bile dodavane kavi kako bi se profiltrirale nečistoće. Ideju o stavljanju jaja u kavu vjerojatno je u Ameriku donio neki od skandinavskih imigranata. No danas je točnije reći da je riječ o „kavi sa Srednjeg Zapada“ budući da se jedino na tom američkom području kava priprema na navedeni način“, napominje Christensen .

Osim na Srednjem Zapadu Amerike jaje se u kavu dodaje i u nekim drugim dijelovima svijeta, primjerice u Vijetnamu, gdje se pije napitak po imenu cà phê trung, a sastoji se od šalice kave s kondenziranim mlijekom tučenim sa sirovim žutanjkom kako bi se stvorila slatka kremasta pjena.

Što jaje čini kavi?

Može li jaje stvarno utjecati na okus i kvalitetu kave? Prema brojnim poznavaocima kave odgovor je potvrdan. Parker Russell, vlasnik tvrtke za opskrbu kavom Black Ink Coffee ističe da je smisao stavljanja jajeta u kavu poboljšanje arome kave. „Jaje otklanja gorčinu i kiselost koja prati loše ispečenu kavu“, ističe on te dodaje: „Bjelanjak djeluje tako što uklanja nečistoće iz kave te time donosi bolji, pročišćeniji okus kave“.

Što se tiče djelovanja ljuske od jajeta, stručnjak za kavu i bloger Shabbir Nooruddin, vlasnik stranice Coffee In My Veins, napominje da „ljuska od jajeta neutralizira kiseline iz kave smanjujući oštrinu i intenzitet okusa. Rezultat je ukusnija kava koja lakše pada na želudac, pogotovo onima koji imaju probavnih problema. Dodate li samo žutanjak i bjelanjak u kavu dobit ćete kremastu, pjenušavu teksturu, no okus će ipak biti nešto kiseliji. Kiselkasta kava nije po sebi loša stvar – sve je to stvar osobnog ukusa!“

Je li kava s jajetom sigurna za piće?

Neke bi moglo zanimati koliko je korištenje sirovog jajeta u kavi sigurno za naše zdravlje. Janilyn Hutchings, certificirana stručnjakinja za proučavanje sigurnosti hrane, upozorava da se zbog načina na koji se termički obrađuje kava ne može jamčiti da će jaje biti sigurno od salmonele.

„Voda namijenjena pripremi kave često ne dosegne točku vrenja tijekom pripreme pa se jaje u tom procesu dovoljno termički ne obradi“, napominje ona. „Kada koristite jaja koja su samo djelomice termički obrađena povećava se vaš rizik od zaraze salmonelom“.

No s druge strane, neka su istraživanja pokazala da zrnca kave imaju određena antibakterijska svojstva. Jedna je studija iz 2011. pokazala da kava „aktivno djeluje na usporavanje rasta bakterija u hrani koja se kvari.“ Doduše, kava koju su znanstvenici koristili u eksperimentu nije bila toliko učinkovita u sprečavanju salmonele kao nekih drugih bakterija koje uzrokuju trovanje hranom.

Kako biste ispijanje kavice učinili sigurnijim, Janilyn preporučuje korištenje pasteriziranih jaja. Procesom pasterizacije (termičkom obradom jaja do 65 stupnjeva celzija) reducirat ćete broj bakterija poput salmonele na sigurnu razinu, što će smanjiti vaše izglede da se zarazite ovom bakterijom.

Recept za prave kavoljupce: skandinavska kava s jajetom

Na kraju vam donosimo recept britanskog kavoljupca Toma Saxona koji je čitateljima Huffposta dao sljedeću preporuku: „Dodavanjem jajeta u kavu nećete dobiti napitak s više kofeina. No budući da jaje eliminira gorčinu kave, moći ćete je duže kuhati te time izvući više kofeina iz zrnaca kave.“

Sastojci (za jedno serviranje)

 • 3 žličice krupno mljevene kave
 • Oko 3 dl vode
 • 1 jaje (žutanjak, bjelanjak i ljuska)
 • Oko pola decilitra hladne vode
umor i pospanost - savjeti za bolji san

Priprema, pozor, buđenjeee! Kako započeti dan “punih baterija“

Ako konstantno osjećate umor i pospanost te nemate energije, pokušajte primijeniti sljedeće savjete za bolji san i efikasnost kroz...

SAZNAJTE VIŠE

Priprema

 • Stavite 3 dl vode u posudu za kuhanje kave, zagrijavajte na srednje jakoj vatri.
 • U odvojenu šalicu dodajte mljevenu kavu. Razbijte jaje i s ljuskom ga pomiješajte sa zrncima kave u šalici.
 • Neka smjesa kave i jajeta odleži 30 sekundi u šalici. Ovaj kratki period oslobodit će CO2 iz kave i s njim izvući gorčinu.
 • Kada voda prokuha na peći dodajte kavu i jaje iz šalice te smanjite jačinu vatre. Neka se krčka 4 minute. No može i kraće, sve ovisi o vašem ukusu i tipu kave koju koristite.
 • Ugasite vatru. Neka kava odstoji minutu.
 • Ulijte hladnu vodu u kavu. To će natjerati zrnca kave i koricu od jajeta da potonu na dno posude. Ako korica ne potone, dodajte još hladne vode ili žličicom s rupicama pokupite koricu od jajeta.
 • Kava koju želite popiti sada je isplivala na površinu. Procijedite je cjedilom i ulijte u šalicu.

Uživajte u bogatoj aromi i okusu!

Izvor: https://www.huffpost.com/entry/swedish-egg-coffee-recipe_l_603d1240c5b6ff75ac3e52d6

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button