Zanimljivosti i savjeti - 17. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Liječnici razdvojili sijamske blizanke spojene glavama: Operacija trajala 50 sati

Stručni liječnički tim iz Velike Britanije uspješno je razdvojio sijamske blizanke koje su rođene spojene vrhovima glava

Liječnici razdvojili sijamske blizanke spojene glavama

Zainab Bibi je Pakistanka koja je rodila sijamske blizanke spojene vrhovima glava. Mjesec dana kasnije puštene su iz bolnice, a obitelj ih je odlučila razdvojiti.

Kako piše Jutarnji, vojna bolnica im je ponudila izvesti taj zahvat, no upozorili su obitelj da postoji mogućnost da se jedna od djevojčica ne izvuče. Za majku to nije dolazilo u obzir. Kada su djevojčice napunile tri mjeseca, obitelj je stupila u kontakt s pedijatrijskim neurokirurgom Owaseom Jeelanijem, koji je radio u bolnici Great Ormond Street u Londonu. On je bio uvjeren da se blizanke može sigurno razdvojiti, no to bi svakako trebalo napraviti prije nego što napune 12 mjeseci.

Naime, operacije razdvajanja su teške, ali kod tako male djece postoji veća moć regeneracije. Bolje zarastaju tkivo i kosti. U kolovozu 2018. djevojčice Safa i Marwa bile su spremne, no obitelj nije uspjela prikupiti dovoljno novca. Djevojčice su tada imale već 19 mjeseci.

Vrhunski pothvat na zagrebačkom Rebru: Tim kirurga pacijentu vratio sve sasiječene prste

Iskusan liječnički tim

Neurokirurg Jeelani, koji je djevojčice počeo smatrati osobnom odgovornošću, odmah je pozvao obitelj da dođe u London. Nakon što je razgovarao sa svojom prijateljicom odvjetnicom, ona je usred razgovora poslala poruku imućnom pakistanskom biznismenu Murtazi Lakhaniju. Nakon samo nekoliko minuta ponudio je financirati troškove zahvata, piše Jutarnji.

Jeelani i njegov kolega, plastični kirurg David Dunaway predvodili su liječnički tim koji je trebao rekonstruirati lubanje djevojčica. Djevojčice su bile spojene vrhovima glava, zbog čega su njihove lubanje formirale nešto nalik izduženoj cijevi. Njihovi su mozgovi također bili međusobno isprepleteni, a postojala je i kompleksna mreža zajedničkih arterija i vena. Samo jedan krivi potez liječnika mogao je značiti gubitak jedne od njih.

Srećom, ovo je bolnici u kojoj su se našle bio treći slučaj razdvajanja blizanaca spojenih glavama. Imali su iskustvo, tim od oko 100 ljudi, među ostalim 3D stručnjake i stručnjake za virtualnu stvarnost, čiji su modeli i prikazi liječnicima omogućili dobar uvid u svaki korak operacije te potencijalne komplikacije.

Tri faze razdvajanja

Prva operacija je izvedena 15. listopada 2018. Cilj joj je bio ukloniti tri velika segmenta lubanje te razdvojiti zajedničke arterije. Trajala je 15 sati.

Druga operacija dogodila se mjesec dana kasnije. Kirurzi su dulje od 20 sati razdvajali vene, pri čemu je došlo do komplikacija. Djevojčice su počele krvariti. U Safinim vratnim venama napravili su se ugrušci koji su ugrožavali i Marwu. Zatim je jednoj djevojčici tlak počeo rasti, a drugoj padati. U jednom trenutku liječnicima je izgledalo kao da će izgubiti Marwu. Kako bi joj povećali šanse za preživljavanje, odlučili su joj dati ključnu zajedničku venu. Idućeg dana Safa, koja je bila jača blizanka, imala je moždani udar. Dva dana je bila kritično, a zatim se oporavila. No ima smanjenu pokretljivost lijeve noge i ruke te će se tek vidjeti kako će se to razvijati u budućnosti.

Treća, konačna operacija uslijedila je dva mjeseca kasnije, u veljači ove godine. Trajala je 17 sati. Tada su se djevojčice prvi put u svome životu mogle pogledati oči u oči.

sijamski blizanci, operacija, KBC Zagreb, blizanci

Svjetski uspjeh zagrebačkih liječnika: Uspješno razdvojili sijamske blizance

Zagrebački liječnici uspješno su izveli rijetku operaciju razdvajanja sijamskih blizanki. Operacija je trajala 15 sati, a bilo je angažirano...

SAZNAJTE VIŠE

Liječnici paralelno radili i na „kozmetičkom“ aspektu

Liječnici su paralelno radili niz procedura kojima su rekonstruirali njihove lubanje kako bi one s vremenom zadobile što prirodniji izgled. Oni su, naime, „uzgajali“ dodatnu kožu kojom bi ih prekrili. To su radili pomoću ugradnje posebnih implantata za proširenje kože. Također su se bavili „potiskivanjem“ njihovih mozgova kako bi promijenili izduženi oblik i stali u zasebne lubanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button