Zanimljivosti i savjeti - 11. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Antonija Mikačević, Recipe-CPSA

Inovacije u dijagnostici: higijenski ulošci i tamponi za samotestiranje

Praktično bi bilo, brzo, jednostavno i povoljno kad bi standardni ulošci i tamponi koje žene koriste tijekom mjesečnice mogli poslužiti kao kućni testovi, primjerice za kandidijazu, a ta budućnost nije tako daleka. Već se je ove godine na američkom tržištu pojavio prvi uložak za samotestiranje

Asortiman over-the-counter (OTC) proizvoda je velik, no i dalje postoji potreba za što većim brojem dostupnih kućnih testova za samotestiranje. Jedan od njih je i test namijenjen ženskoj populaciji, a odnosi se na vrlo čestu gljivičnu infekciju spolnog sustava i/ili urinarnog trakta uzrokovanu Candidom albicans. Simptomi ove infekcije obuhvaćaju pečenje, svrbež i promjene u sekretu.

Ova gljivica čini vaginalni mikrobiom, no prisutna je u malim količinama. Infekcija se javlja pri povećanom umnožavanju C. albicans.

Tegobe s Bartolinijevom žlijezdom i kako ih liječiti

Istraživanje indijskih znanstvenika

U svibnju 2021. indijski su znanstvenici objavili rad u kojem opisuju svoje istraživanje nad higijenskim ulošcima i tamponima koji detektiraju Candidu albicans zahvaljujući integriranim nitima namijenjenim za detekciju prisutne kandidijaze.

Riječ je o takozvanoj reproducibilnoj kolorimetrijskoj in situ detekciji unutar 10 minuta, što skraćuje vrijeme, trošak i invazivnost pretrage na potencijalnu infekciju ovom gljivicom.

Standardni postupak testiranja na C. albicans obuhvaća posjet ginekologu koji uzima bris rodnice, uzorka koji se testira uz pomoć PCR-a, a do nalaza treba pričekati 24 do 72 sata. Stoga komercijalno dostupni samotestovi predstavljaju prednost u dijagnostičkom procesu, odnosno usmjeravanju zdravlju.

Štoviše, ovakvi samotestovi iznimno bi pomogli ženama u manje razvijenijim krajevima te u zemljama gdje zdravstvenu uslugu u potpunosti plaća sam pacijent.

Promjena boje pruža odgovor

Znanstvenici su koristili L-prolin-beta-naftilamid (PRO), supstrat koji reagira s L-prolin aminopeptidazom, enzimom koji luči C. albicans, ali i drugi mikroorganizmi. Supstrati, u kontaktu s enzimom, podliježu hidrolizi i rezultiraju promjenom boje. No, nemoguće je koristiti navedeni supstrat jer, iako se koristi u laboratoriju, poznati je karcinogen. Stoga se traži jednako učinkovit, no siguran analog.

Infekcija se javlja pri povećanom umnožavanju C. albicans, stoga je utvrđena vrijednost iznad koje se smatra da je prisutna infekcija. Iznad te određene koncentracije C. albicans, dolazi i do promjene boje u ružičastu, a što je veća koncentracija, obojenje je intenzivnije. Pažnju treba obratiti na činjenicu da i drugi patogeni luče ključni enzim L-prolin aminopeptidazu, poput Clostridium difficile.

gljivica kandida-kandidijaza

Kandida: mali podstanar u tijelu koji može izazvati velike probleme

Gljivica kandida je normalni stanovnik površine našeg tijela i sluznica probavnog sustava, ali u određenim okolnostima nastaju problemi.

SAZNAJTE VIŠE

Prvi dijagnostički uložak na tržištu

Daljnja istraživanja i razvoj nužni su za implementaciju navedenih novih dijagnostičkih proizvoda za široku uporabu.

Budućnost je svakako svijetla, a o tome govori jedan od noviteta koji je na tržištu SAD-a od početka ove godine. Riječ je o proizvodu pod nazivom „Q-pad“. Ovaj dijagnostički higijenski uložak dizajniran je tako da se iz upotrijebljenog uloška izuzme integrirana trakica koja je apsorbirala menstrualnu krv te se šalje u poseban laboratorij koji analizira prisutne biomarkere u menstrualnoj krvi.

Oni mogu pomoći u otkrivanju predijabetesa, dijabetesa, bolesti štitnjače, anemije, poteškoća u plodnosti, perimenopauze i cervikalnog karcinoma.

Izvor: Recipe

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button