Žensko zdravlje - 1. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Tegobe s Bartolinijevom žlijezdom i kako ih liječiti

Dok neke žene nisu nikada čule za Bartolinijevu žlijezdu, s druge strane, mnoge imaju raznih neugodnih i bolnih iskustava s upalama

Bartolinijeva zlijezda upala zensko zdravlje

Ženski spolni sustav je vrlo osjetljiv na razne unutarnje i vanjske čimbenike, stoga je svaka promjena na njemu često znak za pregled kod ginekologa.

Bartolinijeva žlijezda je dio ženskog spolnog sustava. Promjene koje mogu zahvatiti ovu žlijezdu mogu biti vrlo bolne i neugodne te je zbog njih vrlo često potrebno potražiti ginekološku pomoć.

Tema o kojoj se nerado govori: bolan spolni odnos

Bartolinijeva žlijezda je parna žlijezda koja se nalazi s lijeve, odnosno desne strane vaginalnog otvora i ispod malih usana (lat. labia minora). Njen izvodni kanal je dugačak 2 do 2,5 cm, a veličinom je slična zrnu graška te se normalno ne palpira. Uloga ove žlijezde je da prilikom spolnog odnosa i uzbuđenja izlučuje sluz koja služi kao lubrikant te time štiti osjetljivo područje vulve.

Cista i apsces

U nekim slučajevima može doći do opstrukcije izvodnog kanala žlijezde, što uzrokuje nakupljanje tekućine. Takva uvećana Bartolinijeva žlijezda naziva se cista Bartolinijeve žlijezde. Može biti raznih veličina te nije bolna.

U slučaju da se inficira, onda je nazivamo apscesom Bartolinijeve žlijezde – takva promjena je bolna i pokazuje znakove upale.

Ciste su najčešće manje te s vremenom same nestanu bez liječenja. U slučaju da imate simptome ili je došlo do stvaranja apscesa javite se svom liječniku jer je potrebno sanirati infekciju.

Uzroci promjene Bartolinijeve žlijezde 

Uzrok nastanka ciste može biti infekcija same žlijezde, zbog čega dolazi do zgušnjavanja sekreta, a time i do začepljenja izvodnog kanala. Uzročnici infekcije mogu biti bakterije kao što je Escherichia coli. S druge strane, tijekom spolnog odnosa može doći do uvećanja žlijezde jer ona tada proizvodi više sekreta te postoji mogućnost da dođe do komprimiranja izvodnog kanala i stvaranja ciste zbog nakupljanja sekreta.

U nekim slučajevima infekcije Bartolinijeve žlijezde mogu biti uzrokovane spolno prenosivim bolestima kao što su gonoreja i klamidija. Da biste to spriječili, redovito koristite prezervative te redovito obavljajte ginekološke kontrole.

Simptomi ciste

U slučaju kada je cista mala ne moraju postojati simptomi, ali ako je veća ili upaljena oni su vrlo izraženi i neugodni. Simptomi ciste koja nije inficirana su:

  • bezbolna kvržica na vulvi,
  • crvenilo ili natečenost vulve,
  • asimetrija stidnice,
  • dispareunija (bolnost spolovila ili bol duboko u zdjelici tijekom snošaja),
  • neugodnost pri hodanju, sjedenju ili spolnom odnosu.

U slučaju da je cista upaljena i da se stvorio apsces, simptomi će biti teži i znatno neugodniji. Primijetit ćete da se bol pogoršava te da je teško hodati i sjediti, javit će se povišena tjelesna temperatura, natečenost vulve te sekrecija gnoja iz apscesa.

Postavljanje dijagnoze

Bartolinijeva žlijezda je inače neprimjetna te svako uvećanje ili promjena mogu izazvati zabrinutost pacijentice. Cista se zamijeti na ginekološkom pregledu ili je žena sama otkrije. Najčešće se ne liječi ako ne stvara simptome. U slučaju da je u pitanju apsces, on se dijagnosticira tako što se utvrde znakovi upale: povišena tjelesna temperatura, natečenost i bol vulve.

Ciste se inače ne uklanjaju, ali kod starijih žena, zbog mogućnosti razvoja karcinoma, cista se najčešće uklanja da bi se isključio maligni proces.

Kako se cista liječi

Kao što je već rečeno, neke ciste same nestanu te u tom slučaju nema potrebe za liječenjem. U slučaju bolova možete uzeti ibuprofen, a preporučuje se i izbjegavanje spolnih odnosa dok cista ne zacijeli. Asimptomatske ciste kod žena mlađih od 40 godine rutinski se ne liječe.

U slučaju da je cista inficirana te je nastao apsces, potrebno je javiti se liječniku kako bi se sadržaj izdrenirao. Bit će vam propisani i antibiotici kako bi se tretirala infekcija. Postoji mogućnost da će doktor ostaviti cjevčicu ili trakicu da se rana ne zatvori te da se gnoj može nesmetano drenirati. Nakon što cista zacijeli i ne bude više sekrecije gnoja, cjevčica ili trakica će se ukloniti.

U nekim slučajevima se radi marsupijalizacija ciste. To je kirurški postupak kojim se zidovi ciste zašiju za kožu tako da cista bude konstantno otvorena te joj je time omogućena nesmetana drenaža.

Prilikom rekurentnih (ponavljajućih) cista Bartolinijeve žlijezde postoji opcija uklanjanja žlijezde i izvodnog kanala. Tom metodom se liječe ciste kod starijih žena i onih preko 40 godina da bi se istražilo je li došlo do maligne pretvorbe. Iako će se Bartolinijeva žlijezda ukloniti, ne trebate brinuti o lubrikaciji. Ona nije jedina žlijezda s tom ulogom te će preostale žlijezde, koje također služe za lubrikaciju, nadomjestiti njezinu funkciju.

Prevencija upale Bartolinijeve žlijezde

Zbog nedostatka dokaza o uzročnicima upale žlijezde, nema točnih smjernica za prevenciju ciste ili apscesa. Bez obzira na to, korištenje prezervativa i dobra higijena će svakako zaštititi spolni sustav te na taj način spriječiti nastanak infekcije.

intimno zdravlje gljivicne infekcije upala mokracnih putova uri

Čuvajte intimno zdravlje pravilnom prehranom

Ako brinete za intimno zdravlje, a problem su vam gljivične infekcije, upala mokraćnih putova, suhoća rodnice ili neka druga...

SAZNAJTE VIŠE

Održavanje zdravlja urinarnog sustava također može prevenirati nastanak ciste. Upravo zbog toga se u prevenciji preporučuje konzumiranje dovoljne količine tekućine preko dana te izbjegavanje zadržavanja urina. Suplementi brusnice su se pokazali vrlo korisnim u održavanju zdravlja urinarnog sustava.

Komplikacije i neodgodivi simptomi

Ako se apsces Bartolinijeve žlijezde ne liječi, može doći do širenja infekcije u okolne organe. Kako infekcija dalje napreduje, može se početi širiti putem krvnih žila te posljedično nastati septikemija. Septikemija je stanje opasno po život jer se bakterija putem krvi širi kroz cijelo tijelo.

U slučaju visoke tjelesne temperature, jake boli i naglog pucanja apscesa, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Za više stručnih savjeta i rezervaciju termina pregleda, obratite se s povjerenjem stručnjacima Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button