Žensko zdravlje - 5. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Obilne mjesečnice značajno povećavaju rizik od razvoja sideropenične anemije

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza zbog obilnih menstrualnih krvarenja je vrlo česta pojava, stoga je vrlo važno otkriti uzroke koji dovode do pojačanog gubitka krvi

obilna mjesečnica-sideropenična anemija

Menstrualno krvarenje može se značajno razlikovati od žene do žene i može uključivati različite obrasce i količine gubitka krvi. Normalno menstrualno krvarenje obično traje između tri i sedam dana, dok je prosječna količina izgubljene krvi između 30 i 80 mililitara po ciklusu.

Količina izgubljene krvi kod nekih žena može biti i oskudnija, manja od 30 mililitara, no s druge strane, gubitak krvi može biti veći od 80 mililitara i tada govorimo o obilnom menstrualnom krvarenju (menoragija). Takvo krvarenje može trajati dulje od tjedan dana, uključivati često mijenjanje uložaka ili tampona (svaki sat ili dva), potrebu za dvostrukom zaštitom (tamponi i ulošci) ili buđenje tijekom noći radi mijenjanja zaštite. Obilno krvarenje nerijetko prate i simptomi poput bolova, umora, slabosti, vrtoglavice i – sideropenične anemije, odnosno anemije uzrokovane nedostatkom željeza.

Sva lica anemije: simptomi, vrste i uzroci

Što je sideropenična anemija?

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza zbog obilnih menstrualnih krvarenja je vrlo česta pojava. Kod žena u reproduktivnoj dobi, to je najčešći uzrok sideropenične anemije. Procjenjuje se da obilna menstrualna krvarenja pogađaju do trećinu žena prije menopauze, a neke od tih žena su izložene riziku od anemije zbog nedostatka željeza.

Anemija se općenito odnosi na stanje u kojem imate manji broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) nego što je normalno. Različiti čimbenici mogu uzrokovati anemiju, uključujući:

  • genetske bolesti,
  • nedostatak vitamina,
  • nuspojave lijekova,
  • autoimune bolesti te
  • terapije zračenjem i kemoterapijom.

No jedan od najčešćih uzroka anemije jest nedostatak željeza. Željezo je ključna komponenta hemoglobina, proteina u eritrocitima koji prenosi kisik. Ako nema dovoljno željeza, tijelo ne može proizvesti dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica.

Do razvoja sideropenične anemije mogu dovesti nedovoljan unos željeza kroz prehranu, kao i problemi s apsorpcijom željeza. No uzrok može ležati i u postupnom gubitku krvi tijekom vremena, kao što je slučaj kod obilnih menstrualnih krvarenja, također može dovesti do nedostatka željeza i anemije. Ovo stanje može uzrokovati simptome poput umora, vrtoglavice, smanjene mentalne jasnoće i općeg osjećaja slabosti.

Ne zanemarujte obilne mjesečnice

Obilna menstrualna krvarenja definiraju se kao menstruacija koja traje dulje od sedam dana ili/i u kojoj se izgubi više od 80 mililitara krvi. Međutim, može biti teško procijeniti imate li obilno menstrualno krvarenje jer neke žene mogu izgubiti dosta krvi, a da toga nisu svjesne, dok druge žene mogu smatrati da imaju obilne mjesečnice, a da je količina izgubljene krvi zapravo u normalnim granicama.

Ako sumnjate da su vaša menstrualna krvarenja obilna, za početak vam može pomoći samoprocjena vođenjem bilješki o tome koliko često mijenjate uloške ili tampone tijekom menstruacije te bilježenjem trajanja i učestalosti ciklusa. Ove informacije možete podijeliti sa svojim ginekologom.

Obilna menstrualna krvarenja često se razmatraju u kontekstu šireg problema abnormalnog krvarenja iz maternice, koje može uključivati neredovite, učestale ili izostale menstruacije, kao i krvarenje nakon menopauze. Uzroci mogu biti različiti, uključujući poremećaje ovulacije, infekcije, poremećaje štitnjače, bubrežne bolesti, endometriozu, miome, polipe, rak, genetske poremećaje koagulacije krvi, nuspojave lijekova ili kontracepcije.

Obilno menstrualno krvarenje ponekad može biti i hitno medicinsko stanje. Ako doživite iznenadno, vrlo obilno krvarenje, potražite hitnu medicinsku pomoć. Naravno, trudnice koje iskuse bilo kakvo krvarenje također trebaju odmah kontaktirati svog liječnika.

Dijagnosticiranje obilnih mjesečnica i anemije

Ako mislite da imate obilna menstrualna krvarenja, važno je da potražite medicinsku procjenu kako bi se na vrijeme dijagnosticirao i liječio mogući medicinski problem koji ih uzrokuje. A obilna menstrualna krvarenja ili druge vrste abnormalnog krvarenja iz maternice, osim što mogu biti praćene bolnim simptomima i umanjivati kvalitetu života, dovode vas i u rizik od razvoja anemije zbog nedostatka željeza koja traži liječenje.

Dijagnoza anemije je relativno jednostavna. Krvni test, točnije kompletna krvna slika (KKS) pruža informacije o koncentraciji hemoglobina u vašoj krvi te o veličini eritrocita. U žena koje nisu trudne, anemija se definira kao koncentracija hemoglobina od 12 grama po decilitru (g/dl) ili niža.

PROMO
blueiron zeljezo umor imunitet anemija mineral

Blueiron: vaša dnevna doza nordijske vitalnosti

Željezo je prijeko potreban mineral u prehrani, a pomaže smanjiti umor, ojačati imunitet te potpomaže pohranu i prijenos kisika...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje

Liječenje se usmjerava na rješavanje uzroka obilnog menstrualnog krvarenja. Hormonalna terapija je često prvi izbor, poput intrauterinog uređaja koji oslobađa levonorgestrel ili oralnih kontracepcijskih pilula. Drugi lijekovi, poput traneksamične kiseline, također mogu pomoći.

Ako je uzrok strukturalni, kao što su polipi ili miomi, možda će biti potrebni kirurški zahvati. Prehrana bogata željezom i dodaci željeza također su važni za obnovu razine željeza u tijelu o čemu će vas savjetovati liječnik.

Dakle, ako imate obilne mjesečnice, ne oklijevajte razgovarati o tome sa svojim liječnikom. Postoje razne mogućnosti liječenja koje vam mogu pomoći da kontrolirate simptome i poboljšate kvalitetu života.

Korišteni izvori: Verywell Health, WebMD

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button