Zanimljivosti i savjeti - 29. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Gaćice čuvaju intimno zdravlje: 8 pravila vezanih uz donje rublje

Ova neizgovorena pravila donjeg rublja mogu utjecati na vaše vaginalno zdravlje. I, ovisno o stilu, čak mogu utjecati na vaše raspoloženje

intimna higijena-donje rublje

Iako je dio naše svakodnevne rutine, o donjem rublju mnogi zapravo i ne znaju puno, barem ne o tome koja pravila bi trebalo zadovoljiti kako bismo ostali dobrog intimnog zdravlja. Na primjer, jeste li znali da postoje određene tkanine koje su zdravije za vas ili da je u određenim trenucima bolje biti bez donjeg rublja ili da postoji neka vrsta roka trajanja za donje rublje?

Ova neizgovorena pravila donjeg rublja mogu utjecati na vaše vaginalno zdravlje. I, ovisno o stilu, čak mogu utjecati na vaše raspoloženje. Stoga su se na portalu Healthline upustili u istraživanja, proučili nekoliko studija o higijeni donjeg rublja i razgovarali s ginekologinjom kako bi utvrdili osam pravila za donje rublje koja bi bilo poželjno usvojiti.

Ne eksperimentirajte sami s biljnim vaginaletama

1. Birajte prirodne tkanine, posebno pamuk

Možda ste ovo već čuli, ali unatoč svim simpatičnim modnim stilovima u raznim vrstama tkanina koje danas postoje, vrijedi ponoviti: pamuk je najbolji izbor za donje rublje.

„Vulva je vrlo osjetljivo i delikatno područje, slično usnama na vašem licu. Želite je tretirati nježno” objašnjava dr. Alyse Kelly-Jones, ginekologinja i specijalistica za seksualno zdravlje sa Sveučilišta Florida Gainesville.

A koja je najjednostavnija i najnježnija tkanina za dodir s vašom kožom? Da, pamuk. Također je prozračan i upija, što može pomoći u sprječavanju gljivičnih infekcija.

„Budući da je zdravo imati vaginalni iscjedak – sličan vlažnosti koju uvijek imate u ustima – želite da vaše donje rublje nježno upije dodatnu vlagu“, objašnjava Kelly-Jones. Sintetički materijali poput najlona i spandexa ne dopuštaju intimnom području da „diše“. Umjesto toga, oni zadržavaju toplinu i vlagu, stvarajući savršeno tlo za razmnožavanje gljivičnih infekcija.

2. Ciljajte svakodnevno mijenjati donje rublje, čak i više puta ako želite!

U pravilu bi bilo poželjno nositi svaki dan druge gaćice. Neki liječnici kažu da biste donje rublje smjeli nositi dva dana zaredom samo ako nema puno iscjetka ili znojenja. Ali ako se počnete osjećati neugodno zbog nakupljanja vaginalnog iscjetka, možete ih mijenjati i češće od jednom dnevno, kao što Kelly-Jones stalno podsjeća svoje pacijentice.

„Mnogim mojim pacijenticama smeta ta vlaga, pa stalno nose uloške“, kaže ona. „Mislim da ovo nije najzdravije ponašanje jer oni mogu uzrokovati trljanje i iritaciju. Donje rublje s pamučnom postavom riješit će ovaj problem i u redu je mijenjati ga češće od jednom dnevno.“ Nakon što su nošene, bacite gaćice u košaru za pranje.

3. Noću bez donjeg rublja

Puno se raspravlja o tome je li za vas bolje ili nije otići u krevet bez donjeg rublja.

Za one koje imaju zdravu vaginu, bilo koji izbor je dobar te ovisi o osobnoj želji. No imate li česte gljivične infekcije, odlazak u krevet bez gaćica mogao bi biti od koristi. Manjak platnene barijere omogućuje „prozračivanje“ intimnog područja tijekom noći, a time se i sprječava nakupljanje vlage ili stvaranje okruženja za razvoj bakterija.

„Vjerujem da područje vulve treba biti izloženo zraku, baš kao i bilo koji drugi dio vašeg tijela“, kaže Kelly-Jones.

Ako baš ne volite osjećaj golotinje, Kelly-Jones preporučuje nošenje širokog donjeg dijela pidžame. Samo zapamtite – ako spavate bez donjeg rublja, ali nosite drugu vrstu odjeće poput spomenute pidžame, a koja (bez gaćica) dolazi u dodir s vašom vaginom, i tu odjeću je potrebno često prati.

4. Donje rublje koje dobro pristaje i upija vlagu najbolje je za vježbanje

Opet, hoćete li ili nećete vježbati bez gaćica je stvar osobnog izbora. Ako nosite kratke hlače u koje je ugrađeno donje rublje koje upija vlagu, možete se odreći donjeg rublja. Nošenje nečega između kože i tkanine može biti udobniji, pa čak zdraviji način za upijanje znoja. Obično bi to bio poliester visoke tehnologije koji je lagan i gladak.

Ako ipak odlučite nositi gaćice, Kelly-Jones napominje: „Najvažnije je osigurati da dobro pristaju i da ne izazivaju trenje.“

Kada pronađete svoju idealnu veličinu, možete birati između mnoštva izvrsnih opcija donjeg rublja namijenjenog vježbanju.

5. Tange doista nisu loše za vaše vaginalno zdravlje

Oduvijek se smatralo da tange ne mogu biti dobre za zdravlje vašeg intimnog područja. Međutim, studije nisu pronašle dokaze da tange uzrokuju gljivični vaginitis, bakterijsku vaginozu ili infekcije mokraćnog sustava. Umjesto toga, znanstvenici su zaključili da su seksualno ponašanje i higijenski izbori uzrok ovih stanja.

Stoga se nemojte bojati nositi tange kada prilika to zahtijeva.

6. Perite donje rublje hipoalergenskim sapunom

Sa svim vrstama donjeg rublja treba postupati nježnije nego s ostatkom garderobe, a ne samo s vašim posebnim čipkastim tangama. Uglavnom je to zato što su gaćice dulje vrijeme u doticaju s vašom osjetljivom kožom. Kelly-Jones preporučuje korištenje nježnog, hipoalergenskog sapuna za pranje donjeg rublja jer „sve što sadrži sapun ili kemikalije u blizini vulve može dovesti do iritacije, svrbeža ili alergijskih reakcija.“

7. Razmislite o zamjeni cjelokupnog donjeg rublja svake godine

Zvuči malo pretjerano, pogotovo za nešto što se tako redovito pere. No prema Good Housekeeping Institutu, čak i čisto donje rublje može sadržavati tisuće živih bakterija iz vode u perilici rublja. Također postoji mogućnost da vaše donje rublje sadrži tragove stolice. Dr. Charles Gerba, profesor mikrobiologije na Sveučilištu Arizona, proveo je istraživanje o bakterijama u vodi perilica za rublje i čistoći donjeg rublja te je 2010. rekao za ABC News da se „u prosječnom komadu donjeg rublja nalazi oko desetinka grama stolice.“

Bacanje donjeg rublja svake godine nije ekološki (pa ni ekonomski) najprihvatljivija opcija, no ako ste skloni vaginalnim infekcijama, trebalo bi razmisliti da se donje rublje mijenja na godišnjoj bazi.

nenošenje donjeg rublja

Život bez donjeg rublja: zdravstvene koristi „propuha“ u intimnoj zoni 

Ljeti rado biramo prozračnu, lepršavu odjeću, no mnogi su se skloni odreći i donjeg rublja. Takva odluka može se...

SAZNAJTE VIŠE

8. Stil donjeg rublja može utjecati na vaše raspoloženje

Iako većinom ostaje nevidljivo, donje rublje zapravo može igrati glavnu ulogu u tome kako se osjećate.

U anketi koju je proveo ShopSmart diljem SAD-a, 25 posto žena je izjavilo da na njihovo raspoloženje utječe „neatraktivno“ ili loše donje rublje. S druge strane, gotovo polovica ispitanih žena (47 posto) osjećala se je seksipilnije ili samopouzdanije kada su nosile poseban komad donjeg rublja.

Stoga nemojte podcjenjivati snagu svog najintimnijeg odjevnog predmeta ili misliti da ne mora izgledati sjajno samo zato što ga nitko ne vidi. Ako se osjećate malo potišteno, možda biste mogli pokušati provesti mali eksperiment s vašim najdražim komadom donjeg rublja – izaberite tog dana najljepše gaćice iz vaše garderobe, čak ako ćete samo vi znati da ih nosite. Možda vam vrate osmijeh na lice.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button