Zanimljivosti i savjeti - 20. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Božić s koronom: kako izbjeći stres te osjetiti radost i mir blagdana

Studeni je mjesec kada se ulice i trgovi gradova i trgovine uobičajeno počnu ukrašavati, a i mi se pripremamo za veća druženja. No ove godine pandemija potiče tugu, a postavlja i nova pravila

Bozic koronavirus pandemija stres blagdani

Proteklih smo godina u ovo vrijeme već počeli pisati o pripremama za Božić i Novu godinu. To je tradicionalno vrijeme druženja, okupljanja obitelji, pripremaju se unaprijed kolači i zamrzavaju, planiraju se aktivnosti za najmlađe i ukrašavanje… Doduše, nerijetko se spominje i neželjeni gost – stres „upakiran“ u naziv blagdanska depresija. Njoj posebno pogoduje usamljenost, a ona itekako dolazi do izražaja ovih dana kada se mnogi nalaze u samoizolaciji. Nažalost, zbog gubitka voljenih koji su podlegli COVID-u, tu su i oni kojima ovaj Božić zasigurno neće donijeti radost i mir.

U potrazi za duhom Božića: Kako blagdane provode samci i oni koji su odselili

Pa ipak, ako je izoliranost vaš najveći problem, još uvijek postoje načini da se taj stres ublaži, a u tome vam mogu pomoći i savjeti stručnjaka Mayo klinike. Pokušajte djelovati preventivno, posebno ako su blagdani i prijašnjih godina uzimali od vas svoj danak.

Priznajte svoje osjećaje

Ako je netko od vaših voljenih nedavno preminuo ili nemate mogućnost provesti blagdane s obitelji i prijateljima, uzmite u obzir da je normalno osjećati tugu i žalovati. U redu je isplakati se ili izraziti svoje osjećaje. Ne možete se prisiljavati da budete sretni ili se pretvarati samo zato jer je blagdansko vrijeme.

Potražite i pružajte podršku

Ako se osjećate usamljeno ili izolirano, pretražite mogućnosti druženja u vašoj zajednici. Ove godine će mnoga okupljanja biti otkazana ili jako ograničena, a možda pripadate i rizičnoj skupini. No i dalje mnoge vjerske i druge zajednice imaju svoje web stranice, grupe podrške, prisutne su na društvenim mrežama, a tu su i virtualni događaji.

Ako vam blagdani izazivaju stres, također može pomoći razgovor s prijateljem ili članom obitelji kojeg možete nazvati, s njime se dopisivati, a ne treba zaboraviti i video pozive.

Poklanjanje svog vremena za nešto lijepo i korisno (volontiranje) također je dobar način za podizanje klonulog duha, a pruža i priliku za nova prijateljstva. Na primjer, razmislite o tome da dostavite obrok i slastice prijatelju pred vrata tijekom blagdana, obavite kupovinu starijim osobama koje ne smiju izlaziti iz kuće ili ispecite kolače za bolesne susjede.

Budite realistični

Blagdani ne moraju biti savršeni, niti isti kao prošle godine. Nije pandemija jedini čimbenik koji utječe na promjene. S rastom broja članova obitelji i promjenama, nerijetko se mijenjaju i naši obiteljski rituali. Izaberite neke koje volite, a možete ih se i dalje pridržavati te budite otvoreni i prema mogućnosti da usvojite ili uvedete nove običaje. Na primjer, ako vam se vaša odrasla djeca ili rođaci ne mogu pridružiti, pronađite druge načine da zajednički proslavite Božić kao što je dijeljenje fotografija, slanje mailova, pozivi i online druženja.

Stavite na stranu različitosti

Pokušajte prihvatiti članove obitelji i prijatelje onakvima kakvi doista jesu, čak i kada ne ispunjavaju sva vaša očekivanja. Odgodite rasprave za neko drugo vrijeme te imajte razumijevanja ako i oni osjećaju nervozu i uznemirenost, odnosno „blagdansku depresiju“.

Držite se budžeta

Prije nego što se bacite na kupovinu hrane i poklona, odlučite koliko novaca možete potrošiti i držite se tog budžeta. Ne pokušavajte kupiti sreću hrpom poklona. Iskušajte ove alternative: donirajte u humanitarne svrhe na nečije ime, darujte beskućnike ili organizirajte razmjenu darova u obitelji (svatko daruje po jednog člana, važno je da nitko nije „zakinut“).

Planirajte unaprijed

I ove godine je važno planiranje, posebno za kupovinu kako bi se izbjegle gužve. Prednost biste mogli dati online kupovini, a ako ipak želite kupovati u trgovini, proučite u kojem su vremenu najmanje gužve (uobičajeno radnim danom u prijepodnevnim satima). Odredite i vrijeme za pripremu kolača, druženja i ostale aktivnosti. Uključite i ostale članove obitelji, primjerice za pomoć u pospremanju ili kuhanju.

Naučite reći ne

Pristajanje na nešto u trenutku kad biste trebali odbiti, izaziva nemir te vas može preopteretiti. Prijatelji i kolege bi trebali razumjeti da se ne možete uključiti u svaki projekt ili aktivnost. Ako već niste u mogućnosti na poslu odbiti neki prekovremeni rad, uklonite nešto drugo iz vašeg rasporeda kako biste nadoknadili izgubljeno vrijeme.

Nemojte napustiti zdrave navike

Blagdani ne bi smjeli biti vrijeme u kojem je sve dozvoljeno. Pretjerivanje samo izaziva dodatni stres i može pojačati osjećaj krivnje. Pokušajte se držati sljedećih savjeta:

  • uvrstite zdravi „snack“ prije blagdanskog obroka kako ne biste pretjerali u slatkom i piću
  • općenito jedite zdrave obroke
  • dovoljno spavajte
  • uvrstite redovitu fizičku aktivnost u vašu dnevnu rutinu
  • svladajte vježbe dubokog disanja, meditaciju ili jogu
  • Izbjegavajte pretjerivanje u pušenju i konzumaciji alkohola te neopravdano korištenje lijekova
  • budite svjesni da se u današnje vrijeme zbog zagušenosti informacijama stvara dodatni stres. Ograničite stoga čitanje informativnih portala i korištenje društvenih mreža

Uzmite pauzu

Oslobodite prostor i za sebe, pronađite aktivnost u kojoj uživate. Uzmite pauzu. Provedete li samo 15 minuta sami, bez ometanja, moglo bi vas napuniti s dovoljno snage da lakše napravite bilo kakav posao. Odaberite aktivnost koja će smanjiti vaš stres smirujući vaše misli, disanje te će vam vratiti unutarnji mir. To mogu biti kratke šetnje, uživanje u pogledu na zvjezdano nebo, slušanje smirujuće glazbe, čitanje knjige i slično.

teska vremena kriza koronavirus pozitivne promjene

Iskustvo traume: kako se nositi s teškim i kriznim situacijama

Ima li u teškim vremenima i nečeg dobrog,mogu li nas učiniti boljima? Psihičke rane mogu zarasti a itekako su...

SAZNAJTE VIŠE

Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć

Čak i uz najbolju volju, mogli bismo se naći uronjeni u tugu ili anksiozni, izmučeni fizičkim tegobama, umorni zbog nesanice, nervozni ili s osjećajem beznađa, nesposobni da se suočimo sa svakodnevnim rutinskim poslovima. Ako ti osjećaji već neko vrijeme traju, ne oklijevajte razgovarati s vašim liječnikom ili psihologom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button