Koronavirus - 29. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Mijenjaju se kriteriji za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karantenu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije za testiranje na SARS-CoV-2, odluku o postupanju s kontaktima, završetku izolacije i samoizolacije

HZJZ novi kriteriji testiranje COVID-19 kontakti izolacija samoizolacija

Ravnatelj Zavoda Krunoslav Capak još je prošlog tjedna najavio kako će se ići u smjeru skraćivanja samoizolacije, s dva tjedna na deset dana, što je sada i službeno potvrđeno.

Otkriveno 6 tipova bolesti: Razlikuju se prema ozbiljnosti simptoma zaraze koronavirusom

“Prema odluci Ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana”, stoji u najnovijoj odluci.

Prekid izolacije i uvjeti

Iz Zavoda također navode da su kriteriji za odluku o prekidu izolacije podijeljeni u četiri kategorije. Tako će sada odluka ovisiti o tome ima li pacijent blagu ili umjerenu kliničku sliku, ima li tešku kliničku sliku te o tome je li riječ o pacijentu “koji je imunokompromitiran/korisnik/djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom” i je li asimptomatski oboljeli od COVID-19, prenosi telegram.hr.

“Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma (u prethodnoj verziji je bio jedan)”, pojasnili su u uputama HZJZ-a.
Odluka je objavljena na internetskoj stranici https://www.koronavirus.hr/kriteriji-za-testiranje-na-sars-cov-2-prekid-izolacije-i-karantene/748 na kojoj je možete u cijelosti pročitati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button