Koronavirus - 20. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Otkriveno 6 tipova bolesti: Razlikuju se prema ozbiljnosti simptoma zaraze koronavirusom

Nove spoznaje znanstvenika londonskog King's Collegea mogle bi pomoći liječnicima da predvide koji su pacijenti s covidom-19 izloženi najvećem riziku

koronavirus 6 tipova COVID-19 simptomi King's College rizik

Britanski znanstvenici analizirali su podatke s aplikacije za praćenje koronavirusa i otkrili šest tipova bolesti prema ozbiljnosti simptoma zaraze koronavirusom. Vijest donosi news portal vecernji.hr čiji članak u cijelosti prenosimo.

Novi moment u borbi protiv korone: Hrvatska počinje COVID-19 liječiti krvnom plazmom

Saznanja tima iz londonskog King’s Collegea mogla bi pomoći liječnicima da predvide koji su pacijenti s covidom-19 izloženi najvećem riziku i kojima će vjerojatno biti potrebna bolnička njega u budućim valovima epidemije.

Često isticani simptomi koronavirusa

“Ako je moguće predvidjeti od kojeg tipa covida-19 pacijenti boluju petog dana, može se ranije intervenirati i pratiti razina kisika i šećera u krvi i osigurati im pravilnu hidraciju”, rekla je liječnica Claire Steves. Osim kašlja, vrućice i gubitka njuha, često isticanih kao ključni simptomi covida-19, aplikacija pokazuje da su među simptomima i glavobolja, bol u mišićima, umor, proljev, gubitak apetita i kratak dah. Također, neki su razvili blage simptome nalik gripi ili osipu, a drugi su imali teške simptome ili umrli. Studija je objavljena 16. lipnja, ali je nisu recenzirali neovisni znanstvenici.

U studiji se opisuje šest tipova bolesti:

1. Simptomi “nalik gripi”, ali bez vrućice: glavobolja, gubitak njuha, bolovi u mišićima i prsima, kašalj, grlobolja.

2. Simptomi “nalik gripi” s vrućicom: glavobolja, gubitak njuha, kašalj, grlobolja, promuklost, gubitak apetita.

3. Gastrointestinalni simptomi: glavobolja, gubitak njuha i apetita, proljev, grlobolja, bol u prsima, izostanak kašlja.

4. Teški simptomi razine 1: glavobolja, gubitak njuha, kašalj, vrućica, promuklost, bol u prsima, iscrpljenost.

5. Teški simptomi razine 2: glavobolja, gubitak njuha i apetita, kašalj, vrućica, promuklost, grlobolja, bol u mišićima i prsima, iscrpljenost, smetenost.

COVID-19 koronavirus rizicne skupine simptomi zaraza epidemija

Na udaru korone: Tko su najranjivije rizične skupine za COVID-19

COVID-19 je opet uzeo maha i broj zaraženih raste iz dana u dan; stoga je važno znati koje rizične...

SAZNAJTE VIŠE

6. Teški simptomi razine 3, abdominalni i respiratorni: glavobolja, gubitak njuha i apetita, kašalj, vrućica, promuklost, grlobolja, bol u mišićima i prsima, iscrpljenost, smetenost, kratak dah, proljev i bolovi u trbuhu. Pacijenti s teškim simptomima iz posljednja tri tipa će vjerojatno morati u bolnicu i na respiratore, kažu znanstvenici.

Izvor:

https://www.vecernji.hr/vijesti/otkriveno-sest-tipova-bolesti-razlikuju-se-prema-ozbiljnosti-simptoma-zaraze-koronavirusom-1418280

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button