Koronavirus - 21. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Testiranje na koronavirus: gdje i kako bez uputnice

Na službenim stranicama Vlade o koronavirusu, koronavirus.hr, objavljen je detaljan popis testnih centara u Hrvatskoj i dostupnih testova

testiranje na koronavirus seroloski testovi covid-19 koronavirus

Otkako je još prošlog mjeseca omogućeno testiranje bez uputnice na novi koronavirus po prihvatljivijoj cijeni, gužve iz dana u dan rastu, a posebice su zabilježene tijekom proteklog tjedna. Test na SARS-CoV-2 u današnje je vrijeme postao obavezan u mnogim situacijama, posebno za potrebe putovanja ili prije operativnih zahvata.

Možemo li se dva puta zaraziti? Zaraženih je puno više od službenih statistika

Testiranje o vlastitom trošku u Hrvatskoj je omogućeno još u svibnju, međutim cijena je iznosila mnogima neprihvatljivih 1500 kuna. Uputnicu, koju izdaje liječnik obiteljske medicine, epidemiolog ili liječnik specijalist, nije moguće dobiti bez konkretnih indikacija koje su detaljno obrazložene na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Testovi s dvije ili tri sekvence – koja je razlika?

Na službenoj stranici Vlade za informacije o koronavirusu – koronavirus.hr – jučer je objavljen i detaljan popis svih testnih centara u Hrvatskoj, a koji, među ostalim, sadrži i informacije o cijenama. Razlike u cijenama uglavnom ovise o tome je li riječ o testu s dvije sekvence genoma ili tri sekvence.

Sekvenciranje u genetici je metoda kojom je moguće utvrditi redoslijed pojedinih građevnih elemenata u velikoj molekuli. Genom virusa predstavlja, pojednostavljeno, njegovu „anatomsku građu“, odnosno sastoji se od svih gena od kojih je virus sačinjen. Sekvenciranje omogućava čitanje virusnog genoma, a time i njegovih mutacija.

Ponuđeni testovi, dakle, mogu otkriti sekvence koje su karakteristične za virus SARS-CoV-2. Tako su najpovoljniji testovi s dvije sekvence koji otkrivaju sekvencu koja je karakteristična za sve koronaviruse te drugu koja je karakteristična baš za SARS-CoV-2.

Testovi s tri sekvence, kako je u srpnju objasnio ministar Vili Beroš, bolji su, ali vjerodostojan je, u okvirima tipične kliničke slike, i test koji analizira dvije sekvence. Drugim riječima, imate li simptome bolesti COVID-19, a test s dvije sekvence pokaže pozitivan rezultat, ne treba sumnjati u točnost nalaza.

Ne nudi se svugdje isto

Test s dvije sekvence koštat će vas 501 kunu, a test s tri sekvence 698 kuna. No treba znati da povoljniji testovi nisu dostupni u svim županijama, a postoje i određene razlike u cijenama. Tako, primjerice, šibenski Zavod za javno zdravstvo u ponudi ima samo test s tri sekvence po cijeni od 850 kuna, a Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije test s tri sekvence naplaćuje 700 kuna s mogućnošću nadoplate od 300 kuna ako vam je hitno potreban rezultat.

Centri se razlikuju i ovisno o tome je li moguće naručivanje, postoji li mogućnost prijevoda rezultata na engleski te naplaćuje li se prijevod ili ne.

Provjere prije testiranja i mjere sigurnosti

Prije testiranja provjerite i web stranice centara ili nazovite informacije kako biste bili sigurni da ne postoje posebne upute koje treba poštovati, primjerice o tome gdje točno morate doći, odnosno na koji ulaz i slično. Također, u mnogim centrima nije moguće doći bez prethodne najave, odnosno naručivanja o čemu svakako morate povesti računa ako vam je test hitno potreban, a živite, primjerice, u Zagrebu gdje su velike gužve i dulje se čeka na rezultate. Općenito, vrijeme čekanja nalaza se razlikuje među testnim centrima, pa može biti svega četiri sata, kao što je to slučaj u Općoj bolnici Požega, ali može biti i do 48 sati što se sve češće događa u Zagrebu.

PROMO
Immuno Black Garlic Complex snazan imunitet

Immuno Black Garlic Complex: moć imunoprotektivnih sastojaka u borbi protiv virusa

Vrijeme je velikih izazova za fizičko i mentalno zdravlje pa se mnogi od nas pitaju kako na prirodan i...

SAZNAJTE VIŠE

Pri odlasku na testiranje svakako vodite računa o vlastitoj sigurnosti, ali budite i odgovorni prema drugima. Ako čekate u redu, strogo se pridržavajte preporučenog razmaka te nipošto ne odlazite bez zaštitne maske.

Ne treba zaboraviti da je na takvim mjestima značajno povećan rizik zaraze jer je veća vjerojatnost da ćete biti u blizini zaražene osobe.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button