Psiha i emocije - 20. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Nebojša Buđanovac

U potrazi za duhom Božića: Kako blagdane provode samci i oni koji su odselili

Vrijeme adventa posebno teško može pasti onima koji su se odselili ili samcima. No postoje načini kako ispuniti srce

Duh Božića

U vrijeme Božića, možda više nego u bilo kojem drugom dijelu godine, dolazi do izražaja potreba za blizinom onih koji su nam dragi, koje volimo.

U suštini samog blagdana je priča o rađanju novog života koji će promijeniti svijet, o svetoj obitelji okupljenoj u toploj štalici (ili je barem mi volimo tako zamišljati) – Majka, Otac i Dijete, uz plamen ognjišta koje baca toplo svjetlo, pitome domaće životinje i raspjevane anđele.

S druge strane, takvi nas prizori okružuju na svakom koraku – iako su se adventski sajmovi udaljili od svoje biti, oni nude čak i onima koji nisu kršćani priču o blistavom, radosnom razdoblju godine koje obilježavaju darivanje voljenih, zajednička druženja i blagovanje za istim stolom.

Toplina obitelji

Nažalost, stvarnost je ipak manje bajkovita i svjetlucava jer nas život nemilosrdno stavlja u žrvanj te često udaljava od voljenih. Posebno tome svjedočimo posljednjih godina, kad mnogi napuštaju svoje obitelji te odlaze “trbuhom za kruhom” tražeći zeleniju travu u susjednim, pa i dalekim zemljama.

>>Neka Božić bude svima: Humanitarna udruga velikog srca<<

Istina je da obitelj u ljudskom društvu ima iznimno važnu ulogu, no pojam obitelji tijekom godina se mijenjao, a obiteljske zajednice znatno se razlikuju ovisno o kulturi, odnosno načinu života. Pa i kod nas, primjerice, svjedočimo porastu broja jednoroditeljskih obitelji, što nipošto ne znači da će im zbog toga čarolija Božića biti uskraćena. Važno je znati da suština svake “dobre” obiteljske zajednice ne počiva na strukturi i brojčanom stanju, nego na toplini međusobnih odnosa, odnosno na ljubavi.

Obitelj u kojoj odrasta djetetu postaje model po kojem će učiti prepoznavati emocije te će razvijati socijalne kompetencije, a emocije su pak jedan od ključnih čimbenika za cjelokupno funkcioniranje čovjeka. Dakle, neovisno o tome u kakvoj ste obitelji odrastali, pa čak i neovisno o tome jesu li to bili vaši biološki roditelji, ako su vam pružili toplinu i zaštitu, to je vaš topli kutak koji će vam uvijek donijeti utjehu i u kojem je lijepo dočekati Božić.

Tehnologija povezuje

A dođe li do odvajanja pa blagdane ne možete provesti u njihovoj blizini, postoje načini da osjetite njihovu prisutnost. Iako vas možda to rješenje neće moći potpuno zadovoljiti, svakako iskoristite moć tehnologije. Danas postoje programi poput Skypea koji vam pruža mogućnost videopoziva. Zašto, primjerice, ne biste dogovorili sa svojim najbližima da laptop stave na stol te da putem Skypea sudjelujete u blagdanskom druženju?

Njihovi glasovi i smijeh, atmosfera iz doma koju ćete barem moći pratiti na ekranu itekako može blagotvorno djelovati na vas. Ili iskoristite videopoziv putem aplikacija na mobilnim uređajima kao što su WhatsApp ili Viber – neka vaši voljeni šeću u svom gradu, a vi u svom, snimajte i komentirajte štandove, jela, upoznajte ih sa svojim prijateljima, razgovarajte o sitnicama o kojima biste razgovarali i da ste zajedno.

Ako se već ne možete povezati “live”, uvijek postoji mogućnost dopisivanja – pisanje pisama, pa tako i elektroničke pošte, može doista blagotvorno djelovati na vas dajući vam prostor da svoje osjećaje pretočite u riječi ili, ako ste vizualni tip, u fotografije. Važno je da razmjenjujete emocije i misli s onima koje volite, da šaljete i primate, neovisno o udaljenosti koja vas razdvaja.

Prednost 21. stoljeća u odnosu na prošla vremena jest u činjenici da se danas doista možete sa svakim povezati sada i ovdje. Ma koliko elektronika bila hladna, njoj ipak možemo zahvaliti što danas nije potrebno tjednima i mjesecima čekati nečiji odgovor. Zato iskoristite tu prednost za traženje duha Božića, približite se onima do kojih vam je stalo.

Volite i sebe

Oni koji pak nemaju svoju obitelj, ne moraju biti osuđeni na četiri zida niti je to razlog da se osjećaju stigmatizirano. Za početak, biti bez partnera ili obitelji nije isto što i biti usamljen. Iskoristite blagdane za intenzivna druženja s prijateljima, ona koja su vam, naravno, ugodna. Imate li želje i mogućnosti, mogli biste se odlučiti za putovanje, promijeniti okolinu i upoznati nove ljude. Otkrijte druge kulture i običaje, pa možda i one koje ne slave Božić, posebno ako niste vjernik te vam ne odgovara atmosfera ovih dana.

I za kraj, nije na odmet i malo voljeti sebe te darivati sebi. Stoga učinite nešto što vas posebno veseli, a sad vam se pruža na svakom koraku – otiđite na klizanje, popijte šalicu kuhanog vina, pogledajte opuštajući film ili kazališnu predstavu. Ponekad i samoća može biti prednost, pa zašto je ne biste iskoristili?

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button