Zanimljivosti i savjeti - 23. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Okušajte se u volontiranju i širite dobrotu

Jedna od ljepših strana blagdana je volontiranje, stoga neka ovi blagdani budu prilika za širenje dobrote onima kojima je to najpotrebnije

blagdani su idealno vrijeme za volontiranje

Raditi za druge nesebično, dušom i srcem, tako bi se otprilike mogao opisati poziv volontera. Da, poziv, jer to nije plaćeni rad niti zanimanje, to je prožimajući osjećaj duboke i iskrene želje da se bez ikakve naknade, nagrade ili bilo kakvog interesa pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ma koliko suosjećali s ljudima u nevolji, malo je onih koji su spremni posvetiti desetljeća svog života volontiranju. Uključujemo se jednom ili nekoliko puta tijekom života u neka događanja, uglavnom dok smo mladi ili ako svjedočimo elementarnim katastrofama kao što je to bio slučaj s poplavama u Hrvatskoj 2014. godine. No postoje oni malobrojni pojedinci, rijetki i vrijedni iskrenog divljenja, a koji iz godine u godinu ustraju u širenju dobra pomažući drugima.

U potrazi za duhom Božića: Kako blagdane provode samci i oni koji su odselili

Novi život iz pepela

Jedna od njih svakako je Alenka Novak iz Pribislavca, mjestašca blizu Čakovca, koja već više od 25 godina volontira, bez obzira na to uključuje li se u projekte Crvenog križa ili volontira sama čim joj se ukaže prilika. Ova rođena Puljanka, koja se u Međimurje doselila 1961. godine, po zanimanju je viša medicinska sestra, dobro poznata svima s kojima je radila u Županijskoj bolnici u Čakovcu do 1998. godine, kada je otišla u invalidsku mirovinu. „Kontakt između pacijenata i medicinske sestre vrlo je važan, lijepa riječ i osmijeh otvaraju vrata, znaju biti lijek, a to je dragocjeno“, ispričala je u jednom od razgovora s novinarima kojima je već privukla pažnju svojom nevjerojatnom pričom.

Naime, Alenku život doista nije mazio. Preživjela je tešku prometnu nesreću 1978. godine u kojoj su joj poginuli majka i brat te je i sama pretrpjela teške tjelesne ozljede, a nakon toga je obolio i preminuo njezin suprug Miro. Pa ipak, uspjela je pronaći snagu, nastaviti živjeti, a krila su joj vratili volontiranje i humanitarni rad u Gradskom društvu Crvenoga križa Čakovec. „Spasiti jedan život je kao da si spasio cijeli svijet“, misao je vodilja koju slijedi u ovom pozivu.

Volontiranje

Foto: Privatni album

Odgovornost, empatija i ljubav

„Kad jednom postaneš volonter, to je kao da si ‘inficiran’-  imaš neki pokretač, motor, ideš i nema zapreka. Odazivam se na svaki poziv, bilo gdje. Ne odbijam i ne biram, osim ako me spriječi neka iznenadna ‘viša sila’“, veselo nam je objasnila Alenka ili, kako je prijatelji i poznanici zovu, Alja Novak. Može je se vidjeti u vrtićima, raznim udrugama, kod vatrogasaca, na sportskim događanjima, u domovima umirovljenika, školama… Njezin trud prepoznat je i nagrađen – 2016. godine dodijeljena joj je najprestižnija nagrada Međimurske županije „Zrinski“ za životno djelo.

„Biti volonter“, nastavila je, „znači biti odgovoran, osjećati empatiju prema onome što radiš, voljeti ljude. Volontiranje je često predivno, upoznaje se mnogo ljudi, sudjeluje u brojnim događajima. Svaki trenutak odvojen za volontiranje vrijednost je koja se ne može mjeriti materijalnim, to moraš imati u sebi i poticati.“

Uočila je da mlađi ljudi, nažalost, sve rjeđe volontiraju, a u Hrvatskoj se volontiranje još ne prepoznaje dovoljno. Kod svoje je pak djece, danas odraslih ljudi s obiteljima, usadila ljubav prema pomaganju drugima pa se i oni uključuju koliko im to prilike dopuštaju, a unučica Mila već vježba na lutki reanimaciju, ispričala je ponosna baka Alja. Posebno voli edukacije i rad s djecom jer oni su, kaže, kao spužvice koje upijaju znanje i vještine. Umirovljenici najviše vole razgovarati, mjeriti krvi tlak i razinu šećera u krvi. „Volim to što radim“, zaključuje nasmijana Alenka.

Barba Šime, bolnica na Ugljanu (Foto: Facebook)

Topla ljudska priča s Ugljana: Barba Šime postao najstariji hrvatski volonter

Topla ljudska priča o barba Šimi iz bolnice na Ugljanu proširila se društvenim mrežama, a pročitajte zašto je dirnula...

SAZNAJTE VIŠE

Odakle početi?

S volontiranjem možete početi već danas, u vlastitom okruženju. Ako se i niste uključili u neku od volonterskih udruga, a želite učiniti dobro djelo, to možete učiniti u bilo koje vrijeme i bez službenog poziva. Posjetite usamljenu susjedu, pitajte je treba li joj donijeti namirnice iz dućana ili je otpratiti do ambulante, donijeti joj lijek.

Nazovite najbliži dom za nezbrinutu djecu i pitajte postoje li aktivnosti u koje biste se mogli uključiti. Dogovorite s prijateljicama redovito kuhanje obroka za zajedničku poznanicu koja je nedavno rodila, a živi daleko od rodbine ili je samohrana majka. Posjetite bolesnog kolegu u bolnici iako možda s njime niste toliko bliski, možda bi i njemu trebalo pomoći ili njegovoj supruzi koja ne stigne sama voditi djecu na aktivnosti.

Drevni kineski filozof Lao Tse ostao je, među ostalim, zapamćen po lijepoj izreci: “Dobrota u riječima stvara povjerenje, dobrota u mislima stvara dubinu, a dobrota u davanju stvara ljubav.” Stvarajte, dakle, ljubav – ne samo tijekom blagdana, nego kad god vam se pruži prilika. Priključite se Alji i ostalima koji čine ovaj svijet ljepšim mjestom za život.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button