Zanimljivosti i savjeti - 6. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Neka Božić bude svima: Humanitarna udruga velikog srca

Humanitarna udruga FB Humanitarci Zagreb već sedmu godinu svojim korisnicima ispunjava božićne želje i puni blagdanske stolove

Humanitarna udruga

I ove su se godine na njihovu Facebook stranicu prijavile božićne „kume“ i „kumovi“ koji će osigurati da svi mališani dobiju poklone koje su poželjeli i napisali u pismu Djedu Mrazu.

Premda već godinama svjedočimo raskošnim ukrašavanjima ulica, spomenika, trgova i zgrada, u sjeni tog sjaja žive oni koji teško mogu i sanjati o blagdanskom stolu. Stvarnost im je, nažalost, daleko od one koju svi priželjkujemo, ako ne za sebe, onda barem za svoju djecu.

Od njih mnogi sklanjaju pogled, ubrzavaju korake kad ih vide u otrcanoj odjeći na ulici, a još ih više živi u različitim uvjetima na rubu egzistencije trudeći se zadržati glavu iznad površine siromaštva koje ih vuče prema dnu.

Pa ipak, u društvu postoje i oni koji srcem osvjetljavaju svijet, čiji je sjaj toliko blistav da nadmašuje sve kičaste i blistave ukrase jer poklanjaju svoje vrijeme, trud i novac kako bi drugima osigurali bolje uvjete života, a za Božić u njihove skromne domove donijeli radost.

Radost za 120 djece

Tako i na društvenoj mreži Facebook već godinama sjaji jedno svjetlo nade oko kojeg se okupljaju dobri ljudi kako bi pomogli sugrađanima u nevolji, a djeluju pod imenom Humanitarna udruga FB Humanitarci Zagreb.

I ne, oni nisu aktivni samo u vrijeme blagdana nego tijekom cijele godine neumorno pomažu obiteljima koje su njihovi registrirani korisnici, s minimalnim primanjima, a od kojih je najviše samohranih roditelja. Već sedmu godinu zaredom vode akciju „Neka Božić bude svima“.

“U akciju je uključeno 60 obitelji koje broje 120 djece. Pazimo i na dvanaest samaca, starijih osoba kojima naši donatori također kupuju darove, kako bi i njih barem malo razveselili”, kaže nam Nana Schaps, žena koja je život posvetila pomaganju drugima. Božićna donacija obiteljima, ističe, nema svrhu „nahraniti gladne“ nego uljepšati blagdane ljudima koji cijele godine dva puta okreću svaku kunu te često nemaju ni za kupnju osnovnih namirnica.

>>Vrijeme je za zagrljaj: Grljenjem možemo poboljšati zdravlje<<

Dar pod borom

“Naša je želja da se dijete razveseli kada vidi ‘pravu’ Nutellu, kad ima čak i zimsku salamu te majonezu i kečap na stolu. A najviše, pod borom, lijepo zapakiran dar, samo za njega, i to novi. Obiteljima dajemo i nešto novčanica kako bi pred sam blagdan mogli kupiti svježih namirnica, odvesti dijete na neku predstavu, u kino, počastiti ga pizzom i sokom”, dodala je Nana.

I ove su se godine na njihovu Facebook stranicu prijavile božićne „kume“ i „kumovi“ koji će se pobrinuti da svi mališani dobiju poklone koje su poželjeli i napisali u pismu Djedu Mrazu. Iako su posebni darovi osigurani, potrebe i dalje postoje, o čemu redovito izvještavaju na svojoj stranici na Facebooku. Primjerice, u trenutku pisanja teksta najviše nedostaje hrane, samo brašna i šećera ima dovoljno.

“U ovu našu najzahtjevniju, ali i najljepšu akciju može se uključiti svatko – donacijom čokolade, kutije keksa, bilo kakve namirnice, a dobrodošle su i uplate na žiroračun otvoren samo za ovu akciju”, istaknula je Nana.

Iako je vremena malo, još nije kasno uključiti se i pomoći. Oko 10. prosinca počinju se slagati paketi za obitelji, koji će im biti dostavljeni do 15. prosinca. Budite i vi dio ove divne božićne tradicije, blistava lampica koja će osvijetliti svijet i donijeti radost.

Podaci za uplatu donacije

Želite li podržati humanitarnu akciju „Neka Božić bude svima“ uplatom na račun, podaci za uplatu su: Erste banka, IBAN: HR 1124020061500039064 (ispred poziva na broj upišite 00, a kao poziv na broj 99). U opis plaćanja svakako napišite „donacija“. Informacije o dostavi namirnica potražite na Facebooku

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button