Zanimljivosti i savjeti - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Tatjana Divjak

Kako ne izgorjeti u sindromu izgaranja? Ohladite situaciju na poslu

Pod kroničnim ste stresom, iscrpljeni i umorni, puno radite, premalo ste plaćeni, u obitelji i kući kaotično stanje, a vi bespomoćno sve promatrate... Zvuči poznato? Onda je ovo pravi tekst za vas

Svijetom vlada epidemija izgaranja na poslu

Često osjećate da pucate po šavovima, ništa ne stižete, osjećate nervozu i anksioznost. Sve češća nemogućnost postavljanja zdrave granice između posla i privatnog života uzrokuje težak stres, a ima i svoj medicinski naziv – sindrom izgaranja.

Završili ste školovanje, ambiciozno krenuli i danas, desetak godina od početka karijere, vodite odjel s nekoliko ljudi. Svake godine imate sve više ciljeve koje vam postavljaju nadređeni, a kriza vam je donijela mnoge izazove i na poslu i u domu. Radite prosječno deset sati dnevno, a vaša djeca provode većinu vremena kod bake, u vrtiću ili u školi.

Na rubu

Kada dođete kući, preumorni ste za bilo što, no obitelj traži svoje. Iscrpljuju vas nedovršeni poslovi pa nakon završetka radnog dana nerijetko posao nosite kući da biste barem prividno bili uz obitelj, a ipak ispunili radne zadatke na vrijeme. Ipak, vrlo lako izgubite strpljenje, povičete na djecu, a i sa suprugom razgovarate samo o obvezama i problemima. Kada se na kraju dana napokon spustite na krevet, nakon nekoliko trenutaka zaspete pred TV-om. Na večernje aktivnosti i druženje s prijateljima odavno ste zaboravili.

Došli ste do ruba i sada shvaćate što to znači doživjeti izgaranje na poslu – sindrom poznat i pod nazivom burn out. Osjećate se kronično iscrpljeni, pod stalnim ste stresom i svjesni ste da previše radite za premalo novca, no mislite da ne možete ništa učiniti u vezi s tim.

Osjećate se kronično iscrpljeni, pod stalnim ste stresom i svjesni ste da previše radite za premalo novca, no mislite da ne možete ništa učiniti u vezi s tim

Stres i umor

Naravno, imate previše posla i premalo vremena da sve što je potrebno obavite u zadanom roku, no ono što vas osobito ispunjava grizodušjem jest to što nemate vremena za svoju obitelj i prijatelje, a o samima sebi da i ne govorimo. Imate posao za koji primate plaću i zahvalni ste nebesima na tome, no svakim danom se osjećate sve gore i gore. Želite napredovati na poslu, biti profesionalac, ali cijena vam se čini previsokom jer ne želite odustati od kvalitetnog života i vlastite obitelji da biste ostvarili uspjeh na poslu!

Sutra je novi dan, ali vi ste ponovo u istom mlinu. Melje vas poslovni žrvanj, kao i mnoge obiteljske obaveze pa se osjećate iscrpljeni ili neispunjeni. Niste jedini, no to ne znači da je vaša situacija prirodna i da je ne treba mijenjati. Ako je ovo i vaša životna priča, ako ste pod stresom, umorni i nemate vremena za sebe, svoju obitelj ili svoje prijatelje, vrijeme je da se prestanete vrtjeti ukrug. Ravnotežu možete ostvariti, no morate znati što je to što vam je, u ovom trenutku, važno!

Uspješni na svakom području?

Svi težimo ispunjenju i zadovoljstvu, ali želimo postići uspjeh na svakom području svog života. Kada uspijemo na jednom, a zanemarimo neko drugo područje života, ne osjećamo se dobro. Ako takva situacija traje dulje vrijeme, zaliha nekog od životnih rezervoara se isprazni pa je vrijeme da napravimo inventuru i definiramo što za nas znači biti uspješno, zadovoljno i ispunjeno ljudsko biće.

Razmislite o onome što vam je važno i što bi vas moglo dovesti natrag u ravnotežu poslovnog i privatnog, osobito kada imate obitelj, a uz to i zahtjevan posao, bez obzira na to vodite li druge ljude, jeste li desna ruka nekomu tko vodi tvrtku ili ste samostalni u svom poslu! Bitno je osvijestiti što je ono što vas ispunjava, postaviti plan koji vodi ispunjenju i održati ostvarenu ravnotežu unatoč izazovima kojima ste izloženi.

Bitno je osvijestiti što je ono što vas ispunjava, postaviti plan koji vodi ispunjenju i održati ostvarenu ravnotežu unatoč izazovima kojima ste izloženi

Kako pri tome ne zakinuti ni sebe, ni svoju obitelj? Rješenje postoji, no zahtijeva od vas da poduzmete nužne promjene, dogovorite neka nova pravila – i za sebe i za one koji vas okružuju. Razmislite pri tome o svojoj konkretnoj situaciji jer za svakoga od nas ostvarenje ravnoteže privatnog i poslovnog može značiti sasvim različite stvari. Prije svega, objektivno analizirajte svoj posao i razmislite ispunjava li vaša očekivanja ili treba pronaći drugi. Možda je samo potrebno učiniti neke promjene koje će poboljšati situaciju na poslu, a možda je riječ o tome da loše upravljate svojim vremenom!

Razmislite o svojim životnim prioritetima i napravite svoj vlastiti plan da biste vratili kontrolu nad svojim životom, a onda vodite računa i o tome da ostvarenu promjenu držite pod kontrolom dok ne postane vaša nova navika te tako uspješno zadržite ravnotežu.

Malim koracima do cilja

Preporuke svjetski poznate klinike Mayo mogu vam pomoći u tome da ponovo uspostavite kontrolu nad svojim životom.

 • Analizirajte kako provodite svoje vrijeme. Vodite dnevnik barem nekoliko tjedana i pratite svoje poslovne i osobne aktivnosti.
 • Odlučite što vam je važno i što vas zadovoljava te otkrijte “kradljivce vremena”. Uspostavite kontrolu nad svojim vremenom i načinom na koji ga koristite.
 • Poštujte svoj vrijednosni sustav.
 • Razmislite o onome što vam je važno i stavite to na papir. Učinite svakoga dana ono što je na vrhu vaše vrijednosne liste.
 • Postavite zdrave granice i naučite reći „ne”. Osvijestite sve ono što u vama izaziva otpor i nezadovoljstvo i podsjetite se da je sasvim u redu reći „ne”.
 • Odustanite od toga da ugađate svima, osobito ako to radite zbog osjećaja krivnje ili želje da dobijete nešto zauzvrat.
 • Posao na poslu – obitelj i bliskost izvan posla. Potrebno je stvoriti jasne granice između onoga što su vaše poslovne obaveze i onih koje se odnose na obitelj. Ne nosite poslovne dokumente i prijenosno računalo kući. Napravite svjesnu odluku da ćete jasno odvojiti ta dva područja.
 • Podijelite kućanske poslove na sve članove obitelji. Budite učinkovitiji u organizaciji obaveza i ne preuzimajte sve na svoja leđa.
 • Brinite i o sebi. Zdravo se hranite, budite tjelesno aktivni i priuštite si dovoljno sna. Svakodnevno se bavite onime što vas veseli pa makar to bilo samo pola sata dnevno. Ne ljutite se na sebe ako u tome uvijek ne uspijete.
 • Otkrijte aktivnosti koje vesele sve ukućane, a umjesto gledanja televizijskog programa vrijeme posvetite druženju.
 • I poštujte sebe – da biste dugo bili zdravi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button