Zanimljivosti i savjeti - 17. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Naučite razliku: Što mi je? Nesvjestica ili vrtoglavica?

Nesvjestica i vrtoglavica su različiti simptomi koje laici miješaju i često izjednačavaju, a saznajte koji je najčešći uzrok i simptomi

nesvjestica i vrtoglavica: najčešći uzrok, simptomi i liječenje

Sama nesvjestica bi trebala biti potpuni gubitak svijesti i izuzetno hitno stanje. S druge strane, vrtoglavica može biti vrlo bezopasno stanje, obično kod mlađih osoba, ako traje kratko (npr. kod naglog ustajanja).

Vrtoglavici se mora pristupiti ozbiljno, odnosno potrebno se javiti svom liječniku obiteljske medicine koji će na osnovu vaših odgovora (u ovom slučaju očekujte puno pitanja, te stoga budite strpljivi jer time pomažete u razjašnjavanju vašeg stanja) te pregleda ustanoviti radi li se o prolaznom i manje opasnom stanju ili je potrebna daljnja obrada koja obično započinje krvnim analizama, snimanjem EKG-a te daljnjim slanjem kolegama bolničkim specijalistima.

Patite od glavobolje i migrene? Ovo su čimbenici koji ih uzrokuju

Vrtoglavica – njezini uzroci i simptomi

Ako kažemo da je netko osjetio nesvjesticu, vjerojatno je riječ o nekom obliku vrtoglavice. Različiti ljudi opisuju različito vrtoglavicu. Neki imaju osjećaj da im se sve vrti oko glave, izuzetno neugodan osjećaj često praćen mučinom i povraćanjem, dok drugi osjećaju da ih „zanosi“ ili da gube tlo pod nogama, imaju osjećaj gubitka ravnoteže.

Vrtoglavica se može javiti prilikom naglog ustajanja ili se pak pogoršavati kod ležanja (obično se tada radi o virusnoj upali uha), ili pak pacijent ne može sjediti (vrlo čest uzrok je pad tlaka).

Od izuzetne važnosti je da ukažete na simptome koji prate vrtoglavicu (jer se možda radi o bolesti koja je po život opasna) kao što su: iznenadna i jaka glavobolja, bolovi u prsima, nedostatak zraka, jaka bol u vratu, znojenje, ozljeda glave, povraćanje, povšena tjelesna temperatura, nepravilan rad srca, iznenadna promjena govora, vida ili sluha, slabost ruku i nogu.

Obavezno je da liječniku ponovite sve lijekove koje uzimate pa i one koje ste kupili u ljekarni bez recepta. Isto tako nije loše spomenuti ako uzimate neke čajeve (gospina trava npr. utječe na djelovanje nekih lijekova). Ako se vrtoglavice pojavljuju često, od koristi bi bilo voditi dnevnik nastanka vrtoglavice.

Najčešći uzroci vrtoglavice su: upala srednjeg uha – nekada je potrebno dosta strpljenja da dođe do potpunog izlječenja i prestanka vrtoglavice.

Migrena vrlo često može biti praćena vrtoglavicom. Vrtoglavica se kod migrene može javiti prije za vrijeme i poslije napada, ali može se i pojaviti i samostalno bez glavobolje.

Vrtoglavica je češća kod starijih osoba

Kod starijih osoba se događa vrtoglavica kod naglog ustajanja, ali i nakon pražnjenja mokraćnog mjehura i debelog crijeva. Nizak nivo šećera u krvi može izazvati vrtoglavicu – najčešće kod osoba sa šećernom bolesti. Stres također može izazvati vrtoglavicu osobito ako dođe i do napada panike te prebrzog i predubokog disanja.

Dehidracija (neuzimanje dovoljne količine tekućine) može biti razlog vrtoglavice. Starije osobe nemaju dovoljno izražen osjećaj žeđi te je stoga potrebno voditi računa o tome. Oštećenje vratne kralježnice može dovesti do vrtoglavice. Daleko rjeđi ali i opasniji uzroci vrtoglavice su poremećaj rada srca te neurološke bolesti (multipla skleroza, moždani udar, tumor mozga).

vrtoglavica

Vrtoglavica: Poremećaj ravnoteže koji nipošto ne treba podcjenjivati

Mogu biti trajne, jednokratne, lažne, položajne, otogene… U svakom slučaju, poremećaj ravnoteže ne treba podcjenjivati jer neke vrtoglavice mogu...

SAZNAJTE VIŠE

Nesvjestica ili vrtoglavica? Kako si možemo pomoći?

Što je potrebno učiniti u slučaju osjećaja vrtoglavice/nesvjestice: probati sjesti ili se nasloniti na zid (najbolje leći ako je krevet slučajno u blizini), pokazati ljudima u okolini da vam je loše. Ako ste starija osoba koristite štap, hodalicu. Ako bolujete od šećerne bolesti imajte uvijek uza sebe nešto slatko, a pacijenti na inzulinu glukagon. Nemojte ustajati naglo, osobito nakon pražnjenja crijeva i mokraćnog mjehura, uzimajte dovoljno tekućine – 8 čaša dnevno.

Odmarajte se dovoljno, izbjegavajte alkohol, pušenje i veće količine kave. Ako sumnjate da vam neki od lijekova izazivaju tegobe, javite se svom liječniku te dogovorite promjenu terapije. Ako često osjećate vrtoglavicu, izbjegavajte biti vozač automobila jer možete izazvati nesreću.

Na kraju, vrtoglavica je jedan od neugodnijih simptoma koje možemo doživjeti – nekada je potrebno dosta vremena i truda da joj se otkrije uzrok, u većini slučajeva nije uzrokovana težim bolestima i uz promjenu načina života se može izliječiti ili umanjiti. U vrlo rijetkim slučajevima je simptom bolesti koja je opasna po život i tada se odmah javite liječniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button