Zanimljivosti i savjeti - 25. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

7 dokazanih blagodati hidromasažnih kada

Potencijalne dobrobiti kupanja u hidromasažnim kadama ovise o njihovim korisnicima, odnosno o njihovom općem zdravstvenom stanju te o tome kako se kade koriste

hidromasazne kade - vodena masaza i stres

Uranjanje u toplu vodu i nježna masaža zračnom strujom u hidromasažnoj kadi užitak je ne samo za vaše tijelo, nego ima i brojne druge prednosti.

Stručnjaci zdravstvene web stranice Healtline.com navode njih sedam.

Ublažava stres

Jedna od najočiglednijih blagodati kupanja u hidromasažnoj kadi jest ublažavanje napetosti. Umirujući učinak tople vode i blagotvorna vodena masaža mogu vam pomoći kod olakšavanja fizičkog, emocionalnog i mentalnog stresa.

Kako biste pojačali učinak ublažavanja stresa, pustite u vašoj kupaonici laganu glazbu, prigušite svjetla te prostor osvježite mirisom aromatičnih ulja.

Zašto je masaža medom dobra za zdravlje?

Opušta mišiće

Topla voda i masaža vodenim mlazom učinkovita je metoda za opuštanje napetih mišića te, posljedično, ublažavanje mišićnih bolova.

Uronite li u toplu kupku i podvrgnete li se masaži prije treninga, smanjit ćete rizik od nastanka ozljeda mišića.

Poboljšava san

Prema nekim znanstvenim istraživanjima, jednostavno opuštanje u hidromasažnoj kadi pomoći će vam da lakše uronite u san. Dovoljno je već i samo pasivno zagrijavanje tijela koje kod starijih osoba može pomoći i u tretmanu nesanice. Također, kombinacija masaže i tople kupke pridonosi nastanku dubljeg i mirnijeg sna.

Jedna studija iz 2012. godine proučavala je utjecaj hidroterapije na fizičko funkcioniranje organizma i kvalitetu sna kod pacijenata oboljelih od fibromialgije. Ispitanici su bile žene između 30 i 65 godina. Istraživači su zaključili da je hidroterapija pacijenticama pomogla poboljšati kvalitetu sna te olakšati simptome bolesti.

Olakšava bolove

Opuštanje u toploj kupki može ublažiti neke vrste bolova u mišićima, zglobovima i tetivama. Ako vas muči artritis, toplina i blagotvorna masaža ublažit će ukočenost i upalu koje uzrokuju bol.

Uz to, voda podupire tijelo, oslobađa zglobove od težine te time pomaže kod poboljšanja fleksibilnosti i oslobođenja cijelog niza pokreta. Sve ove blagodati osjetit ćete u hidromasažnoj kadi.

Pridonosi boljem kardiovaskularnom zdravlju

Uživanje u blagodatima kupanja u hidromasažnoj kadi može ubrzati ritam otkucaja vašeg srca te smanjiti krvni tlak.

Prema istraživanju iz 2016. godine, uranjanje u toplu vodu ima okrepljujući učinak na vaskularnu funkciju i krvni tlak. Autori studije sugeriraju da pasivna terapija toplinom može pomoći kod smanjenja rizika od smrtnosti kod kardiovaskularnih bolesti, pogotovo kod onih pacijenata koji imaju ograničene mogućnosti bavljenja tjelovježbom.

Prijašnje istraživanje je pokazalo da uranjanje u toplu kupku tijekom 10 minuta može smanjiti krvni tlak te je po svoj prilici sigurno za ljude koji pate od visokog krvnog tlaka.

Poboljšava inzulinsku osjetljivost

Neki su znanstvenici postavili tezu da redovito podvrgavanje termalnoj terapiji, npr. u sauni ili toploj kupki, poboljšava osjetljivost na inzulin te može imati pozitivan učinak kod kontrole dijabetesa.

Sauna i vruća kupka, otkrilo je jedno istraživanje iz 2015. godine, dokazano pomažu ljudima koji se bore s pretilosti i šećernom bolesti.

Pomaže kod izgaranja kalorija

U malom istraživanju, provedenom 2016. godine, sudionici su sat vremena bili uronjeni u vruću kupku tijekom čega su uspjeli sagorjeli onoliko kalorija koliko bi inače potrošili u 30-minutnoj šetnji. To ne znači da bi topla kupka trebala zamijeniti fizičke aktivnosti, nego samo upućuje na to da termoterapija može pomoći metabolizmu i onim pacijentima koji imaju poteškoća s prakticiranjem fizičkih aktivnosti.

Tko bi trebao izbjegavati hidromasažne kade?

Imate li dvojbi oko korištenja hodromasažne kade, svakako porazgovarajte s vašim liječnikom o tome. Ovo je posebice važno u sljedećim situacijama:

  • Srčana bolest. Uranjanje u toplu kupku može utjecati na broj otkucaja vašeg srca i krvni tlak. Nekim će pacijentima s kardiovaskularnim problemima to djelovati blagotvorno, dok drugima neće. Stoga je potreban oprez.
  • Trudnoća. Lako je pregrijati se kada ste u vrućoj kupki i još ste k tome trudnica. Izbjegavajte termoterapiju u trudnoći jer može biti štetna za vas i vaš plod.

Kupanje u hidromasažnoj kadi također trebate izbjegavati ako imate:

  • Kožne ozljede. Pričekajte da porezotine, otvorene rane ili osip prođu kako biste smanjili rizik od nastanka iritacije ili infekcije.
  • Nizak krvni tlak. Ako ste skloni vrtoglavici ili nesvjestici izbjegavajte tople kupke budući da vruća voda može dodatno sniziti vaš krvni tlak.
  • Infekcije urinarnog trakta. Izlaganje vrućoj vodi može samo pogoršati simptome urinarnih tegoba.
masaza lica tretman akne oziljci bore lice

Koristi masaže lica i kako se ispravno masirati

Masaža lica je tretman kojeg možete obaviti sami ili u salonu. Tehnike uključuju stimulaciju zgrčenih mišića na licu, vratu...

SAZNAJTE VIŠE

Kako najbolje iskoristiti kupanje u hidromasažnoj kadi

Bez obzira na to koristite li vlastitu hidromasažnu kadu ili onu u teretani ili wellness centru, obratite pažnju na njenu čistoću. Voda u kadi treba se redovito testirati i biti čista, a loše održavana hidromasažna kada može dovesti do kožnih infekcija tj. folikulitisa.

Brojni filmovi na televiziji pa čak i društvene mreže prikazuju ljude kako se satima opuštaju u hidromasažnoj kadi s koktelima u ruci. Ovo nije baš najsigurnija praksa. Radije se pridržavajte sljedećih uputa kako biste maksimizirali pozitivan učinak hidromasaže na vaš organizam te smanjili potencijalne zdravstvene rizike:

Izbjegavajte jako toplu vodu. Voda ne bi smjela biti jako topla, maksimalno 40°C.

Brinite o dovoljnom unosu tekućine u organizam. U toploj kupki više se znojimo te lakše dehidriramo. Pijte dovoljnu količinu vode te izbjegavajte alkoholna pića prije i tijekom uranjanja u hidromasažnu kadu.

Ograničite boravak u kadi. Nemojte biti predugo u hidromasažnoj kadi. Ako ste temperaturu vode podesili na maksimum, budite u kadi najviše 10 do 15 minuta. Naravno možete ostati i dulje ako je temperatura vode niža ili ste navikli na kupanje na takav način.

Sigurni znaci koji upućuju na to da je vrijeme da iziđete iz kade:

  • vrtoglavica,
  • mučnina,
  • crvenilo kože,
  • kratak dah.
  • Operite se nakon kupke. Isperite tijelo sapunom i mlakom vodom. Nemojte odmah skakati iz tople kupke u hladnu vodu jer to bi vam moglo naglo povisiti krvni tlak.

Zaključno

Redovito kupanje u hidromasažnoj kadi donosi cijeli niz zdravstvenih prednosti za naš organizam. Opuštanje mišića, ublažavanje bolova i bolji san samo su neke od njih.

Hidromasažne kade trebaju se propisno održavati i čistiti kako bi bile pogodne za vaše zdravlje i sigurnost. Posavjetujte se s vašim liječnikom ako patite od izvjesnih zdravstvenih tegoba kao što je, primjerice, srčana bolest. Izbjegavajte termoterapiju u hidromasažnoj kadi ako ste trudnica ili imate kožne ozljede. Za sve ostale, iskustvo kupanja u hidromasažnoj kadi bit će pravi užitak za tijelo, psihu i emocije.

Izvor: https://www.healthline.com/health/hot-tub-benefits#how-to-maximize-benefits

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button