Estetski tretmani - 19. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Zašto je masaža medom dobra za zdravlje?

Med ima brojne zdravstvene benefite, bilo da se uzima na žlicu ili da se nanosi na tijelo, a vrhunac „slatke“ terapije svakako je tibetanska masaža medom, tretman koji detoksicira i poboljšava imunitet

med kao slatka terapija - masaža medom

Još su drevni Egipćani znali za iscjeljujuća svojstva meda, jednako kao i žene s Istoka koje su med koristile u uljepšavajuće svrhe, no masaža medom vuče korijene iz Tibeta i Rusije.

Ova jedinstvena masaža smatra se prirodnom metodom iscjeljenja koja se može primijeniti u terapeutske svrhe i za detoksikaciju. Uljepšavajući efekt na kožu je tek jedna od divnih nuspojava!

Snažni manuka med: Saveznik protiv mikroba i prijatelj imuniteta

Zašto je dobra masaža medom

  • Masaža medom djeluje na vezivna tkiva i na fascije (mišićne vezivne ovojnice). Stoga oslobađa napetosti u mišićima, tetivama i ligamentima.
  • Djeluje analgetski kada su u pitanju bolni zglobovi, artroza i reumatske bolesti.
  • Ima snažno detoksikacijsko i drenažno djelovanje. Tibetanski iscjelitelji smatraju da med ima snažno apsorbirajuće djelovanje, odnosno da izvlači štetne tvari i toksine iz organizma. Masažu medom koriste za postizanje balansa, poboljšanje imuniteta, kao i zdravlja generalno.
  • Osim što med preuzima na sebe toksičnu energiju iz organizma, masaža medom poboljšava cirkulaciju, metabolizam i termoregulaciju kože, stimulira protok limfe i djeluje na centralni živčani sustav.
  • Masaža medom predstavlja i učinkovit način tretiranja i prevencije stresa, kao i fizičkog umora, poremećaja sna, te psihosomatskih poremećaja.
  • U pogledu ljepote, masaža medom čisti pore, hidratizira i pomlađuje kožu te ima učinkovito anticelulitno djelovanje.

Med: Riznica hranjivih tvari

Tijekom masaže, med kroz kožu ispušta sve svoje ljekovite komponente. Naime, to tekuće zlato, kako mu pčelari tepaju sadržava oko 300 aktivnih komponenti, gotovo svih koje su potrebne za razvoj i pravilno funkcioniranje našeg organizma, što ga čini idealnim proizvodom prirode. Med je bogat ugljikohidratima, mineralima, vitaminima, aminokiselinama, nezasićenim masnim kiselinama, antioksidansima i drugim blagotvornim sastojcima. Djeluje antiseptično, protugljivično, antibakterijski, detoksikacijski i antioksidativno, te ima regenerativna i hidratantna svojstva.

Med u službi ljepote

Luksuzni medeni wellness s potpisom Kleopatre

Med, koji se ponekad naziva i tekućim zlatom, jedan je od najcjenjenijih prirodnih produkata koji su u ljudskoj upotrebi...

SAZNAJTE VIŠE

Kako se izvodi masaža medom

Za masažu medom koristi se posebna tehnika. Ona je potpuno drugačija od, primjerice klasične, švedske masaže, u kojoj se koristi ulje za olakšavanje klizanja ruku po koži. Kako med nije sklizak već ljepljiv, ovi bi se pokreti mogli opisati kao odvajanje i odljepljivanje ruku od tijela. U početku, odljepljivanje ruku je lako ali svakim pokretom postaje sve teže. Med postaje ljepljiviji pa podiže sve veći sloj potkožnog tkiva i mišića. Masažni pokreti su energični i žustri, i izazivaju neobičan osjećaj. Ovisno o tehnikama, masaža medom može biti ugodna i opuštajuća do blago bolna.

Ovom „slatkom“ masažom može se tretirati cijelo tijelo, ali se ipak uglavnom primjenjuje parcijalno. Tretiraju se leđa, ali i bedra jer učinkovito smanjuje celulit. Njezino se blagotvorno djelovanje, tvrde poznavaoci, može primijetiti nakon samo jedne masaže, ali se za dugotrajnije i učinkovitije rezultate preporučuje rezervirati tretman dva puta tjedno ili nekoliko puta mjesečno.

U tradicionalnoj masaži medom koristi se samo čisti, sirovi med. Danas u wellness centrima postoje različite inačice ovog tretmana pa se tako med zna kombinirati s eteričnim i baznim uljima, sa solju, mlijekom i drugim sastojcima, ovisno o tome koji se učinak želi postići.

Kome se masaža medom ne preporučuje

Tradicionalna, tibetanska masaža medom se ne preporučuje srčanim bolesnicima, osobama s vrlo osjetljivom kožom te fragilnim krvim žilama i proširenim venama, trudnicama, kao ni onim koji su alergični na med. Osim toga, nije pogodna ni za muškarce koji imaju previše dlaka na tijelu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button