Zanimljivosti i savjeti - 22. studenoga 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

5 znakova i simptoma koji mogu upućivati na manjak omega-3

Ako je vaša koža suha i nadražena, ako primjećujete simptome depresije, imate sindrom suhog oka, ako su vam zglobovi bolni i ukočeni, a kosa suha, tanka i lomljiva, možda biste trebali razmisliti o povećanju unosa omega-3 masnih kiselina

simptomi manjka omega3

Unos omega-3 masnih kiselina je važan, one su bitna komponenta staničnih membrana. Vašem tijelu su potrebne i za proizvodnju derivata arahidonske kiseline, odnosno signalnih molekula zvanih eikozanoidi, koje pomažu pravilnom radu vašeg imunosnog, dišnog, kardiovaskularnog i endokrinog sustava.

Omega-3 su vrsta višestruko nezasićenih masnih kiselina. Važne omega-3 masne kiseline u hrani uključuju eikosapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA), kao i njihov esencijalni prekursor alfa-linolensku kiselinu (ALA).

Manjak omega-3 masnih kiselina znači ih vaše tijelo ne dobiva dovoljno, što bi vas moglo izložiti riziku negativnih zdravstvenih učinaka.

Ulje jetre bakalara: dragocjen izvor omega-3 masnih kiselina

Preliminarna istraživanja

Znakovi i simptomi navedeni u članku objavljenom na zdravstvenom portalu Healthline, temelje se na preliminarnim istraživanjima.

Do danas je nekoliko studija posebno istraživalo znakove i simptome nedostatka omega-3 masnih kiselina. Stoga je većina studija u ovom članku analizirala nešto slično, ali različito – zdravstvene dobrobiti omega-3 masnih kiselina. Osim toga, trenutno ne postoji standardni test za dijagnosticiranje nedostatka omega-3, iako postoji nekoliko načina za analizu njihove razine.

Kako bi stekli jasnije razumijevanje ove teme, znanstvenici moraju dodatno istražiti znakove i simptome nedostatka omega-3, a istraživači će možda morati razviti bolje testove za njegovu identifikaciju.

U nastavku donosimo pet mogućih znakova i simptoma nedostatka omega-3 masnih kiselina.

1. Iritacija i suhoća kože

Ako vašem tijelu nedostaje omega-3 masnih kiselina, jedno od prvih mjesta na kojima ćete to primijetiti je vaša koža. Na primjer, osjetljiva, suha koža ili čak neobično pogoršanje akni, mogu biti u nekih osoba znak deficita omega-3. Ove masne kiseline poboljšavaju cjelovitost kožnih barijera, sprječavaju gubitak vlage i štite je od iritansa koji mogu dovesti do suhoće i iritacije.

U jednoj maloj studiji ženama je davana doza od pola žličice (2,5 mL) lanenog ulja bogatog ALA-om tijekom tri mjeseca. Žene koje su ga uzimale iskusile su smanjenje hrapavosti kože i povećanje njezine hidratacije za gotovo 40%, u usporedbi s onima koje su primale placebo.

Istraživanje koje je trajalo 20 tjedana davalo je ulje konoplje bogato omega-3 dnevno osobama s atopijskim dermatitisom, stanjem koje uzrokuje suhu i nadraženu kožu. Sudionici su osjetili smanjenu suhoću i svrbež te su trebali manje lokalnih lijekova.

Osim toga, pojava više akni od normalne može biti neizravan pokazatelj nedostatka omega-3 masnih kiselina kod nekih ljudi. Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline smanjuju upalu, za koju znanstvenici vjeruju da može izazvati akne. Nadalje, neka su istraživanja pokazala da uzimanje dodataka omega-3 može pomoći u smanjenju izbijanja akni i upale kože.

Zanimljivo je da su neke studije također otkrile da uzimanje dodatka prehrani s EPA i DHA može smanjiti osjetljivost vaše kože na UV svjetlo. U jednoj studiji, sudionici koji su uzimali 4 grama EPA dnevno tijekom tri mjeseca, imali su povećanje otpornosti na opekline od sunca za 136%.

Općenito, omega-3 masne kiseline važne su za održavanje optimalnog zdravlja kože, pa ako ih nedostaje u vašoj prehrani, možete primijetiti promjene na svojoj koži.

2. Depresija

Omega-3 masne kiseline bitna su komponenta mozga te je poznato da imaju neuroprotektivne i protuupalne učinke. Mogu čak pomoći u liječenju neurodegenerativnih bolesti i poremećaja mozga, poput Alzheimerove bolesti, demencije i bipolarnog poremećaja. Mnoga istraživanja pokazuju korelaciju između niskog statusa omega-3 i veće učestalosti depresije.

Jedna analiza 26 studija koja je obuhvaćala 2160 sudionika, otkrila je da uzimanje dodataka omega-3 ima povoljan učinak na simptome depresije. Točnije, dodatak omega-3 koji je sadržavao najmanje 60% EPA, uzet u dozi od 1 grama ili manje dnevno, pokazao se korisnim.

Drugi sustavni pregled i analiza 6 studija te 4605 sudionika, zaključili su da prosječni unos od 1,3 grama omega-3 dnevno smanjuje blage do umjerene simptome depresije kod starijih odraslih osoba, u usporedbi s placebom.

Osim toga, jedna je studija na životinjama otkrila da cjeloživotni neadekvatan unos omega-3 masnih kiselina uzrokuje promjene u neuronskim putevima u mozgu, što rezultira depresijom.

Dok mnogi čimbenici pridonose razvoju poremećaja mentalnog zdravlja, prehrana s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju rizika od nekih mentalnih poremećaja. Naravno, sumnjate li na depresiju, svakako se javite liječniku kako bi se bolest dijagnosticirala i odredilo odgovarajuće liječenje.

​3. Sindrom suhog oka

Omega-3 masne kiseline igraju ulogu u zdravlju očiju, uključujući održavanje njihove vlažnosti, a možda čak i proizvodnje suza. Stoga liječnici nerijetko preporučuju dodatke prehrani s omega-3 masnim kiselinama kako bi ublažili sindrom suhog oka. Simptomi suhog oka često uključuju nelagodu u očima, pa čak i poremećaje vida.

Jedna visokokvalitetna studija kojom su obuhvaćene 64 odrasle osobe sa sindromom suhog oka, promatrala je učinke uzimanja omega-3 masnih kiselina. Jedna grupa sudionika dnevno je konzumirala dvije kapsule, od kojih je svaka sadržavala 180 mg EPA i 120 mg DHA. Druga grupa sudionika uzimala je placebo.

Nakon 30 dana, oni koji su uzimali dodatke omega-3 iskusili su manje isparavanje suza, poboljšane simptome suhog oka i veće lučenje suza. Nadalje, u jednoj analizi 17 studija koje su obuhvaćale 3363 osobe, istraživači su otkrili da uzimanje dodataka prehrani s omega-3 značajno smanjuje simptome suhog oka u usporedbi s uzimanjem placeba.

Nasuprot tome, neke druge studije su otkrile da uzimanje dodataka omega-3 ne utječu na simptome suhog oka u usporedbi s uzimanjem placeba od maslinovog ulja.

Ako ste primijetili povećanu suhoću očiju, to može biti pokazatelj da vašoj prehrani nedostaju omega-3 masne kiseline. Ipak, mnoga zdravstvena stanja mogu pridonijeti ovom stanju. Zbog toga je važno razgovarati sa svojim liječnikom ako imate suhe oči ili druge simptome povezane s očima.

4. Bolovi i ukočenost zglobova

Uobičajeno je tijekom starenja osjetiti bolove u zglobovima i njihovu ukočenost. To može biti povezano sa stanjem koje se zove osteoartritis, u kojem se hrskavica koja prekriva kosti razgrađuje. No bolovi i ukočenost zglobova mogu biti povezani i s upalnim autoimunim stanjem zvanim reumatoidni artritis.

Neke su studije otkrile da uzimanje dodataka prehrani s omega-3 pomaže smanjiti bolove u zglobovima i povećati snagu stiska. Istraživanja također pokazuju da bi ove masne kiseline mogle pomoći kod osteoartritisa, iako je potrebno više studija na ljudima. Štoviše, istraživanje sugerira da dodaci omega-3 mogu pomoći u smirivanju aktivnosti bolesti kod osoba s reumatoidnim artritisom, kao i ublažavanju njihovih simptoma.

Ako ste primijetili pojačanje bolova u zglobovima ili povezane simptome artritisa, vaš status omega-3 masnih kiselina mogao bi biti nizak te bi uzimanje dodataka prehrani moglo pomoći.

Međutim, ne zaboravite da je najprije vrlo važno je razgovarati s liječnikom kako bi se postavila dijagnoza i odredilo odgovarajuće liječenje.

5. Promjene u kosi

Baš kao što omega-3 masne kiseline pomažu zadržati vlagu u koži, one također pomažu u održavanju vaše kose zdravom. Promjene u teksturi kose, njenoj cjelovitosti i gustoći, mogu ukazivati na nizak status omega-3.

PROMO
Möller's Omega-3 ulje jetre bakalara imunitet prehrana zdravlje

Möller’s Omega-3: ostanite zdravi, ojačajte imunitet

Odgovarajući unos omega-3 izuzetno je važan za naše zdravlje, a današnja prehrana rijetko zadovoljava potrebe. Stoga razmislite o nadoknadi

SAZNAJTE VIŠE

U jednom istraživanju koje se je provodilo šest mjeseci, 120 sudionica uzimalo je dnevno dodatak prehrani s omega-3, zajedno s omega-6 masnim kiselinama i antioksidansima. Na kraju studije, one koje su uzimale dodatak prehrani iskusile su smanjeni gubitak i povećanu gustoću kose u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Jedna studija na psima otkrila je da uzimanje EPA i DHA poboljšava sastav masnih kiselina u krvi i dlaci životinja. Sastav masnih kiselina koji su otkrili povezan je s boljom kvalitetom dlake i kose.

Ako ste uočili pojačan gubitak kose ili ste primijetili da vam se stanjuje ili je pak suha i lomljiva, uzimanje dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama moglo bi vam pomoći.

Korišten izvor: Healthline.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button