Kosti i zglobovi - 12. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Svjetski dan artritisa: najčešće upalne reumatske bolesti

Svjetski dan artritisa prilika je da se prisjetimo najčešćih upalnih reumatskih bolesti koje značajno narušavaju mogućnost kretanja, a neke, u konačnici, vode i do invaliditeta. Prevencija je iznimno važna

artritis

Reumatologija se bavi proučavanjem upalnih, autoimunih i degenerativnih bolesti lokomotornog sustava. Čovjekov lokomotorni sustav, odnosno sustav za kretanje čine mišići, kosti, tetive, zglobovi, hrskavica, sinovijsko tkivo s tekućinom uz potporu cirkulacije te centralnog i perifernog živčanog sustava. Bolesti lokomotornog sustava su među vodećim uzrocima posjeta liječniku.

Zbog čega nam ruke otiču: simptom kojeg ne smijemo zanemariti

Upalne reumatske bolesti u užem smislu obuhvaćaju: psorijatični artritis, reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis. Sistemske autoimune bolesti kao što su sistemski eritemski lupus, dermatomiozitis, vaskulitis često zahvaćaju lokomotorni sustav.

Reaktivni artritis

Reaktivni artritis je posebna vrsta imunološki posredovane upale zglobova kao posljedica infekcije mokraćnog ili probavnog sustava.

Psorijatični artritis

Psorijatični artritis se javlja podjednako u muškaraca i žena između 30. i 50. godina, često uz kožne promjene karakteristične za psorijazu. Bolest zahvaća zglobove šake („kobasičasti“ prsti), ali i druge zglobove, aksijalni skelet, uz vanzglobne manifestacije (upalne bolesti crijeva, upalu srednje ovojnice oka, povećan rizik za kardiovaskularne bolesti i šećernu bolest tip 2).

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je kronična, autoimuna bolest koju karakterizira prisustvo simetričnih, upalnih promjena u perifernim zglobovima. Tijek bolesti je varijabilan, od blagih slučajeva do teškog, progresivnog oblika koji zahvaća velik broj zglobova i organskih sustava te dovodi do teških oštećenja.

Bolest karakterizira sinovitis (upala sinovijalne membrane), destrukcija hrskavice i kosti, a od izvanzglobnih obilježja reumatoidni čvorići kože, upala stijenka krvnih žila (vaskulitis), upala osrčja (perikarditis) te upala poplućnice (pleuritis).

Reumatoidni artritis se javlja dva do tri puta češće kod žena. U tipičnom slučaju počinje postupno, uz opće loše osjećanje, jutarnju zakočenost, otok i bol u zahvaćenom zglobu. Često su simetrično zahvaćene šake, stopala, koljena i laktovi, ali i bilo koji drugi zglob.

Ultrazvučni pregled pokazuje bujanje sinovije i otok u zglobu u ranoj fazi bolesti, prije nego nastupe karakteristična oštećenja i erozije vidljive na Rtg snimkama. Osim u postavljanju dijagnoze, UZV je važan u praćenju učinka terapije, odnosno napredovanja bolesti.

Ankilozirajući spondilitis

Ankilozirajući spondilitis karakterizira nespecifična upala koja uništava hrskavicu i kost, a potom dovodi do bujanja vezivnog i fibroznog tkiva i njegovog okoštavanja. Tipično bolest počinje zahvaćajući sakroilijakalne zglobove (zglobovi između zdjelice i križne kralježnice) i kralježnicu. Napredovanjem, javlja se gubitak funkcije malih zglobova kralježnice uz smanjen opseg svih pokreta (stav skijaša). Na Rtg snimci se to vidi kao kralježnica u obliku bambusovog štapa.

Osteoartritis

Osteoartritis je kronična, progresivna bolest zglobova, najčešće kukova, koljena, šaka i stopala. Do nedavno se smatrao degenerativnom bolešću obilježenom trošenjem zglobne hrskavice radi mehaničkih čimbenika i genetske predispozicije. Novija istraživanja ukazuju na niski stupanj upale u zglobu koja podržava destrukciju hrskavice i okolnih struktura.

reuma artritis reumatske bolesti COVID-19 1

Preporuke koje pacijenti s upalnim reumatskim bolestima trebaju slijediti u vrijeme pandemije

Reuma odnosno artritis pripada u reumatske bolesti koje su rizične na COVID-19 te je potrebno striktno pridržavanje mjera prevencije...

SAZNAJTE VIŠE

Giht

Urični artritis ili giht je najčešći upalni artritis u odraslih. Nastaje kao posljedica taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima i tkivu oko zglobova. Uz hiperuricemiju (povišeni urati u krvi), faktori rizika uključuju genetsku predispoziciju, prehrambene navike i neke lijekove.

Važnost fizičke aktivnosti

U liječenju reumatskih bolesti fizička aktivnost ima važno mjesto zbog pozitivnog učinka na imunološki sustav. Studije pokazuju da redovna umjerena fizička aktivnost smanjuje incidenciju upalnih reumatskih bolesti u populaciji, a u oboljelih zaustavlja gubitak mišićne mase, usporava razvoj osteoporoze, smanjuje kardiovaskularni mortalitet.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button