Zanimljivosti i savjeti - 28. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

5 blagodati koje nudi Feldenkrais metoda

Uz prakse kao što su tai chi i joga, Feldenkrais metoda može pomoći u poboljšanju posture, ublažavanju boli te ublažavanju drugih fizičkih problema

Feldenkrais metoda i njene blagodati

Tijekom dana vaše tijelo čini mnoštvo velikih i malih pokreta kako bi se prilagodilo okolini, bili vi toga svjesni ili ne. Neki od tih pokreta, međutim, mogu vas spriječiti da se osjećate spretno i pokretljivo te dovesti do povećane napetosti i boli. Na primjer, ako se obično grbite za radnim stolom ili držite telefon između istog uha i ramena kako biste odgovarali na pozive, mogli biste osjetiti kroničnu napetost u trupu i križima. Dobra je vijest da postoje vježbe takozvanog somatskog pokreta koje pomažu u poticanju bolje svijesti te potencijalno poboljšavaju nesvjesne obrasce.

Uz prakse kao što su tai chi i joga, Feldenkrais metoda može pomoći u poboljšanju posture, ublažavanju boli te ublažavanju drugih fizičkih problema.

Obavezno protegnite noge: Prekomjerno sjedenje ozbiljno šteti zdravlju

Što je Feldenkrais metoda

Prema Feldenkrais cehu Sjeverne Amerike (FGNA), Feldenkrais metoda je vrsta somatskog učenja koje bi podrazumijevalo „učenje o tijelu iznutra prema van“. Feldenkraisova metoda fokusirana je na otkrivanje i osvještavanje kretanja vašeg tijela. Može se provoditi u grupama ili individualno s instruktorom.

Cijelo vrijeme izvodite izuzetno spore i introspektivne pokrete, tumačeći učiteljeve upute onako kako vam se čini najbolje i najintuitivnije. „Riječ je o moći samoučenja za poboljšanje funkcionalnosti vašeg tijela“, rekla je licencirana FGNA instruktorica Feldenkrais metode, Emily Stein.

Brojne su potencijalne dobrobiti prakticiranja svjesnih pokreta Feldenkrais metode, od kontrole boli i postizanja bolje ravnoteže do poboljšane izvedbe u plesu i atletici.

Pomoć kod bolova u donjem dijelu leđa

Svjesnost kroz pokret, koja je specifična vrsta Feldenkraisove metode, vodi vas da se krećete na drugačije načine koji ne uzrokuju bol, potencijalno ublažavajući tu nelagodu.

U jednom ispitivanju objavljenom 2020. godine u stručnom časopisu Clinical Rehabilitation, istraživači su otkrili da se je kod ispitanika u skupini od 60 ljudi u Iranu s kroničnom boli u donjem dijelu leđa, kod onih koji su pohađali poduku Feldenkrais metode dva puta tjedno tijekom pet tjedana, poboljšala kvaliteta života i smanjile su se tegobe, u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je kod kuće izvodila vježbe stabilnosti jezgre. Zasebno istraživanje pokazalo je da je Feldenkrais također poboljšao interoceptivnu svijest (sposobnost reagiranja na unutarnje osjete).

Ranija istraživanja spomenuta u studiji otkrila su da Feldenkrais može poboljšati osjećaj kontrole i upravljanja s boli, što može umanjiti osjećaj boli. Pristup uma i tijela također aktivira mišiće u jezgri kako bi poduprli leđa te pomaže ljudima da nauče o biomehanici vlastitog tijela i kako stvoriti obrasce kretanja bez boli, ističu autori studije.

Poboljšanje ravnoteže i smanjenje rizika od pada

Ravnoteža je važna u bilo kojoj dobi, ali posebno za starije osobe. U usporedbi s kontrolnim skupinama u meta-analizi sedam studija, znanstvenici su otkrili da je Feldenkraisova metoda pomogla u poboljšanju ravnoteže kod starijih odraslih osoba. Iako je potrebno više kvalitetnih istraživanja, autori meta-analize su zaključili da bi metoda mogla biti korisna za vježbanje ravnoteže i da je dobro prilagođen alat za osobe koje su posebno izložene riziku od padova.

Novija meta-analiza došla je do sličnih zaključaka. Tri od četiri ispitivanja pokazala su da su odrasli imali bolje rezultate na vremenskom testu up-and-go (mjeri se vrijeme ustajanja sa stolca i hodanje), a starije odrasle osobe prijavile su bolju pokretljivost i hod (obrasci hodanja), manji strah od pada i bolju kvalitetu života. Ove pogodnosti mogu biti posljedica usredotočenosti na vezu mozak-tijelo kako bi se potaknuli bolji obrasci kretanja, svjesnost i samopouzdanje, potrebni da ostanete stabilni na nogama.

Može pomoći u rehabilitaciji

Bilo da ste imali ozljedu, operaciju ili moždani udar ili tražite rehabilitaciju za neuromuskularni poremećaj kao što je multipla skleroza, Feldenkrais metoda može igrati ulogu u poboljšanju i održavanju vaše fizičke funkcije. Prema tumačenju Feldenkrais instruktora, ozljeda zgloba zahtjeva snagu u rehabilitaciji, ali također je potrebno „odmaknuti se“ i pogledati kako se taj zglob pomiče da biste ponovno izgradili veze između mozga i tijela. Imate li umjetno koljeno, Feldenkrais pomaže u njegovoj reintegraciji s tijelom i vraćanju funkcije koljena uz manje boli te u razvijanju povjerenja u svoje koljeno.

Kada je riječ o kroničnim stanjima kao što je multipla skleroza, neka početna istraživanja pokazuju da Feldenkrais praksa može ublažiti stres kojeg pacijenti osjećaju zbog svog stanja. U slučaju Parkinsonove bolesti može utjecati na poboljšanje ravnoteže, bolje raspoloženje, bolju pokretljivost i brzinu te kvalitetu života.

Isto tako, pilot studija koja je uključivala četiri pacijenta koji su imali moždani udar s kroničnim neurološkim oštećenjem, otkrila je da je šestotjedni program Feldenkrais metode poboljšao mjere hoda za 55% i ravnotežu za 11%. Autori su također pretpostavili da je prakticiranje Feldenkraisa u grupi moglo utjecati na poboljšanje tih učinaka zbog emocionalne i socijalne podrške.

Pomoć u boljoj izvedbi pokreta

Vježbanje Feldenkraisa može pomoći plesačima, glazbenicima i sportašima u poboljšanju samosvijesti i prevladavanju mentalnih prepreka.

starenje

Koje nam promjene donosi prirodni proces starenja

Starenje ima svoj tijek, promjene koje se neminovno događaju i s kojima je dobro biti upoznat kako bismo razlikovali...

SAZNAJTE VIŠE

Stein radi s mnogim profesionalnim plesačima na tehničkim elementima plesa za koje kažu da su  zapeli. „Radimo na pronalaženju sićušnog mjesta u njihovoj anatomiji koje je potrebno prilagoditi kako bismo im olakšali taj pokret“, kaže Stein. Ako to nije moguće, pomaže im se u pronalaženju čim učinkovitijeg načina da se s time radi. Riječ je, općenito, o finom ugađanju pokreta tijekom njihova izvođenja.

Pomoć u zdravom starenju

Vjerojatno se Feldenkrais ne može smatrati tjelovježbom sam po sebi, ali može potaknuti održavanje prakse kretanja tijekom starenja, pokazuju istraživanja. U studiji kojom se intervjuiralo osam starijih sudionika Feldenkraisa što im se sviđa u toj praksi, rekli su da pruža način za nježnu vježbu, kretanje i sabranost. Stariji su se odrasli prijavili na tečajeve kako bi poboljšali svoje performanse tijekom dnevnih aktivnosti, a neki su izvijestili o boljoj funkcionalnosti, ističući da im je bilo lakše penjati se stepenicama.

Ispitanicima u toj studiji također se je svidjela vrsta pokreta koju metoda nudi: kod većine osoba ne ubrzava otkucaje srca niti zahtijeva teško disanje, što je Feldenkrais učinilo posebno privlačnim. Također, nenatjecateljska priroda vježbe – svjesno kretanje bez očekivanja ili prosuđivanja – bila je posebno korisna za dobrobit polaznika.

Korišten izvor: EverydayHealth

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button