Psiha i emocije - 19. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Mudrost tijela: interocepcija, što je to?

Interocepcija koju svrstavamo u kategoriju osjeta, nije toliko poznata kao, primjerice, osjet vida, njuha, okusa, dodira i sluha, ali ima velik utjecaj na našu psihofizičku dobrobit

što je interocepcija

Naš mozak u svakom trenutku prima i obrađuje informacije iz tijela i iz okoline. Primljene informacije iz tijela prevodi u signale, primjerice, „gladan/na sam“, „nemam zraka“, ili „srce mi ubrzano lupa“.  Sposobnost da osjećamo unutarnje signale našeg tijela, poput lupanja srca, disanja i gastrointestalnih funkcija, naziva se interocepcija.

Što je „kotač emocija“ i kako nam može pomoći u razumijevanju emocija

Interocepcija, koju svrstavamo u kategoriju osjeta, nije toliko poznata kao, primjerice, osjet vida, njuha, okusa, dodira i sluha, ali ima velik utjecaj na našu psihofizičku dobrobit.

Kako? Saznajte više u nastavku.

Mjerenje interocepcije

U laboratorijskim se uvjetima interocepcija mjeri na različite načine. Jedan od načina je mjera s otkucajima srca. Prema radu Garfinkel i suradnika iz 2015. godine, interocepcija ispitanika se mjerila tako što su brojali otkucaje srca u periodu od 30 sekundi do 1 minute. U tom su se vremenu otkucaji srca mjerili i pomoću uređaja pričvršćenog na ruku ispitanika. Što je bolje bilo poklapanje između mjera ispitanika i uređaja, to je bila bolja razina interocepcije.

Mozak i tijelo

Mozak i ostatak tijela neprestano komuniciraju i „izmjenjuju informacije“. Ta razmjena događa se uglavnom na nesvjesnoj razini. Mi nismo svjesni regulacije krvnog tlaka u našem tijelu ili, primjerice, šećera u krvi. Ipak, nekih stvari, poput otkucaja srca ili grčenja mišića, možemo biti svjesni.

Interocepcija i emocije

Informacije o ovakvim unutarnjim procesima utječu i na našu percepciju situacija u kojima se nalazimo. Istraživanja pokazuju kako ljudi koji imaju izraženiju interocepciju, također imaju i veću razinu emocionalne inteligencije. Naime, poznavanjem signala koje nam tijelo šalje, mi možemo regulirati svoje emocije i na taj se način uspješnije prilagoditi svakodnevnim izazovima.

Također, veće razine interocepcije povezane su i s boljim nošenjem sa stresom, kao i s višim rezultatima u mjerama konstrukta empatije.

Ipak, ovi blagotvorni utjecaji pojačane interocepcije imaju iznimke. Naime, istraživanja su također pokazala kako su osobe s naglašenom crtom anksioznosti također pojačano interoceptivne na neugodne tjelesne signale (primjerice, ubrzano lupanje srca). Stoga je potrebno još istraživanja na ovu temu kako bi se sveobuhvatnije objasnila ova složena povezanost.

Interocepcija može biti vrlo korisna

Kao što smo napisali, informacije o tome što se događa unutar našeg tijela mogu nam biti od velike pomoći. Pružaju nam dodatan uvid u naša fiziološka (i psihička) stanja, a mogu i doprinijeti u nošenju sa svakodnevnim izazovima. Stoga je dobro razmisliti o tome kako možemo biti u „dosluhu“ sa svojim tijelom na način da nam to koristi.

Neke tehnike mindfulnessa mogu biti korisne u smislu povećavanja osjetljivosti na signale koje nam naše tijelo šalje te poboljšanja interpretacije i upravljanja tim signalima.

emocionalni umor

Što prazni naše emocionalne baterije i što ih može napuniti

Emocionalni umor teško se podnosi i nije ga moguće tek tako riješiti spavanjem. Ponekad zbog njega san niti ne...

SAZNAJTE VIŠE

Također, brojni autori naglašavaju povezanost interocepcije i vježbanja. Naime, mišići i mozak stalno komuniciraju. Tako pri vježbanju naši mišići daju mozgu feedback da radimo nešto korisno za naše tijelo, pa to u zamjenu rezultira pozitivnim afektom.

Premda je potrebno još istraživanja o interocepciji i njezinom utjecaju na našu dobrobit, ovaj zanimljiv fenomen svakako nam daje uvid u čudesne mogućnosti našeg organizma i pruža pogled na neraskidive veze između uma i tijela.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button