Zanimljivosti i savjeti - 27. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

3 načina kako uz zdrave navike živjeti bolje i pritom uštedjeti

Kako je izrekao jedan mudar čovjek, „Mnogi ljudi izgube zdravlje da bi stekli bogatstvo, a zatim izgube bogatstvo da bi vratili zdravlje.“ Jednom kada zdravlje počnemo poistovjećivati s bogatstvom, shvatit ćemo da imamo sve, pa i više od toga

zivjeti bolje i ustedjeti zdrave navike stednja zdravlje

Danas u društvu postoji stigma prema kojoj se zdravlje poistovjećuje s financijskom moći. Drugim riječima, vjeruje se da si zdrav način života mogu priuštiti samo bogati ljudi. Međutim, pravilnim upravljanjem tjednim ili mjesečnim budžetom, kupovinom samo zdravih namirnica, izbjegavanjem kupovine „praznih kalorija“ iz brze hrane (engl. junk food), možemo smanjiti troškove lijekova i skupih terapija koje su posljedica lošeg načina života.

Pandemija i alkohol: zašto se od početka pandemije pije više alkoholnih pića

Sve je to moguće i unutar ograničenog budžeta ako je pravilno raspodijeljen. Ulaganje u zdravu hranu danas znači ulaganje u zdravu budućnost. Nije li to najbolja investicija?

Prema studiji iz 2017. objavljenoj u Journal of the American Heart Association, dokazano je kako osobe oboljele od kardiovaskularnih bolesti koje redovito vježbaju, ne puše i upravljaju drugim faktorima rizika po zdravlje, troše manje novaca na lijekove u odnosu na ljude koji ne poduzimaju nikakve mjere u liječenju bolesti. Jednako tako, osobe koje rade na prevenciji dijabetesa tip 2 putem redovitih tjelovježbi i uravnotežene prehrane, mogu izbjeći plaćanje skupih lijekova kad bi se razboljeli. Bolje spriječiti, nego liječiti!

U nastavku teksta prenosimo nekoliko savjeta kako uz zdrave navike živjeti bolje i pritom uštedjeti.

Uklonite ili smanjite skupe i nepotrebne poroke

Jedan od najskupljih užitaka na kojeg mnogi mjesečno ili godišnje izdvoje nekoliko tisuća kuna je pušenje. Navika poput pušenja ne garantira ništa osim kratkoročnog zadovoljstva, dok dugoročno ne nudi ništa osim troška. Međutim, nije samo veliki trošak problem, pušenje znatno šteti zdravlju što u konačnici može povećati rizik nastanka moždanog udara tri do četiri puta. Ipak, nakon pet godina nepušenja rizik nastanka moždanog udara je jednak onome kod nepušača.

Prestankom pušenja dodajete godine životu, ali i štedite novac. Možda i ne uštedite puno kao nepušač jer novce koje biste trošili na cigarete potrošite na nešto drugo, ali kada bi to drugo bila zdrava prehrana, vaše tijelo i vaša obitelj bili bi vam iznimno zahvalni.

Osim pušenja, ispijanje gaziranih pića vam može stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme. Poznata su i kao najnezdravija pića jer im je glavni sastojak šećer, zbog čega debljaju te su uzročnici mnogih zdravstvenih tegoba. Kada biste prestali kupovati gazirana pića i sokove bogate šećerom, mogli biste pospješiti kvalitetu života te uštedjeti. Ako ste pak prevelik ljubitelj gaziranih pića, ne morate ih potpuno izbaciti. Možete smanjiti konzumaciju ili odabrati pića bez šećera i kalorija. Prirodna voda je povoljnija i bolje će hidrirati organizam.

Smanjite troškove prijevoza

Plaćanja za održavanje automobila, gorivo, parkiranje i javni prijevoz svakodnevni su troškovi koji se mogu znatno smanjiti promjenama u načinu života. Kada biste svaki dan pješačili s djecom do škole, uštedjeli biste na gorivu ili karti za javni prijevoz, poboljšali zdravlje, ali i proveli kvalitetno vrijeme s obitelji. Jednako tako možete svaki dan pješačiti ili voziti bicikl do posla. Ta aktivnost vas neće koštati, a vi ćete poboljšati kondiciju i udisati svježi zrak što je odlično za fizičko i psihičko zdravlje.

Pripremajte hranu kod kuće

Zamjena prerađene hrane domaćim jelima može značajno utjecati na vašu mjesečnu potrošnju hrane. Višak hrane možete spremiti, ponijeti sutradan na posao te tako uštedjeti na jednom obroku.

priprema namirnica, bacanje hrane, hrana

Nulti stupanj bacanja hrane: Koje namirnice možemo iskoristiti u potpunosti?

Tijekom pripreme namirnica, posebno nekih vrsta voća i povrća, dobiva se veća količina nejestivog dijela i otpada u odnosu...

SAZNAJTE VIŠE

Prelazak na svježa, domaća jela može značajno poboljšati vaš organizam. Tako ćete biti sigurni koji se sastojci nalaze u vašem obroku, koliko soli sadrži obrok, a uz to možete ponijeti onoliko hrane koliko možete pojesti i tako prevenirati bacanje hrane.

Kao što vidite, malim koracima možete stvoriti dobre navike kojim ćete poboljšati zdravlje i uštedjeti. Pokušajte napraviti eksperiment u kojem ćete na šest mjeseci izbaciti jednu stvar koja vam ugrožava zdravlje i uzrokuje veliki trošak. Možda dobar rezultat eksperimenta preraste u novu pozitivnu naviku. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button