Zanimljivosti i savjeti - 11. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

10 zanimljivosti o zdravlju koje će vas sigurno iznenaditi

Kako rastu nokti, zašto su muškarci zaboravniji od žena, što nam čini miris zelenih jabuka... zabavite se čitajući 10 iznenađujućih činjenica o našem zdravlju

zanimljivosti o zdravlju

Zahvaljujući velikom broju wellness trendova i sve brojnijim „ekspertima“ za zdravlje na internetu i društvenim mrežama, ponekad je teško povjerovati u pouzdanost informacija o našem fizičkom i mentalnom zdravlju. No okrenete li se provjerenim istraživanjima i pouzdanim znanstvenim izvorima, lakše ćete odvojiti istinite činjenice o zdravlju od totalnih besmislica. A usput ćete se zabaviti i ponešto naučiti.

Istraživanja potvrdila: Gladovanje dobro utječe na zdravlje, a evo u kojim slučajevima

Kako bismo vam u tome barem malo pomogli, odabrali smo 10 zapanjujućih činjenica o ljudskom tijelu, mozgu i zdravlju našeg organizma koje će vas u prvi tren iznenaditi, a sto posto su provjerene. Podatke je prikupio Alex Daniel za poznatu web stranicu bestlifeonline.com koje prenosimo ovdje.

Mokrenje u bazenu može biti opasno za vaše srce

Iako se mokrenje u bazenu smatra nehigijenskom navikom, teško da će ga netko doživjeti kao opasno po zdravlje. No urin i klor u kombinaciji mogu stvoriti vrlo opasnu kemikaliju. Kao što ističe profesorica kemije Xing-Fang Li, spoj klora i urina može dovesti do nastanka cijanid-klorida koji se klasificira kao bojni otrov, a može oštetiti vaše srce i pluća. Uz to, neki nusprodukti kemijskog sjedinjavanja klora i urina, a koji se zovu nitrozamini, mogu značajno povećati rizik od nastanka karcinoma!

Obično dišemo na jednu, a ne na dvije nosnice

Možda o tome niste nikada dublje razmišljali, ali sigurno ste pomislili da vaše nosnice uvijek rade paralelno i istom parom dok udišete i izdišete zrak. I dok obje nosnice možda ulažu iste napore prilikom disanja tijekom dana, začudit ćete se kada saznate da u određenom trenutku zapravo dišete jednom nosnicom. Znanstvenici Mayo klinike potvrdili su to u detaljno provedenom eksperimentu koji je proveden 1977. godine. Otkrili su da svakih nekoliko sati aktivna nosnica uzima pauzu da bi se odmorila, nakon čega druga preuzima rad disanja na sebe. Ako ste sumnjičavi, stavite prst u jednu nozdrvu i provjerite. Pripremite se na veliko iznenađenje.

Redovito jedenje jaja poboljšava reflekse

Želite li brže reagirati na situacije oko sebe, pokušajte svako jutro pojesti jedan ukusan omlet od jaja. Ova hranjiva i zdrava namirnica sadrži amino kiselinu tirozin koju tijelo sintetizira u norepinefrin i dopamin, spojeve koji povećavaju razinu energije i živosti te poboljšavaju raspoloženje. U istraživanju provedenom 2004. godine, objavljenom u znanstvenom časopisu – Neuropsychologia, istraživači su otkrili da tirozin smanjuje vrijeme reakcije i poboljšava intelektualne sposobnosti djelujući slično poput nekih medicinskih stimulansa.

Muškarci su zaboravniji od žena

Brojne znanstvene studije posvećene usporedbi sposobnosti pamćenja između žena i muškaraca konzistentno dokazuju da su muškarci zaboravniji od žena. Jedna studija iz 2015. godine objavljena u psihološkom časopisu The Quarterly Journal of Experimental Psychology postavila je hipotezu da razlog treba potražiti u razlici u strukturi mozga kod muškaraca i žena. Kako starimo, hipokampus, odnosno dio mozga zadužen za memoriju, brže se smanjuje u volumenu kod muškaraca, nego kod žena. Nemojte se stoga začuditi ako vaš dragi dobro ne pamti rečenice s vašeg prvog „spoja“.

Nokti rastu brže na vašoj dominantnoj ruci

Američka akademija za dermatologiju (AAD) ističe da noktima na ruci treba oko šest mjeseci kako bi izrasli od baze do vrha. Noktima na nogama potrebno je čak do godinu dana. No postoje neki faktori koji mogu ubrzati rast noktiju. Prema istraživanjima AAD-a, nokti rastu brže na dominantnoj ruci, kao i na većim prstima. Nokti, također, rastu brže tijekom dana te za vrijeme ljetnih mjeseci.

Većina masti koje izgubite napusti tijelo kroz pluća

Duboko disanje neće vam, dakako, pomoći da izgorite više kalorija, ali jeste li znali da masti koje tijelo sagorijeva izlaze uglavnom kroz pluća? Ako ste ikada o tome razmišljali, vjerojatno ste mislili da masti iz tijela izlaze kroz znoj, urin ili izmet, no istraživanje iz 2014. godine, objavljeno u časopisu British Medical Journal, pokazalo je da se 84 posto masti pretvara u ugljični dioksid kojeg tijelo izbacuje kroz pluća. Ostalih 16 posto pretvara se u vodu koja izlazi kroz urin, izmet, znoj, suze te druge tjelesne tekućine.

Fizički aktivne trudnice imaju pametniju djecu

Inteligencija je dobrim dijelom nasljedna. Međutim, ako želite povećati šanse vašeg djeteta da bude pametnije, budite fizički aktivni tijekom trudnoće. Istraživanje iz 2013. godine, objavljeno u časopisu Clinical and Experimental Neuropsychology, otkrilo je da su trudne žene koje su vježbale tri puta tjedno po 20 minuta poboljšale funkciju mozga svojih beba i njihov psihofizički razvoj općenito.

Čitanje klasično otisnute knjige potiče bolje razumijevanje od čitanja na ekranu

Ako ste na ljetovanje odlučili ponijeti neki zanimljiv roman, nemojte ga čitati na vašem e-čitaču ili pametnom telefonu, neka to bude klasična knjiga od papira. Istraživanje iz 2016. godine, koje je provelo sveučilište Dartmouth College, usporedilo je razumijevanje pročitanog štiva kod studenata koji su čitali tekst na klasično otisnutoj knjizi te na digitalnom uređaju. Studenti koji su čitali s papira bolje su razumijevali apstraktne koncepte, dok su oni koji su isti tekst čitali na ekranu teže shvaćali kompleksne ideje.

Miris jabuka oslobađa od osjećaja klaustrofobije

Jedna jabuka na dan, tjera klaustrofobiju van! Prema znanstveniku Alanu Hirschu, stručnjaku čikaškog istraživačkog centra Smell & Taste Treatment and Research Center, miris zelene jabuke može promijeniti percepciju prostora stvarajući osjećaj da je prostorija u kojoj se nalazite prostranija nego što zaista jest. Hirsch je proveo eksperiment 1995. godine tijekom kojeg je otkrio da krastavci imaju sličan efekt, dok miris roštilja ima posve suprotan učinak.

medicina buducnosti robotika matične stanice bioloski lijekovi

Što će biti najznačajnije medicinsko otkriće u sljedećih 25 godina

Jesu li prognoze čitatelja Medscapea točne? Zdravstveni stručnjaci pokušali su naslutiti trendove i prognozirati kako će izgledati medicina u...

SAZNAJTE VIŠE

Žvakanje žvakaće gume izoštrava fokus

Želite se bolje koncentrirati na poslu? Ubacite žvakaću gumu u usta. Studija iz 2012. godine, objavljena u časopisu Nutritional Neuroscience, otkrila je da žvakanje žvakaće gume pojačava osjećaj opreznosti, odnosno budnosti. Mozak, naime, povezuje žvakanje s hranom te se stavlja u stanje pripravnosti kada god je uključen pokret usta.

Ako vam nije dosta zanimljivosti te želite saznati kako vožnja roller coasterom utječe na bubrežni kamenac, koja je vjerojatnost da ćete umrijeti baš na rođendan ili što možete zacijeliti ribljom kožom, nastavite čitati klikom na: https://bestlifeonline.com/health-facts/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button