Zanimljivosti i savjeti - 4. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Mobitel vam je stalno u ruci? Spasite se uz 11 dobrih savjeta

Možda je i vama postalo jasno da tijekom dana gotovo uopće ne mičete mobitel iz ruke te da bez njega teško možete funkcionirati. To nipošto nije navika koju želite u životu zadržati

ovisnost o mobitelu internet savjeti

Mobiteli su preplavili svijet, pa je tako već poodavno broj brojeva mobilnih telefona nadmašio broj stanovnika Zemlje. Doduše, u mnogim državama na jednog stanovnika dolaze po dva ili tri broja. O utjecaju korištenja mobilnih uređaja na zdravlje često se piše, najčešće u kontekstu ovisnosti i zračenja.

Možda ste i vi među onima koji ne mogu bez mobitela, kao da vam je zalijepljen za ruku – nazvali to ovisnošću ili ne, svakako nije riječ o navici koju biste željeli zadržati u životu. Da ne spominjemo nemir i paniku ako ste iz kuće izašli bez mobitela… Zvuči poznato, zar ne?

Informacijska prezasićenost i anksioznost: Spašavanje od utapanja u moru informacija

Mogli biste iskoristiti ljeto, pa se barem na trenutak riješiti te loše navike koja, ako već ništa drugo, može pokvariti vaš dobar san, a svakako vam na odmoru remeti mir čineći vas stalno dostupnim. Vrijeme je da se vaš pogled napokon izgubi u plavetnilu mora ili neba, a ne ekrana.

Nekoliko korisnih savjeta moglo bi vam pomoći da se oslobodite ovog ropstva.

Isključite notifikacije

Jednostavnije je ignorirati vaš telefon ako vam ne zuje i ne zvrckaju svakih nekoliko sekundi poruke, mailovi ili notifikacije s društvenih mreža. Sve će one biti ondje i dalje, neovisno o tome kada ćete pogledati u mobitel, pa nema razloga da ih malo ostavite na čekanju. Iskoristite, ako imate tu opciju, mogućnosti filtriranja poruka koje želite svakako primati od onih koje su vam posve nevažne. Nemojte svakoj stranici po „defoltu“ davati dopuštenje da vam šalje notifikacije.

Stavite na mobitel kuhinjsku gumicu

Jednostavna kuhinjska gumica je mali podsjetnik da se stavi izvan funkcije onaj dio mozga koji izvršava radnje bez razmišljanja. Ako vam kuhinjska gumica previše smeta, stavite screensaver na kojem će pisati poruka „Je li ti mobitel ovog trenutka stvarno potreban?“. Takve jednostavne radnje mogle bi vam uštedjeti 45 minuta ispraznog skrolanja kroz fotografije o kojima uopće ne razmišljate.

Nabavite običnu budilicu

Koristite li budilicu na mobitelu, vjerojatnije je da ćete zaglaviti u porukama, emailovima i na društvenim mrežama od ranog jutra. Budilica će vam sigurno uštedjeti nekoliko minuta. Još jedna dobra ideja je da punite mobitel preko noći u drugoj sobi te da ujutro u njega ne gledate do vremena kojeg ste odredili za „akciju“.

Time-out

Neki stručnjaci sugeriraju da tri dana budete bez mobitela. To vam može pomoći da se riješite pretjerivanja i pronađete nove, zdravije aktivnosti koje će zamijeniti gledanje u ekran. Nakon toga se postepeno vraćajte kreirajući nov pristup korištenju mobitela – za početak ga koristite samo za pozive i poruke u određeno doba dana, a potom postupno uvedite ono što ćete zadržati.

Vrijeme bez tehnologije

Ako ne možete zamisliti život bez mobitela u razdoblju od tri dana, odredite vrijeme u vašem kućanstvu koje će biti „mobile-free“, a možda i bez drugih uređaja. Na primjer, možete odlučiti da to bude sat vremena prije večere ili svako nedjeljno popodne. Izađite na šetnju, igrajte se s djecom ili kartajte s prijateljima, družite se uživo.

Planirajte offline aktivnosti

Pokušajte s nečim jednostavnim kao što je čitanje knjige ili duga šetnja s vašim psom. Ne trebate ništa od toga slikati, pa objavljivati na društvenim mrežama. Radije pozovite prijatelje na kavu ili druženje u parku. Recite im da ste isključili mobitel, pa će se možda i oni odlučiti na isto.

Kreirajte zone bez mobitela

Loša je navika nositi mobitel u toalet iako to mnogi, nažalost, rade. No, osim što postoje higijenski razlozi zašto to ne biste trebali činiti, a da ne spominjemo upadanje mobitela u wc školjku, svakako bi bilo dobro izbaciti mobitel iz određenih segmenata vašeg života, kao i prostorija. Tako biste mogli odlučiti ne koristiti mobitel u spavaćoj i dječjoj sobi, tijekom sastanaka, druženja s prijateljima, igranja s djecom, a posebice tijekom vožnje.

Iskoristite opciju „ne ometaj“ (do not disturb)

Ako vam mobitel pruža tu mogućnost, ograničite pozive i poruke u određeno doba dana, primjerice između osam sati navečer i osam ujutro.

Očistite suvišne aplikacije

Ako vam na mobitelu stoji igrica o kojoj više niti ne razmišljate, svakako je maknite. Općenito dobro razmislite koje su vam aplikacije doista potrebne, pa napravite čišćenje. Uvijek uzmite u obzir da mnogo toga možete provjeriti i putem računala (društvene mreže, mail i slično), pa možda nema potrebe da vas uznemiravaju još i na mobitelu.

društvene mreže, internet, ovisnost, online

Čišćenje od društvenih medija: što je to i zašto vam treba

Jeste li navučeni na društvene mreže? Višednevan "odmor" mogao bi koristiti vašem zdravlju, poslu i odnosima

SAZNAJTE VIŠE

Najavite rodbini i prijateljima odluku

Pravilo je slično kao i kod prestanka pušenja – javite obitelji i prijateljima da pokušavate prekinuti s lošom navikom, pa da ćete sporije odgovarati na poruke ili se nećete odmah javljati na pozive u određeno vrijeme.

Mobilni uređaj i ne mora biti tako „pametan“

I za kraj, ako želite baš svesti mobitel na ono što mu je primarno i bila funkcija, a to je da služi za pozive i poruke, mogli biste uzeti neki stari model s daleko manje raznih opcija, pa biti „retro“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button