Riječ farmaceuta - 7. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Što će biti najznačajnije medicinsko otkriće u sljedećih 25 godina

Jesu li prognoze čitatelja Medscapea točne? Zdravstveni stručnjaci pokušali su naslutiti trendove u budućnosti

medicina buducnosti robotika matične stanice bioloski lijekovi

Medscape je besplatni internetski izvor informacija za zdravstvene djelatnike na kojem se mogu pronaći pregledni izvorni članci iz zdravstvenih tema, objave i komentari stručnjaka, poveznice na znanstvene časopise, dnevne vijesti vezane uz zdravstvo (doduše najviše SAD-a), praćenje značajnih konferencija, informacije o lijekovima te edukacijski programi.

Biološki lijekovi: Napredna biotehnologija u liječenju teških bolesti

Sjedište uredništva je u New Yorku, a ove godine slavi dvadesetpetu obljetnicu objavljivanja te su povodom toga pitali svoje čitatelje: “Što će biti najznačajnije u medicini u sljedećih 25 godina?”

COVID-19 i klimatske promjene

Većina odgovora je očito bila potaknuta trenutnom pandemijom COVID-19, ali i brojnim upozorenjima zdravstvenih i ekoloških stručnjaka kako nam vjerojatno u skoroj budućnosti prijeti još više nepoznatih uzročnika zaraznih bolesti zbog sve češćeg kontakta s divljim životinjama, a zbog gubitka njihovih prirodnih staništa pod utjecajem direktne ljudske aktivnosti i klimatskih promjena.

Ovi odgovori predviđaju otkriće brzih laboratorijskih postupaka za detaljnu analizu novih uzročnika bolesti te mogućnosti stvaranja brzog lijeka. Predviđa se da bi to mogli biti neki novi oblici bioloških lijekova, ne nužno proizvodnja cjepiva.

Rani testovi za karcinom i cjepivo

Potom su slijedili odgovori vezani uz svjetske medicinske probleme, poput liječenja karcinoma, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ako se većina tumora danas otkrije u ranoj fazi prilično se uspješno liječi, a terapija je znatno manje agresivna po cijeli organizam nego prije samo deset godina. Stoga mnogi predviđaju otkriće brzih testova genskih mutacija stanica, koje dovode do nastanka karcinoma.

Neki predviđaju i uspješnost cjepiva protiv karcinoma, o čemu se danas dosta govori i što se dosta istražuje, a temeljeno na cjepivu protiv HPV (humanog papilomavirusa) uzročnika spolno prenosive infekcije koja u kasnijoj fazi bolesti može uzrokovati pojavu raka vrata maternice.

U liječenju karcinoma očekuje se i značajan napredak liječenjem matičnim stanicama ili pak otkriće neke nove – imuno i genske terapije.

Rano otkrivanje dijabetesa

Dijabetes tip I i tip II te kardiovaskularne bolesti danas bilježe značajan napredak i u produljenju samog života i produljenju kvalitete života bolesnika, no predviđanja idu uglavnom u smjeru rane detekcije bolesti kojima bi se spriječio nastanak bolesti.

3-D tiskanje organa

U samom liječenju, kao i kod težih bolesti bubrega, jetre, pluća, želuca i crijeva predviđa se sve veća uloga transplantacije “novih”, odnosno zdravih organa, pri čemu će se organi ili uzgajati u laboratorijima ili će se koristiti neki sofisticirani oblik 3-D tiskanja.

interferon COVID-19 koronavirus ispitivanje lijek

Odobreno novo istraživanje kod liječenja koronavirusa

Interferon se spominjao u početku epidemije COVID-19 kao jedan od mogućih terapijskih postupaka, a sad je u Velikoj Britaniji...

SAZNAJTE VIŠE

Humanoidni roboti za brigu o pacijentima

Najzad, posljednja grupa odgovora bila je vezana uz samo provođenje medicinske skrbi. Predviđanja idu u smjeru sve veće upotrebe svih oblika umjetne inteligencije, od automatizacije postupaka uz pomoć računala, izvođenja čak i operacija na daljinu do potpunog uvođenja humanoidnih robota u skrb oko pacijenata, posebno onih zaraznih ili teško bolesnih, odnosno nepokretnih.

Čitatelji Medscapea, većinom su zdravstveni stručnjaci, mnogi rade u istraživanju u razvoju te se zaista nadamo da će, iako nemaju kristalnu kuglu, mnogi dobro predvidjeti nova otkrića.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button