Koronavirus - 2. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Odobreno novo istraživanje kod liječenja koronavirusa

O interferonu se govorilo u samom početku epidemije COVID-19, kao jednom od mogućih terapijskih postupaka, a sada je u Velikoj Britaniji odobreno njegovo ispitivanje

interferon COVID-19 koronavirus ispitivanje lijek

Interferoni su glikoproteini, odnosno složene bjelančevine koje sadrže oligosharidne (šećerne) lance koji se nazivaju glikani. Interferoni time pripadaju velikoj skupini citokina ili interleukina, odnosno glikoproteina koji prenose informacije između stanica. Proizvode ih imunološke stanice kao odgovor na napad stranih stanica; virusa, bakterija, parazita ili pak tumorskih stanica.

Započelo serološko testiranje: Uskoro ćemo znati koliko je hrvatskih građana bilo zaraženo koronavirusom

Interferoni na viruse djeluju tako da sprečavaju replikaciju virusa u stanici te njegovo umnažanje. Pored toga aktiviraju i druge imunološke stanice poput stanica prirodnih ubojica i makrofaga. Interferoni koji se koriste u liječenju djeluju na tri različite vrste imunoloških stanica u organizmu: alfa interferon na leukocite, beta interferon na fibroblast i gama interferon na limfocite.

Pomoć napadnutom organizmu

Danas se terapija interferonom koristi kod oboljelih od hepatitisa C, nekih oblika autoimunih bolesti, multiple skleroze i raznih oblika karcinoma. Kako djeluju u prisustvu mnogih virusa, već u samom početku pojave COVID-19 započelo je istraživanje njihove moguće uloge u liječenju. S obzirom na poznati način djelovanja znalo se da interefroni ne mogu uništiti sam virus SARS-CoV-2. No pretpostavljalo se da mogu pomoći napadnutom organizmu u borbi protiv virusa te time ubrzati i olakšati oporavak i spriječiti teže oblike bolesti.

Početkom svibnja u prestižnom znanstvenom časopisu The Lancet, objavljena je studija o mogućoj ulozi interferona alfa i interferona beta u liječenju oboljelih od COVID-19. Interferoni su primjenjivani u kombinaciji s drugim protuvirusnim lijekovima koji se zasad koriste u liječenju, iako im službeno terapija nije odobrena: lopinavirom i ritonavirom. Revolucionarnih rezultata nije bilo. No ipak se čini da interferoni mogu pomoći. Posebice u skraćivanju tijeka bolesti i smanjenju simptoma te je potrebno još studija i na većem broju oboljelih.

Udisanje interferona

Mnoge biotehnološke kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem u farmaceutskoj industriji ispituju primjenu interferona. Najdalje je otišla britanska kompanija Synairgen, koja je dobila odobrenje britanske regulatorne agencije (MHRA) za testiranje stotinu oboljelih od COVID-19 interferonom beta i to u obliku inhalacijske terapije. Dakle one koja se udiše, kao i drugi lijekovi primjerice za astmu ili KOPB.

Naime, kako se interferon beta koristi već nekoliko godina kod oboljelih od multiple skleroze, jer smanjuje upalni odgovor, a posebno se povoljnim pokazao u zaštiti pluća, njihova istraživanja su započela još prije pojave COVID-19 na oboljelima od KOPB-a (kronične opstruktivne plućne bolesti) koji su bili zaraženi ili običnom prehladom ili gripom. Zbog njihova teškog stanja pluća i nedostatka protuvirusnih lijekova, ove su infekcije kod njih često izazivale vrlo teške oblike bolesti s hospitalizacijama i lošim ishodom.

Zaštitnik pluća

Studije su pokazale da se primjenom interferona beta kod ovih pacijenata znatno poboljšava ishod liječenja. Odnosno pokazalo se da je manji prodor virusa u pluća te time i manje oštećenje ionako bolesnih pluća i bolji oporavak od obične prehlade ili gripe.

Na tragu ovih rezultata, nadaju se da će i istraživanja primjene interferona beta kod osoba zaraženih SARS-CoV-2 biti povoljna. Naime, znanstvenici su uočili da SARS-CoV-2 kod svih osoba umanjuje proizvodnju prirodnog interferona čime umanjuje i imuni odgovor te posebno napada pluća. U teškim oblicima bolesti, pluća najteže stradavaju i u terapiju se tada treba uključiti respirator. Također je primijećeno da preboljenjem COVID-19, pluća još dulje vrijeme ostaju oštećena.

koronavirus,_cjepivo_ covid-19

Ispitivanje učinkovitosti lijekova protiv COVID-19

Novo cjepivo koje bi moglo prevenirati koronavirus još je uvijek u fazi testiranja, no prava prevencija su već poduzete...

SAZNAJTE VIŠE

Bude li interferon beta u ovoj studiji pokazao povoljan učinak na zaštitu pluća, bit će zasigurno velika pomoć u poboljšanju liječenja i smanjenju teških oblika bolesti, koji zahtijevaju primjenu respiratora. Kako se još uvijek ne zna koliko dugo je potrebno za oporavak pluća nakon preboljenja COVID-19, tako je i svaki pokušaj smanjenja oštećenja tkiva i organa izuzetno važan, jer se umanjuju dugotrajne posljedice infekcije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button