Koronavirus - 8. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Ispitivanje učinkovitosti lijekova protiv COVID-19

Užurbano se radi na novom cjepivu protiv koronavirusa SARS-CoV-2 i testiraju se postojeći lijekovi. Za sada su poduzete mjere jedina prava prevencija

koronavirus,_cjepivo_ covid-19

Pandemija koronavirusa SARS-CoV-2 koji izaziva respiratornu bolest nazvanu COVID-19 zahvatila je čitav svijet. Svakog dana sve je veći broj zaraženih, time sve veći broj težih slučajeva i sve je više umrlih. U Hrvatskoj je situacija jednako teška, no naše Ministarstvo zdravstva, Krizni stožer za borbu protiv koronavirusa i Nacionalni stožer civilne zaštite rade vrlo profesionalno, odgovorno, požrtvovno i vrlo razumno.

Korona virus: Ovo su mjere smanjenja rizika kojih se treba pridržavati

Život u zemlji je stao, osim zdravstva i nužne opskrbe malo je onih koji rade. Ograničeni su izlasci i kontakti, a nužni odlasci u nabavu su poput scena iz nekog američkog filma apoklipse.

No, koliko god je jako teško i mnogima neshvatljivo, to je trenutno jedina mjera koju imamo. Trenutno je jedini način borbe protiv ovog virusa pronaći sve zaražene i sve koji su bili u kontaktu sa zaraženim. Izolirati ih i spriječiti širenje bolesti. To je poput traženja igle u plastu sijena, jer mnogi niti ne znaju da su bili u kontaktu s nekim tko je zaražen. A i oni koji jesu zaraženi, simptome imaju nakon što su već druge zarazili. Dakle, trenutno nam je jedini način borbe protiv COVID-19 izolacija.

Rigorozna pravila kliničkih ispitivanja

Neki možda misle da se neće zaraziti. Neki misle da je to blaga bolest, što i jest za zdravog čovjeka u punoj snazi i, koliko zasad znamo, za djecu i mlade. No opasna je za sve starije osobe i sve kronične bolesnike.

Posebno je opasna jer zasad nemamo nikakve učinkovite lijekove za sprečavanje širenja virusa, kao ni za njegovo štetno djelovanje na organizam. Jedino pravo sredstvo protiv koronavirusa biti će cjepivo, kao i protiv većine virusnih bolesti. Ne znamo hoće li se proizvesti i koliko će biti učinkovito.

Mnoge države su najavile da kreću u istraživanje cjepiva i čak da započinju klinička ispitivanja na ljudima. No, dok se cjepivo proizvede, prođe sve faze kliničkih ispitivanja koja su vrlo rigorozna i dok se bude mogla pokrenuti masivna proizvodnja proći će najmanje godinu dana.

Ispitivanje učinka postojećih lijekova na COVID-19

Otkako je virus stigao u Europu i sve je više zaraženih, europski liječnici imaju i više kandidata koji pristaju na eksperimentalna liječenja. Također imaju i više osoba koje istovremeno boluju od nekih drugih bolesti za koje primaju lijekove te se otkrivaju učinci tih drugih lijekova na kliničku sliku i tijek bolesti zaraženog. A pokušava se eksperimentirati i s postojećim antivrusnim lijekovima.

Upravo je u Francuskoj započelo kliničko testiranje četiri različite terapije: hidroksiklorokina, remdesivira, kombinacije lopinavira i ritonavira te kombinacije lopinavira i ritonavira s beta interferonom. O hidroksiklorokinu se već govorilo u našim javnim medijima i to posebice u kombinaciji s azitromicinom (Sumamedom).

U Hrvatskoj je dostupan klorokin, koji se primjenjuje u liječenju nekih autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa i sistemskog lupusa. Iako je on prvotno bio lijek za liječenje malarije, u pravilu se u tu svrhu vrlo rijetko koristi jer su neki sojevi uzročnika malarije postali na njega otporni. Remdesivir je lijek koji se koristi u liječenju ebole, vrlo teške i ozbiljne virusne bolesti i eksperimentalno se počeo davati oboljelima od COVID-19. Italija je objavila da imaju jednog izliječenog pomoću remdesivira.

Kombinacija lopinavira i ritonavira je i u nas registrirani lijek za liječenje osoba zaraženih HIV-om. Kao četvrta moguća kombinacija istražuje se lopinavir i ritonavir još u kombinaciji s beta interferonom. Ovaj lijek je kod nas registriran za liječenje oboljelih od multiple skleroze.

Zašto se moramo cijepiti

Cijepljenje za dobrobit čovječanstva: zašto je korisno i kako spašava živote?

Naznake nekog oblika imunizacije postoje već u zapisima Ayurvedske medicine iz 1000. god. pr. Krista. Pretpostavke su da su...

SAZNAJTE VIŠE

Oprez zbog ozbiljnih nuspojava

No, treba razumijeti da su ovo sve lijekovi koji imaju dosta ozbiljnih nuspojava i da se vrlo oprezno propisuju i za indikacije za koje su odobreni. Također, zasad se samo pretpostavlja njihov povoljan učinak na virus SARS-CoV-2 i ipak treba pomno istražiti kako ne bi došlo do pogoršanja bolesti ili neke neočekivane nuspojave.

Ako bude sreće, i neki od ovih lijekova budu imali povoljni učinak, trebat će se i vrlo pomno odrediti procedure propisivanja, odnosno kojim bolesnicima će se davati terapija, a kojima neće. To je nužno kako bi se, s jedne strane, osigurala sigurnost bolesnika s obzirom na spomenute nuspojave, a s druge strane kako bi se uopće mogli podnijeti troškovi liječenja većeg broja bolesnika s nekim od ovih lijekova.

Stoga, do daljnjeg, ostanite doma. To nam je trenutno najbolji lijek.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button