Oralno zdravlje - 13. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., Poliklinika IMED, ADIVA Plus sadržaj

Kako dude varalice utječu na razvoj usta, zuba, čeljusti i lica vašeg djeteta?

Rasprava o dudicama traje već godinama. Dok se s jedne strane sugerira da dudice mogu biti izvor utjehe i spasiti bebin život, istovremeno mogu negativno utjecati na oralni razvoj i otežavati dojenje

duda varalica razvoj zuba beba

Dude mogu biti korisne i roditeljima i bebama – ako znate kako i kada ih pravilno koristiti. Novopečeni roditelji žele učiniti sve kako treba za svoju bebu te nisu uvijek sigurni u ispravnost svojih izbora. To je sigurno slučaj s dječjim proizvodima koje smo prihvatili kao „normalne“, uključujući bočice i dude varalice. Sve u svemu, važno je da svaki roditelj shvati da postoje mnogi čimbenici koje treba uzeti u obzir prije nego što daju dudu varalicu djeci.

Savladajte 4 važna koraka za pravilno dojenje bebe

Dobre strane duda varalica

Prvenstveno, uporaba dudica u prvoj godini života smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) za 90 posto. Pokazalo se i da dude jačaju mišiće čeljusti u ranoj dobi, pomažu u sprječavanju disanja na usta te pružaju bebi emocionalnu udobnost.

Ako dojite, preporučuje se pričekati s davanjem dude varalice djetetu dok vaša beba zaista dobro ne ovlada tehnikom dojenja. To sprječava „zbunjenost bradavica“ i pomaže osigurati da će se beba i dalje bez problema vezati za majku i razviti zdrave navike dojenja. Dojenjem se ne zadovoljavaju samo nutritivne potrebe. Često podcijenjeno, nenutritivno dojenje, sastavni je dio dojenja. Malim bebama je nagon za sisanjem prirođen; tako osiguravaju često hranjenje, ali i bliskost te fizički kontakt s majkom.

Dude varalice pomažu bebama i u trenutku kada počinju nicati zubići, njima masiraju natečene desni. 

Negativne strane i rizici

Dude varalice mogu značajno utjecati na razvoj usta, zuba, čeljusti i lica, a utjecaji su sve veći što se duda varalica dulje koristi.

Dude mogu uzrokovati:

  • prednji otvoreni zagriz – najčešći od malokluzija (poremećen kontakt između gornjih i donjih zuba) povezanih s dudama. To je poremećaj kada su prednji gornji i donji zubi gurnuti prema van (kako bi se napravio prostor za bradavicu ili palac).
  • visoko usko nepce – krov usta viši od normalnog
  • stražnji križni zagriz – nastaje kada su gornji zubi nagnuti prema unutra ili kada je gornja čeljust uža od donje; što znači da donji kutnjaci strše dalje u obraz od gornjih kutnjaka.
  • smanjenu širinu maksilarnog luka

Deformacije usta i dišnih putova mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica kasnije u životu. Najviše zabrinjava promjena u razvoju usta koja može dovesti do poremećaja disanja tijekom spavanja.

Osim negativnih utjecaja na oralni razvoj, drugi problemi s dudama uključuju:

  • veći rizik od ranog odvikavanja od dojenja
  • veći rizik od slabog napredovanja na težini, 
  • dude varalice mogu pridonijeti čestim upalama srednjeg uha (obično nakon bebinog šestog mjeseca),
  • karijes zubi,…

Ako već biramo dudu, kakvu nabaviti?

Dude varalice su dostupne u raznim stilovima, materijalima i bojama, ali se općenito mogu podijeliti u dvije grupe: ortodontske dude i konvencionalne dude.

Razlika između njih je u obliku sisača. Naziv ortodontska označava da sisač ima ravno dno i relativno četvrtast oblik, koji je dizajniran tako da imitira oblik bradavice na majčinoj dojci. Također, ortodontske dudice omogućuju „potisak jezika“, što je pokret djeteta kad sisa mlijeko.

Za razliku od toga, konvencionalne dudice imaju zaobljen sisač u obliku male kuglice. Ako ste zabrinuti kako će duda utjecati na oralno zdravlje i zagriz vaše bebe, vrijedi naglasiti da je manja vjerojatnost da će ortodontske dude dovesti do problema zagriza vaše bebe.

Dude mogu biti napravljene od silikona, lateksa ili plastike. Važno je da plastika ne sadrži BPA (BPA free). Lateks je mekši i više nalikuje majčinoj bradavici, ali ga treba mijenjati svakih šest do osam tjedana. Ako u vašoj obitelji postoji alergija na lateks, treba ga izbjegavati. Također, lateks ima veći rizik prijenosa i zaraze Candidom.

Brige oko prehrane bebe: Kad je vrijeme za dohranu?

Nema roditelja koje barem jednom nije postavilo ovo pitanje. Briga oko unosa hrane započinje od prvog dana. Koliko je...

SAZNAJTE VIŠE

Jednodijelne dude su najbolja i najhigijenskija opcija. Jednodijelna konstrukcija znači da nema pukotina na kojima se mogu nakupiti nečistoća i bakterije. Vezice ne smiju biti pričvršćene na dudu. Mogu predstavljati opasnost od gušenja.

Duda koju odaberete trebala bi dobro odgovarati bebinim ustima. Možda ćete morati odabrati nekoliko različitih stilova i marki kako biste pronašli pravu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button