Trudnoća i porod - 21. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Hrana i piće koje u trudnoći treba izbjegavati

Osim što u trudnoći treba misliti o tome što jesti i piti, postoje i neke vrste hrane i pića kojih se treba kloniti zbog potencijalnih rizika za trudnicu ili fetus

hrana koju treba izbjegavati u trudnoći

U trudnoći su žene sklone više paziti na prehranu kako bi djetetu osigurale ono najbolje, nutrijente potrebne za rast i razvoj ploda, ali i za zdravlje trudnice. Zdrava prehrana u trudnoći trebala bi osigurati pravo nutritivno bogatstvo, uključujući nemasno meso te obilje voća i povrća. Pritom se preporučuju i dodaci prehrani, svakako oni koji osiguravaju dovoljnu količinu folne kiseline.

No osim što treba misliti o tome što jesti i piti, postoje i neke vrste hrane i pića kojih se treba kloniti zbog potencijalnih rizika za trudnicu ili fetus, a savjete smo potražili na blogu Cleveland klinike.

Treba istaknuti da trudnoća nipošto nije vrijeme u kojem biste smjeli mršavjeti, no svakako je važno voditi računa o izboru hrane koja će osigurati zdravu trudnoću. Dakle, što u trudnoći treba izbjegavati?

Vodič kroz pravilnu prehranu trudnica i dojilja

Određene vrste ribe

Riba svakako treba biti na jelovniku trudnice, međutim ima onih koje treba izbjegavati. Trebalo bi znati odakle potječe riba kako biste razumjeli potencijalne rizike.

Stoga odabir prave ribe za jelo tijekom trudnoće može biti pomalo kompliciran jer postoje mnoge vrste, razlikuju se u načinu nabavke i procesu pripreme. Liječnik ili nutricionist svakako vas može savjetovati o najboljim izborima, ne samo ribe, već i općenito plodova mora.

Neke ribe mogu biti bogat izvor bjelančevina i masnoća koje pružaju izvrsne hranjive tvari za trudnicu i fetus, kao što su som, bakalar, smuđ, losos, bijela riba, a tu su i rakovi ili pak jasnog i slično. Te ribe i rakove je dobro jesti dva ili tri puta tjedno.

Među onima koje bi trebalo izbjegavati su ribe s visokim udjelom žive te sirova i nedovoljno kuhana riba, a postoje i neke vrste čiji unos treba ograničiti poput bijele tune ili iverka („romb“) . Pritom treba naglasiti da neke od tih vrsta spomenutih na blogu klinike Cleveland nisu ni dostupne na našem tržištu. Stoga ćemo vas, po pitanju žive u ribi, uputiti na domaći izvor, na stranicu Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo „Riba Hrvatske“, točnije na članak o živi i teškim metalima u ribi u kojem se, među ostalim, navodi:

„Jadransko more nije poznato kao more onečišćeno živom i teškim metalima, sretnici smo koji živimo u državi s čistim morem. Također, u Hrvatskoj postoje stroge kontrole hrvatske ribe koju love hrvatski ribari i uzgajaju hrvatski uzgajivači, također strogi zakoni i kontrola koja se provodi u hrvatskim tvornicama za preradu ribe daje veliku sigurnosti da je hrvatska riba zdrava i zato jedimo ribu Hrvatske, jedimo što vrijedi.

Važno za znati – u 2014. godini Hrvatska agencija za hranu izradila je ‘Znanstveno mišljenje o prisutnosti žive, olova, kadmija i arsena u akvatičkim organizmima na tržištu Republike Hrvatske’. Zaključak ovog znanstvenog mišljenja je da je razina rizika za ljudsko zdravlje od unosa toksičnih elemenata putem konzumacije istraživanih akvatičkih vrsta u Republici Hrvatskoj vrlo niska.“

Drugim riječima, želite li biti sigurni da u ribi nema žive i drugih teških metala, najsigurnije je doista jesti ribu iz Jadrana.

U trudnoći biste trebali izbjegavati i svu sirovu ribu, što znači da se odreknete jela kao što su suši i sašimi zbog moguće prisutnosti bakterija, virusa i parazita koji mogu biti opasni za fetus.

Prerađeno meso

Prerađeno meso najbolje je izbjegavati tijekom trudnoće jer postoji mogućnost infekcije bakterijom listerija. U toj kategoriji se ističu razni naresci ili pak fermentirane i suhe kobasice.

Paštete i mesni namazi u limenkama su uglavnom strogo kontrolirani, a kuhane hrenovke mogu se jesti umjereno. Također treba paziti na termičku obradu mesa i peradi, morate biti sigurni da je posve pečeno ili kuhano.

Meki sirevi

Pri izboru mekih sireva je vrlo važno da su ipak pasterizirani jer taj proces ubija bakterije. Konzumacija nepasteriziranih proizvoda tijekom trudnoće može vas izložiti većem riziku od već spomenute bakterije listerije.

Nepasterizirani sirevi koje treba izbjegavati uključuju:

  • Brie,
  • Camembert i drugi sirevi s plavom plijesni,
  • Feta.

Neke marke ovih sireva mogu biti pasterizirane. Provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni – ako piše da je mlijeko od kojeg je sir načinjen pasterizirano, proizvod je siguran za jelo.

Nepasterizirani sokovi

Slično mekim sirevima, neki sokovi također mogu biti nepasterizirani i trebali biste ih izbjegavati tijekom trudnoće. Ova pića se najčešće nalaze u nekim trgovinama zdrave hrane i na tržnicama.

Opet, provjerite na etiketi jesu li proizvodi koje ste odabrali bili pasterizirani. Naznake da bi moglo biti nepasterizirano uključuju riječi poput „prirodno“ ili „svježe cijeđeno“. Poželite li takve svježe voćne sokove, radije ih iscijedite same.

Sirova jaja

Hranu u kojoj se nalaze sirova jaja najbolje je izbjegavati zbog moguće izloženosti salmoneli, a tijekom trudnoće učinci salmonele mogu biti teži. Kao i druge bolesti koje se prenose hranom, salmonela može uzrokovati vrućicu i gastrointestinalne simptome, a u rijetkim slučajevima može dovesti do intrauterine infekcije koja može dovesti do problema s mozgom i plućima fetusa.

Stoga izbjegavajte hranu kao što su razni umaci i preljevi sa sirovim jajima, domaća majoneza, nekuhana tijesta za kolače i slastice i slično. Sirovih jaja može se naći i u sladoledu, glazurama, tiramisuu ili pak mousse desertu. Ako niste sigurni u to što jedete (npr. ako ste u restoranu), tražite od kuhara informaciju.

Hrana s visokim udjelom soli

Znamo da je sol sadržana gotovo u svemu što jedemo, ponekad i „skrivena“ poput šećera. Sol uzrokuje zadržavanje vode u tijelu, pa je potrebno biti oprezan s količinom.

Previše soli može uzrokovati porast krvnog tlaka, povećavajući rizik od preeklampsije, komplikacije u trudnoći koju karakteriziraju visok krvni tlak i oticanje zbog zadržavanja tekućine. Preeklampsija pak može rezultirati prijevremenim porodom i zdravstvenim komplikacijama poput niske porođajne težine djeteta i respiratornih problema.

Alkohol

Konzumiranje alkohola utječe na razvoj fetusa i ima doživotne posljedice, uključujući probleme u ponašanju, fizičke probleme i teškoće s učenjem. Stručnjaci ističu da alkohol u trudnoći treba u potpunosti izbaciti (uključujući, primjerice, pivo) jer ne postoji preporuka o sigurnoj količini.

Konzumiranje alkohola tijekom trudnoće može dovesti do fetalnog alkoholnog sindroma (FAS), teškog stanja koje se ne može izliječiti. Također može rezultirati urođenim defektima koji utječu na srce, oči, kosti, uši i bubrege vašeg djeteta.

Velike količine kofeina

Da, još uvijek možete piti svoju dnevnu jutarnju kavu, ali u trudnoći biste trebali smanjiti unos kofeina. Istraživači kažu da kofein može uzrokovati sužavanje krvnih žila u vašoj maternici, što smanjuje opskrbu fetusa krvlju i koči njegov rast.

cijepljenje u trudnoci

Cijepljenje u trudnoći i koja se cjepiva preporučuju 

Trudnice pažnju obraćaju na hranu, lijekove i druge proizvode. Zbog toga je cijepljenje u trudnoći često izvor nedoumica, ali...

SAZNAJTE VIŠE

Količina kofeina u napitku može uvelike varirati ovisno o tome što pijete i kako je napitak pripremljen. Tijekom trudnoće biste trebali ograničiti konzumaciju kofeina na najviše 200 miligrama (mg) dnevno. Za razumijevanje količine, standardna mala šalica kave (otprilike 1,5 dcl) sadrži oko 100 mg kofeina. Dakle, najbolje je držati se ne više od dvije šalice kave dnevno dok ste trudni.

Imajte na umu da crni čaj, kamilica i zeleni čaj također sadrže nešto kofeina. Slično kavi, mogu se konzumirati umjereno, iako razine kofeina variraju ovisno o tome koliko čaja koristite i kako je pripremljen.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button