ADIVA Plus sadržaj - 2. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Mogu li kućni ljubimci utjecati na zdravlje trudnice?

Kućni ljubimci vlasnicima su izvor radosti te ih se nitko neće odreći čak niti tijekom trudnoće. Pa ipak, mjere opreza su potrebne zbog infekcija koje mogu prenijeti na čovjeka

kucni ljubimci trudnoca infekcije bolesti

Trudnoća je period u kojem žena treba posebno brinuti o vlastitom zdravlju i prevenciji zaraznih bolesti. Uobičajeno, kućni ljubimci ne uzrokuju teške bolesti kod ljudi, ali trudnice trebaju posebno paziti jer kućni ljubimci mogu biti odgovorni za razne infekcije koje mogu nepovoljno utjecati na trudnoću i razvoj ploda.

Što su to zoonoze?

Zoonoze su zarazne bolesti koje se prenose sa životinje na čovjeka. Životinje mogu biti domaćini  raznih mikroorganizama koji mogu uzrokovati infekcije. Ovakve infekcije su najčešće blage te se lako liječe, ali u određenim situacijama mogu biti opasne za zdravlje. Osobe koje su podložne teškim oblicima infekcija su djeca, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom i trudnice.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Mačke i toksoplazmoza

Mačke su česti kućni ljubimci, a kontakt s njima nosi rizik od zaraze toksoplazmozom. Toksoplazmozu uzrokuje parazit Toxoplasma gondii, a infekcija najčešće prolazi bez simptoma ili uz blagu limfadenopatiju – uvećanje limfnih čvorova. U slučaju da ste preboljeli ovu infekciju, nakon nje imunitet ostaje doživotan.

Simptomi toksoplazmoze

Kao što smo naveli, infekcija toksoplazmozom najčešće prolazi asimptomatski. Simptomatskih oblika infekcije ima nekoliko:

  • Akutna toksoplazmoza – simptomi su slični mononukleozi: uvećani limfni čvorovi, povišena tjelesna temperatura, malaksalost, mialgija (bol u mišićima), hepatosplenomegalija  (uvećana jetra i slezena).
  • Teška diseminirana toksoplazmoza – ovaj oblik bolesti zahvaća osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, a prate ga simptomi kao što su: upala pluća, upala srčanog mišića, upala središnjeg živčanog sustava, osip, visoka tjelesna temperatura i tresavica.
  • Prirođena toksoplazmoza – akutna infekcija trudnice tijekom koje uzročnik prelazi posteljicu i oštećuje plod. U slučaju da dođe do ovakve infekcije, plod je u velikom riziku od sljedećih stanja: korioretinitisa (upala ovojnica oka), moždanih kalcifikacija, hidrocefalusa ili mikrocefalije i psihomotornog zaostajanja. Povećan je rizik od spontanog pobačaja i mrtvorođenosti. Simptomi su ozbiljniji ako se infekcija javi tijekom prvog i drugog tromjesečja, a ako se javi u trećem tromjesečju simptoma nema pri rođenju – mogu se javiti kasnije tijekom života.
  • Očna toksoplazmoza – ovo stanje najčešće nastaje zbog prirođene infekcije, a simptomi se opet javljaju tijekom adolescencije. Tijekom ovog oblika infekcije dolazi do žarišnog nekrotizirajućeg retinitisa (stanice mrežnice odumiru) kojeg prati upala žilnice  te dovodi do oštećenja vida, bolova u oku i ponekad sljepoće.

Dijagnoza i liječenje toksoplazmoze

Serologija je zlatni standard u dijagnostici ove infekcije, a iz izvađene krvi se određuje količina specifičnih protutijela za toksoplazmozu – IgM govori u prilog akutnoj infekciji, a IgG u prilog preboljeloj infekciji.

Toksoplazmoza se liječi samo kod imunokompromitiranih osoba, trudnica i akutne toksoplazmoze novorođenčadi, a kao lijek se koriste antagonisti folne kiseline.

Prevencija toksoplazmoze

U slučaju da planirate trudnoću možete zatražiti od nadležnog liječnika testiranje na toksoplazmozu kako biste doznali jeste li ju možda već preboljeli. Često pranje ruku, izbjegavanje kontakta s mačjim izmetom, tlom ili pijeskom na kojem mačka boravi te redovito vođenje mačke veterinaru su najbolji načini prevencije ove infekcije.

Vlasnice pasa također trebaju paziti

Iako psi nisu opasni za trudnice, preporučuju se redoviti pregledi kod veterinara i cijepljenje. Izbjegavajte udomljavanje novih životinja prije ili tijekom trudnoće jer je potrebno vrijeme prilagodbe i određeni period da se međusobno naviknete jedno na drugo.

Bjesnoća je zoonoza koja se prenosi ugrizom, a nalazi se u slini zaražene životinje. Ova bolest je neizlječiva, a uzrokuje upalu živčanog sustava. U slučaju ugriza odmah se javite svom liječniku kako biste čim prije primili potrebnu terapiju.

Lajmska bolest je bakterijska zoonoza koja se prenosi ugrizom krpelja, a oni su česti nametnici na mačkama i psima. Ne može se sa sigurnošću reći hoće li ova bolest utjecati na trudnoću, ali ako primijetite simptome infekcije, potrebno je javiti se nadležnom liječniku. Obratite pažnju na kožu oko mjesta ugriza te postoji li krug koji se širi – izgleda kao meta. Uočite li sličnu pojavu na koži, vjerojatno je riječ o zoonozi..

Rizik od neželjenih infekcija smanjite tako da redovito cijepite i pregledavate kućne ljubimce – osobito nakon šetnje. Promatrajte ponašanje pasa te se na vrijeme maknite od onih koji se doimaju agresivnim.

Infekcije koje prenose papige

Papige su vrlo malene životinje, ali i one mogu biti prenositelji raznih zaraznih bolesti kao što su – toksoplazmoza, salmonela, kampilobakter infekcije i listerija. Izbjegavate direktni kontakt sa životinjom i s njezinim izmetom, perite ruke nakon čišćenja krletke, a ako primijetite da je papiga bolesna odvedite je veterinaru.

Glodavci i kunići

Unazad nekoliko godina hrčci, miševi, kunići i zamorci se češće mogu naći u ulozi kućnih ljubimaca. Trudnice ih se trebaju paziti jer prenose limfocitni koriomeningitis – infekciju koja zahvaća ovojnice središnjeg živčanog sustava. Zaraziti se možete preko zagađene hrane kućnih ljubimaca ili prašinom koja se nalazi oko njih. Zaražena trudnica ima povećan rizik od spontanog pobačaja, mrtvorođenosti i kongenitalnih anomalija ploda.

Osim što se preporučuje da često perete ruke, zamolite drugu osobu da očisti kavez i neka to učini van kuće. Nemojte ih ljubiti i držati blizu lica.

Trebamo li dozvoljavati "vlažne" puse?

Sumnjivi poljupci kućnih ljubimaca: trebamo li im dopustiti da nas ližu?

Kućni ljubimci i domaće životinje vjerni su pratitelji čovječanstva još od kamenog doba. Tijekom brojnih tisućljeća neki su se...

SAZNAJTE VIŠE

Na što još treba paziti tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće potrebno je izbjegavati kontakt s farmama te svinjama i svinjskim izmetom jer mogu biti izvor zaraze hepatitisom E. Hepatitis E kod trudnica može dovesti do akutnog zatajenja jetre, spontanog pobačaja i smrti. Ovaj virus je iznimno opasan tijekom trećeg tromjesečja te može čak dovesti i do smrti trudnice.

Ovce, koze, krave i njihova mladunčad mogu biti izbor infekcije listerijom i klamidijom. Listerioza se prenosi i putem nepasteriziranog mlijeka, a obje infekcije mogu biti opasne i teške za trudnicu i plod.

Kako biste uživali u trudnoći i izbjegli dodatne infekcije, pridržavajte se navedenih mjera prevencije, a ako primijetite bilo kakve simptome, javite se nadležnom liječniku te mu obavezno naglasite s kojim ste životinjama bili u kontaktu.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati u blogu Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button