Srce i krvne žile - 10. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Periferna arterijska bolest – uzroci, simptomi i liječenje

U starijoj životnoj dobi, kao i kod pušača te osoba oboljelih od šećerne bolesti nerijetko se javlja bolest perifernih arterija nogu. Stoga je vrlo važno misliti o prevenciji

periferna arterijska bolest dijabetes šećerna bolest pusaci

Bolest perifernih arterija je ateroskleroza nogu koja uzrokuje njihovu ishemiju, odnosno smanjen dotok krvi kroz sužene krvne žile.

Više je rizičnih čimbenika za nastanak bolesti perifernih arterija:

  • životna dob iznad 50 godina kod dijabetičara i u slučaju prisutnosti drugih rizičnih čimbenika (pušenje, dislipidemija, hipertenzija)

Kontrolirajte hipertenziju! Redovitim mjerenjem tlaka izbjegnite komplikacije

  • bolovi u nogama koji se javljaju pri naporu ili ishemijska bolest ekstremiteta
  • odsutnost perifernih pulsacija
  • poznata aterosklerotska bolest na drugim mjestima u tijelu (koronarna, karotidna ili renalna aterosklerotska bolest).

Izazovi postavljanja dijagnoze

Postaviti točnu dijagnozu temeljem fizikalnog pregleda i tipične anamneze nije u potpunosti moguće. Osnovni minimum fizikalnog pregleda je palpiranje (osjetiti dodirom) arterijskih pulsacija.

AB-indeks najčešće je spominjani dijagnostički parametar neizostavan u dijagnostici i probiru oboljelih od periferne arterijske bolesti. Mjeri se brahijalni sistolički krvni tlak te sistolički tlak u području skočnog zgloba.

Oboljeli od periferne aterosklerotske bolesti najčešće nemaju tegoba, odnosno u 20 do 50% slučajeva bolest je asimptomatska. Atipične tegobe se susreću u 40 do 50% slučajeva, a tada se nerijetko pripisuju drugim bolestima i to najčešće lokomotornog sustava uz koje su obično i pridružene.

Uobičajene tipične tegobe ima od 10 do 35% oboljelih, dok se teška klinička slika i ozbiljno ugrožena cirkulacija u vidu kritične ishemije viđa kod 1 do 2% oboljelih. Bolest najčešće počinje u dobi od 40 godina uz progresiju s rastućom životnom dobi. Većem riziku su izloženi muškarci, posebno oni stariji od 65 godina. Bolest je vrlo dugo potpuno bez simptoma stoga većina oboljelih nema saznanja o postojanju bolesti.

Karakteristični simptomi

Kada se pojave, simptomi uključuju:

  • nemogućnost hodanja zbog tegoba koja se pojavljuju pri naporu i kretanju, a očituju se kao umor, bol, napetost, bol u butinama, bedrima, listovima ili stopalima
  • sporo cijeljenje ulkusa ili rana na ekstremitetima
  • svaka bol lokalizirana u nogama, udružena s promjenom položaja tijela
  • bol nakon jela koja se pravilno može inducirati nakon uzimanja obroka, a udružena je i s gubitkom tjelesne mase
  • obiteljska sklonost abdominalnoj aneurizmi aorte.

Liječenje i neizmjerna važnost fizičke aktivnosti

Antiagregacijsko liječenje usmjereno na prevenciju formiranja tromba u krvnim žilama je ključno u oboljelih od periferne arterijske bolesti. Primjena acetilsalicilne kiseline smanjuje u primarnoj prevenciji potrebu za vaskularnom kirurgijom, a dvojna antiagregacijska terapija dokazano smanjuje učestalost srčanog infarkta i moždanog udara kod oboljelih od periferne arterijske bolesti.

U prevenciji aterosklerotske bolesti od neprocjenjivog je značaja tjelesna aktivnost, odnosno svakodnevno programirano hodanje. Fizičkom aktivnošću i hodanjem utječe se na kontrolu i regulaciju poznatih rizičnih čimbenika kod zdravih ljudi, a kod oboljelih se postižu poboljšanja i, ono najvažnije, potiče se razvoj kolaterala, odnosno krvnih žila koje će „preuzeti“ na sebe funkciju začepljenih žila. Stoga ne čudi što u svim stupnjevima bolesti osim, naravno, teške ishemije i bolova u mirovanju, terapija lijekovima mora biti popraćena programiranim vježbama.

šećerna bolest, vježbanje, dijabetičari, dijabetes

Šećerna bolest i vježbanje: Zašto je tjelesna aktivnost važna dijabetičarima

Tjelesna neaktivnost jedan je od glavnih razloga za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti koje odnose živote, a šećerna bolest svakako...

SAZNAJTE VIŠE

Kada bolesnik postigne mogućnost kvalitetnog hoda, intenzitet vježbi bi se trebao pojačati, a brzina hoda povećati. Dakle, smisao treninga je provokacijom ishemije – a nastanak bola je dokaz nakupljanja mliječne kiseline – potaknuti mehanizme razvoja takozvane kolateralne arterijske mreže.

U modernom, razvijenom svijetu pokrenute su i mnogobrojne javnozdravstvene akcije kojima je cilj produžiti vitalnost i kvalitetu perifernih arterija sa svrhom očuvanja kardiovaskularnog zdravlja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button