Srce i krvne žile - 13. veljače 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

4 blagodati omega-3 masnih kiselina za naše srce

Nije uvijek jednostavno utvrditi benefite dodataka prehrani za naše zdravlje. No omega-3 masne kiseline dobro su poznate zaštitnice srca, pa bi ih svakako trebalo uvrstiti u jelovnik

omega 3 masne kiseline-srce

U današnje se vrijeme može činiti kao da za gotovo svaki zdravstveni problem postoji neki dodatak prehrani. Ako ste umorni, mogli biste povećati unos vitamina B12. Ako lako dobijete modrice, iskušajte dodatke željeza. Želite li zdraviju kožu? Možda vitamin E pomogne. I nije uvijek jednostavno utvrditi koji dodatak prehrani doista pomaže.

Možda vas stoga zanima i što je s tvrdnjama vezanim uz blagodati ribljeg ulja za zdravlje srca? Iako su studije pokazale da dodaci prehrani s ribljim uljem mogu pružiti određene dobrobiti nekim osobama sa srčanim tegobama, pravi izvor tog blagotvornog djelovanja na zdravlje kardiovaskularnog sustava je iz obitelji višestruko nezasićenih masnih kiselina poznatih kao omega-3.

Evo što biste trebali znati o ribljem ulju, omega-3 masnim kiselinama i bolestima srca.

Spriječite razvoj srčanih bolesti! Otvorite srce omega-3 masnim kiselinama

Što su omega-3?

Omega-3 masne kiseline nalaze se u morskoj i biljnoj hrani i uljima. Postoje tri vrste omega-3 masnih kiselina:

 • Alfa-linolenska kiselina (ALA), koja se nalazi u biljnim uljima poput ulja lana, soje i kanole.
 • Eikozapentaenska kiselina (EPA), koja se nalazi u masnoj ribi, poput lososa i tune.
 • Dokozaheksaenska kiselina (DHA), nalazi se u masnoj ribi, poput lososa i tune.

ALA je esencijalna omega-3 masna kiselina, što znači da je vaše tijelo ne može proizvesti pa je morate unositi prehranom. EPA i DHA se ne smatraju esencijalnima jer se mogu proizvesti iz ALA; no ovaj proces nije vrlo učinkovit i stoga se ne možemo pouzdati u proizvodnju značajnih količina EPA i DHA.

Omega-3 i zdravlje srca

Dakle, koje su to blagodati omega-3 masnih kiselina za zdravlje srca?

#1 Niži trigliceridi

Najkonzistentniji dokaz vezan uz omega-3 i zdravlje srca jest njihova sposobnost snižavanja razine triglicerida. Trigliceridi su vrsta masnoće koja se nalazi u krvi i pohranjuje se kao tjelesna mast. Visoke razine triglicerida povezuju se s nakupljanjem masnoće u stijenkama arterija, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

#2 Smanjen rizik od aritmije

Kada vam srce kuca neuobičajenim ritmom, to se naziva aritmija. Neke su aritmije bezopasne, ali druge, poput fibrilacije atrija, mogu povećati rizik od moždanog udara ili drugih ozbiljnih problema sa srcem. Neka su istraživanja ukazala na vezu između povećanog unosa omega-3 masnih kiselina i smanjenog rizika od aritmije, iako one nisu učinkovit lijek za liječenje tegoba srčanog ritma.

#3 Sporija stopa nakupljanja plaka

Plak, sastavljen većinom od masti, kolesterola i kalcija, može se nakupiti u vašim arterijama, ograničavajući protok krvi bogate kisikom kroz vaše tijelo. Prehrana bogata ribom i plodovima mora povezana je sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Riba ima nizak udio zasićenih masnoća, a visok udio omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline imaju antioksidativne i protuupalne učinke te također mogu poboljšati funkciju endotelnih stanica koje oblažu krvne žile. Tako bi unos omega-3 mogao biti koristan kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima, ali to još nije dobro utvrđeno u kliničkim ispitivanjima.

#4 Neznatno niži krvni tlak

Visok krvni tlak može dovesti do srčanog i moždanog udara. Učinci omega-3 masnih kiselina na krvni tlak mogu biti povoljni. Pokazalo se je da su sistolički krvni tlak (tlak u vašim arterijama tijekom kontrakcije srčanog mišića) i dijastolički krvni tlak (tlak u vašim arterijama između otkucaja) smanjeni kada su pojedinci dobivali veće doze omega-3 masnih kiselina.

Uključivanje omega-3 u prehranu

Osim uzimanja dodatka prehrani s ribljim uljem, postoji nekoliko načina za povećanje unosa omega-3 masnih kiselina. American Heart Association preporučuje jesti ribu barem jednom tjedno. Neka su istraživanja pokazala veću korist od unosa omega-3 masnih kiselina iz hrane u odnosu na suplemente.

Ako ste ljubitelj ribe ili vam se jednostavno ne uzima riblje ulje u obliku tableta, to je u redu. Omega-3 se prirodno nalaze u mnogim ribama, a posebno u lososu, skuši, tuni, haringi i sardinama.

Ako pak niste ljubitelj morskih plodova ili ribljeg okusa dodataka prehrani s ribljim uljem, postoje dobre vijesti: omega-3 se također nalaze u hrani i uljima biljnog podrijetla kao što su:

 • mljevene sjemenke lana,
 • laneno ulje,
 • orasi,
 • chia sjemenke,
 • canola ulje,
 • sojino ulje,
 • soja i
 • tofu.

Obogaćena hrana, uključujući neke vrste jaja, jogurta, sokova, mlijeka, pića od soje i formule za dojenčad, također može sadržavati omega-3.

PROMO
Möller's ulje jetre bakalara-omega 3 masne kiseline

Zašto Möller’s? Pouzdan i kvalitetan izvor omega-3 iz Norveške

Tradicionalan skandinavski dodatak prehrani Möller's norveški je proizvod dobiven od jetre divljeg sjeveroistočnog arktičkog bakalara. Samo jedna žlica dnevno...

SAZNAJTE VIŠE

Je li omega-3 dobra za bolesti srca?

Reći da će uzimanje pilule ribljeg ulja izliječiti sve vaše bolesti ili čak izliječiti sve vaše bolesti povezane sa srcem, svakako je pretjerano. Preventivna skrb koja uključuje redovite preglede, zdravu prehranu i tjelovježbu, vaš je najbolji izbor.

Ali kada je riječ o dodacima prehrani, omega-3 masne kiseline imaju potencijal za smanjenje rizika od srčanih bolesti, iako suplementacija još nije pokazala da to čini u bilo kojoj populaciji, osim kod osoba koje su nedavno imale kardiovaskularne tegobe.

Najprije biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom prije dodavanja omega-3 u svoju prehranu kako biste bili sigurni da neće utjecati na bilo koje zdravstveno stanje ili lijekove koje trenutno uzimate, a svakako se preporučuje tražiti i savjet vašeg ljekarnika.

Korišten izvor: Penn Medicine

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button