Otorinolaringologija - 22. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Ivana Aras, spec ORL, audiolog i fonijatar, Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Zagreb, ADIVA Plus sadržaj

Vokalni zamor: Kako pomoći mišićima glasnica u oporavku

Sve pokrete vezane uz govor i pjevanje izvode mišići unutar glasnica i grkljana koji se ponekad „zamore“, kao i bilo koji drugi mišić u tijelu, a naročito ako rade nepravilno

vokalni zamor

U današnje vrijeme se procjenjuje da trećina ili četvrtina radno aktivne populacije na neki način koristi glas kao sredstvo rada. To nisu samo pjevači, glumci, nastavnici, nego i pravnici, instruktori vježbanja, telefonski operateri, terapeuti… Od njih se traže pojačani glasovni zahtjevi kao što su dulje vrijeme govora, jači intenzitet glasa, govor u većoj prostoriji ili bučnom okruženju.

Glas kao sredstvo rada: mnoge vokalne teškoće mogu se spriječiti

Uz to, velik broj ljudi i u privatnom životu i svakodnevnim kontaktima neodgovarajuće koristi glas, što može biti posljedica govornih navika usvojenih još u djetinjstvu, u okruženju obitelji, karakternih osobina ili pak želje da se na okolinu ostavi određeni dojam (autoriteta, snage, odlučnosti…)

Da bi glas bio kvalitetan, glasnice moraju biti u dodiru jedna uz drugu gotovo cijelom duljinom (za razliku od toga, pri disanju prolaz između glasnica mora biti široko otvoren), da bi zrak koji dolazi iz pluća zatitrao njihovu površinu i tako stvorio mehanički sluznički val koji je osnova našeg glasa. Ovo titranje mora biti pravilno, ujednačeno i simetrično s obje strane. Također, pri izvođenju visokih glasova, glasnice treba rastegnuti, produljiti.

Kako prepoznati zamor mišića glasnica?

Sve ove pokrete izvode mišići unutar glasnica i grkljana koji se ponekad „zamore“, kao i bilo koji drugi mišić u tijelu, a naročito ako rade nepravilno. To se osjeća kao stezanje u grlu, peckanje, pa čak i bolnost, koja nekad pogrešno dovodi i do pomisli da je riječ o upali grla.

U zamoru je:

  • kvaliteta glasa očekivano zamjetno slabija,
  • javlja se promuklost,
  • pucanje glasa i
  • nemogućnost postizanja te održavanja željene jačine i snage.

Pri tome su ove promjene uglavnom u početku samo funkcionalne, prolazne te se uobičajena kvaliteta glasa vraća nakon određenog razdoblja odmora.

Ako se pacijent na vrijeme javi na pregled glasnica, u ovom razdoblju često još nema trajnih promjena, nego se simptomi javljaju kao posljedica pojačane i neodgovarajuće mišićne aktivnosti. Pregledom glasnice mogu izgledati uredno ili se može vidjeti samo pojačana prokrvljenost sluznice, ali se posebnim stroboskopskim svjetlom ipak mogu identificirati nepravilnosti pokreta i mjesto najjačeg kontakta koje je najrizičnije za pojavu trajnih promjena na sluznici.

Uzroci vokalnog zamora

Kad govorimo ili pjevamo nisu aktivni samo grlo i glasnice. To je aktivnost u kojoj sudjeluje cijelo tijelo, a koja je prirodno popraćena gestikulacijom i planirana u središnjem živčanom sustavu.

Stoga je poseban problem održavanje kvalitete glasa u uvjetima psihičke napetosti, stresa ili na drugi način emocionalno zahtjevnih situacija (javni govor, strah od nastupa pred publikom) u kojima je čitav autonomni živčani sustav pojačano aktiviran. Tako utječe na disanje, stav tijela te napetost vratnih mišića, što indirektno mijenja kvalitetu glasa i daje lošije pripremljenom govorniku osjećaj da ne može kontrolirati vlastiti govor.

Glasovni zamor javit će se još ranije ako je kvaliteta sluznice ždrijela, nosa ili grkljana narušena zbog neke upale, prehlade, alergije ili suhoće.

Što možemo učiniti?

Prvi korak je svakako osvještavanje nepravilnih mehanizama govora i njihove korekcije, pri čemu je često potrebna stručna pomoć s obzirom na to da su loše glasovne navike često dugo i duboko ukorijenjene u čovjekovu osobnost i svakodnevno funkcioniranje. Prije bilo kakve intervencije, potreban je temeljiti pregled cijelog vokalnog sustava da bi se procijenilo hoće li funkcionalna terapija biti dovoljna ili je pacijenta potrebno liječiti na drugi način.

zdravlje glasa higijena glasa poteskoce govora

Znate li kako održavati pravilnu higijenu glasa?

Intenzivno „trošenje“ glasa povećava rizik razvoja njegova poremećaja, vrlo važno o njemu dobro brinuti, posebno ako ga moramo puno...

SAZNAJTE VIŠE

Za bolje rezultate liječenja treba se držati i principa „vokalne higijene“ koji su važna potpora svakoj terapiji, a sastoje se u svakodnevnom održavanju kvalitete sluznice:

  • dovoljnom i odgovarajućom hidracijom (unos tekućine, izbjegavanje alkohola i kofeina),
  • izbjegavanjem tvari koje sluznicu iritiraju (različite kemikalije, dim, prašina),
  • izbjegavanjem vikanja, pročišćavanja grla ili kašljanja (umiriti sluznicu odgovarajućim preparatima), i na kraju,
  • planiranjem vremena za odmor glasa nakon svakog jačeg napora.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button