Obiteljsko zdravlje - 30. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Žučni kamenac: svi odgovori na jednom mjestu

Iako su često bez simptoma, žučni kamenci mogu izazvati vrlo neugodne tegobe i jaku bol. Operacija je najbolji izbor liječenja, a do tada treba slijediti žučnu dijetu

zucni kamenac lijecenje simptomi

Žuč je tjelesna tekućina koja se stvara u jetri, te kroz hepatični (jetreni vod) dolazi u žučni mjehur te nakon toga žuč žučnim vodom odlazi u gornji dio crijeva (dvanaesnik). Funkcija žuči je je višestruka, uglavnom omogućava izlučivanje iz organizma dijelova crvenih krvnih stanica, viška kolesterola ali pomaže pri apsorpciji (upijanju) masti i kolesterola iz tankog crijeva.

Prehrana za zdravlje jetre: namirnice koje jetra voli

Žuč se sastoji od  žučnih soli, elektrolita, žučnih pigmenata kao što je bilirubin, kolesterol i drugih masti. Žučni mjehur se nalazi na desnoj strani trbuha ispod jetre.

Sa napadom ili bez simptoma

Još uvijek se ne zna točni uzrok nastanka žučnih kamenaca, ali se pretpostavlja da nastaju zbog kemijskog poremećaja kod povišenih razina kolesterola ili, na primjer, bilirubnina u krvi. Najveći broj kamenaca sadrži kolesterol, dok je manji broj onih koji sadrže bilirubin. Osoba može imati jedan kamenac, ali i više njih, mogu biti i različite veličine.

Bez obzira na to koje je vrste kamenac, klinička slika i liječenje su uglavnom isti. Većina pacijenata koji imaju žučne kamence nemaju tegoba, ili su minimalne, kao što su osjećaj nadutosti, nepodnošenje određene hrane (mahunarke, paprika, jaja, točnije žumanjak) te hrane bogate mastima. Vrlo često se kamenci otkriju slučajno na sistematskim pregledima na ultrazvuku, a nešto rjeđe zbog težih tegoba koje izazivaju.

U najtežim slučajevima dolazi do bola u trbuhu, uglavnom smještenom ispod desnog rebarnog luka, a koji se mogu širiti u žličicu i desno rame. Ti bolovi mogu biti izrazito jaki, a praćeni su mučninom i povraćanjem te ponekad i povišenom tjelesnom temperaturom. Ako je kamenac dovoljno velik da izazove začepljenje žučnog voda, pacijent može požutjeti, a stolica biti bijela.

Kada je potreban hitan zahvat?

U takvim slučajevima uglavnom je potrebna upotreba antibiotika širokog spektra i hitna operacija. Daleko je bolje u slučaju da se otkrije postojanje žučnih kamenaca planirati operativni zahvat u kontroliranim uvjetima.

Svojim pacijentima volim reći da kad imaju žučne kamence imaju malu atomsku bombu u svom organizmu – u slučaju pretjerivanja u hrani i/ili alkoholu može doći do upale žučnih vodova i mjehura, a u najgorem slučaju pankreatitisa, odnosno upale gušterače što je ponekad po život opasna bolest.

Tri operativne metode i lijekovi

Operacija u kontroliranim uvjetima je uglavnom jednostavna – laparaskopsko odstranjivanje žučnog mjehura. To znači da se kroz tri do četiri otvora u trbušnoj stijenci uvodi optički instrument kojim se gleda operacijsko polje te instrumenti koji služe za odstranjivanje žučnog mjehura i upuhivanje ugljičnog dioksida.

U slučaju da operater ocijeni da je potrebna klasična operacija, odlučuje se na nju. Klasična operacija je potrebna u trećem trimestru trudnoće, kod izrazito pretilih osoba ili ako su žučni mjehur i vodovi tako promijenjeni da laparaskopska operacija ne bi bila sigurna.

Postoji i treća metoda odstranjivanja kamenaca kada se tijekom gastroskopije dođe do žučnog kamenca koji se onda odstrani medicinskim instrumentima. Ovakav zahvat ima vrlo ograničene indikacije: samo u slučaju da je kamenac dovoljno mali da ga se može uhvatiti instrumentom i da je samo jedan.

Naravno da je laparaskopska operacija metoda izbora zbog vrlo brzog oporavka te daleko manjih bolova nego klasična operacija. Malo jača bol se javlja dan ili dva nakon operacije i to ispod oba ramena a zbog upuhivanja ugljičnog dioksida u trbušnu stijenku.

Vjerojatno je većina čitatelja čula i za lijekove koji razbijaju kamence. O njima samo ovo: vrlo su slabe djelotvornosti, moraju se uzimati oko dvije godine da bi bili djelotvorni (ne idu na teret HZZO-a), a nakon prestanka njihovog uzimanja može doći do ponovne pojave kamenaca.

Rizične skupine

Kamenci se uglavnom javljaju nakon 40. godine života, ali se mogu javiti i ranije. U riziku od pojave žučnih kamenaca su:

  • osobe s pretjeranom tjelesnom težinom,
  • povišenim kolesterolom i trigliceridima u krvi,
  • poremećajem metabolizma bilirubina,
  • žene koje su rađale,
  • pacijenti koji imaju članove obitelji koji su imali žučne kamence ili
  • oni koji su naglo gubili na tjelesnoj težini.

Slijedite žučnu dijetu

Dok čekate operaciju (a od izuzetne je važnosti da odete na planiranu operaciju kada ste u najboljoj tjelesnoj kondiciji), bilo bi jako dobro pridržavati se žučne dijete da ne biste izazvali upalu žučnog mjehura.

Naša probava stalno je izložena napadima bakterija

Koje su najčešće bolesti probavnog sustava, kako ih prepoznati i liječiti?

Bolesti probavnog sustava (gastrointestinalnog) obuhvaćaju bolesti usta, jednjaka, želuca, gušterače, žuči, jetre i crijeva. Bolesti sustava kroz koji prolazi...

SAZNAJTE VIŠE

Prije svega potrebno je izbjegavati alkohol, zatim žumanjke i sve proizvode koji sadrže žumanjke (kolači, ali i tjestenina), unos masnoća svesti na najmanju moguću mjeru, jesti blago začinjenu hranu, izbjegavati mahunarke, jesti češće a manje. Također treba izbjegavati svježe voće (jesti ga u obliku kompota) te jake kave. Detalje o žučnoj dijeti možete naći na internetskim stranicama naših bolnica.

Nakon operacije potrebno je vrijeme oporavka kada ne trebamo odmah „navaliti“ na svu hranu jer je potrebno dati vremena organizmu da se oporavi i navikne na to da više nemate žučni mjehur. I na kraju se opet vraćamo starom: umjerena mediteranska prehrana bez puno masnoća.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button