Obiteljsko zdravlje - 24. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Trebaju li viseće ležaljke u vašem domu zamijeniti madrace?

Viseće ležaljke su odlični rekviziti za uživanje u prirodi, a posljednjih je godina postao trend da se u njima spava čak i kod kuće

lezaljke-visece-lezaljke-odmor

Viseća ležaljka sinonim je za bezbrižnost i udobnost. Često se navodi da je blagotvorna za zdravlje jer se možemo lako uljuljkati u miran i dubok san, a pritom i rasteretiti tijelo jer je njegov pritisak na podlogu ravnomjerno raspoređen. Štoviše, u visećoj ležaljci položaj tijela navodno je optimalan za cirkulaciju, disanje te ublažavanje psihofizičke napetosti. Takav način ležanja čak se preporučuje za smanjenje boli i ukočenosti u leđima te, općenito, tegoba u mišićno-koštanom sustavu

Ljubitelji knjige, pažnja! Znate li kako čitanje utječe na vaše zdravlje?

S druge strane, postavlja se pitanje – mogu li se spomenute tegobe pogoršati ako tijelo visi umjesto da leži na madracu? Većina zagovornika visećih ležaljki priznaje da ne može sa sigurnošću odgovoriti na to pitanje, dodajući da u slučaju tegoba svakako treba potražiti liječnički savjet.

Odabir dobre ležaljke i „tehnika“ ležanja

Priče o blagodatima visećih ležaljki ustvari se svode na tehničke upute, počevši od odabira ležaljke ovisno o njezinoj namjeni (npr. je li samo za ljuljuškanje kod kuće ili za kampiranje) te o visini i težini osobe.

Tu su i upute kako ležaljku sigurno postaviti da se izbjegnu padovi i ozljede, ali i štetni utjecaji na okoliš (npr. oštećenja stabala za koja se vežu konopci). Tijekom boravka u prirodi dobrodošla je razna prateća oprema, npr. da se umetne u ležaljku dodatna podloga ili vreća za spavanje, kao i da se koriste mreža za zaštitu od insekata, cerada za zaštitu od kiše i slično.

Za maksimalnu udobnost, viseća ležaljka ne smije biti previše zategnuta, odnosno u ravnom položaju, već treba biti opuštena tako da je oblikom nalik na „osmijeh“ ili „bananu“.

Treba znati i  pravilno ući u ležaljku tako da se najprije sjedne u sredinu, a kao najpovoljniji položaj za ležanje preporučuje se – dijagonala. Dakle, ne leći posve ravno, nego malo „poprijeko“, da glava bude više pomaknuta na jednu stranu, a noge na drugu stranu. To se smatra najboljim položajem za spavanje, koji po potrebi, omogućuje i okretanje na bok.

Sigurnosni savjeti vezani uz djecu

Viseća ležaljka načinjena od kompaktne tkanine bolji je izbor od mreže koja može biti vrlo neudobna, a za djecu i opasna jer se mogu zaplesti. Za djecu nisu pogodne nikakve rupičaste ležaljke, kao ni one s višeslojnom strukturom, odnosno preklopima.

Ni već spomenute „kompaktne“ visilice nisu sigurne za mališane jer se djeca mogu naći u položaju koji ometa disanje. Također su mogući padovi i ozljede, stoga nikad ne ostavljajte djecu bez nadzora dok su na visećoj ležaljki! Objasnite im da nije pogodna niti za stajanje, niti za skakanje te redovito provjeravajte postoje li oštećenja i je li sigurno postavljena.

power nap, popodnevno spavanje, spavanje, drijemež

“Power nap”: Blagodati okrepljujućeg popodnevnog spavanja

Amerikanci ne zovu uzalud popodnevno spavanje "power nap", odnosno osnažujući, okrepljujući drijemež. Dapače, ako popodne odlučite malo “ubiti oko”,...

SAZNAJTE VIŠE

Nedostatak dokaza o znanstvenim blagodatima

Zaključno treba naglasiti da znanstvenici nisu opsežno istraživali dobrobiti spavanja u visećoj ležaljci, a većina studija koje jesu provedene, odnose se na bebe u ležaljkama. Dakle, mnoge navodne blagodati su na razini anegdota jer nema dokaza koji bi ih bilo potvrdili ili opovrgnuli pa se tako ne može sa sigurnošću reći je li dobro ili nije za vaše zdravlje u njima spavati svake noći.

Imate li određenih zdravstvenih tegoba te mislite da bi vam redovito spavanje u visećoj ležaljci moglo pomoći u njihovom ublažavanju (primjerice, bolovi u leđima ili pak nesanica), ipak potražite savjet vašeg liječnika.

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button