Obiteljsko zdravlje - 28. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Što učiniti kad nas obuzme emocionalno znojenje?

Emocionalno znojenje događa se uslijed stresa, kao i tjeskobe te mentalne napetosti. Može biti doista neugodno i narušavati kvalitetu života, pa se postavlja pitanje možemo li što učiniti?

emocionalno znojenje stres tjeskoba

Vrlo vjerojatno ste se već našli u vrlo neugodnoj situaciji da su vam se zbog napetosti oznojili dlanovi (ali tabani). Rukovanje s osobom znojnih dlanova i kod nas izaziva nelagodu, pa se tako vrtimo u krug, povećavajući povremeno svoj stres.

Terapija paničnog poremećaja: Kad strah izmakne kontroli

Znojenje je fiziološki proces koji sudjeluje u regulaciji temperature u tijelu čovjeka. Uglavnom se znojimo kad je naša unutarnja temperatura povišena, kao i kod povišene vanjske temperature. Znoj nastaje u žlijezdama znojnicama koje se nalaze po cijelom tijelu. Postoje dvije vrste žlijezda znojnica:

  • ekrine i
  • apokrine.

Ekrinih žlijezda ima između dva i pet milijuna te ih je najviše na donjem dijelu stopala i dlanovima. Njihovim radom upravlja središnji živčani sustav. U znoju ekrinih žlijezda se uglavnom, pored vode, luči i natrijev klorid (sol), a manje elektrolita.

Apokrinih ili mirisnih žlijezda ima manje te se nalaze u vanjskom zvukovodu, pod pazuhom, oko prsne bradavice, čmara i spolovila te u pazušnoj jami u vlasištu. U znoju tih žlijezda se nalaze i proteini i ugljikohidrati, zbog čega se pojavljuje neugodan miris. Apokrine žlijezde se aktiviraju za vrijeme puberteta. Jačina znojenja ovisi o gustoći znojnih žlijezda, njihovoj relativnoj veličini te izlazu pojedinačnih žlijezda koji varira među pojedincima.

Ne znojimo se samo zbog vrućine…

No, ne znojimo se samo kad se regulira vanjska ili unutarnja temperatura. Milijuni i milijuni žena tijekom povijesti dobro su upamtili svoju menopauzu zbog valunga – vrlo neugodnog iznenadnog znojenja što uvelike može smanjiti kvalitetu života. Iz ovog već možemo vidjeti da nije samo vanjska ili unutarnja temperatura ta koje određuje kada i kako ćemo se znojiti. A ljudsko tijelo je jedan vrlo dobro „uštiman“ stroj u kojem su razni dijelovi u međuodnosu.

Stoga se znojimo i u situacijama stresa. To znojenje zovemo emocionalno znojenje, a pored stresa uzročnici mu mogu biti i tjeskoba te mentalna napetost. Takvo znojenje je uvjetovano djelovanjem hormona stresa koji je pak povezan s hipotalamusom, dijelom mozga. Znojimo se po cijeloj površini tijela, ali najviše po dlanovima, tabanima i u pazušnim jamama. Emocionalno znojenje se javlja već kod dojenčadi i to po tabanima i dlanovima. A znojenje u pazušnoj jami se počinje javljati u doba puberteta.

Stres, znoj i mirisi

Znojenje izaziva neugodan miris zbog raspada bakterija koje se nalaze na koži. Proveden je niz studija o povezanosti stresa i znojenja još od 1952. godine, ali su se istraživanja povećala nakon početka proizvodnje dezodoransa.

Svrha znoja izazvanog stresom i dalje ostaje tajna, ali se smatra da je znojenje u stresu evolucijski ostatak slanja upozoravajućih signala ljudima oko nas. Tjelesni miris stranca provocira mozak da negativno tumači socijalne podražaje, čak i prijateljske izraze lica, pokazalo je nedavno istraživanje. U međuvremenu, miris člana obitelji može pomoći smiriti osobu koja je pod stresom, pokazalo je jedno drugo istraživanje. Istraživanja su pokazala da je emocionalno znojenje češće kod osoba koje imaju anksiozne poremećaje, te je vrlo često udruženo s tremorom (drhtanjem ruku) i crvenilom lica.

Liječenje i prevencija emocionalnog znojenja

Emocionalno znojenje može biti vrlo blago te prisutno u samo ekstremnim situacijama (vjerojatno vam se dogodilo da ste se nakon ispita ili javnog nastupa obilno oznojili ispod pazuha), ali može biti toliko ekstremno da otežava svakodnevnevnicu te je potrebno liječenje.

Liječenje se tada provodi kod psihijatara, psihoterapijom ali i korištenjem određenih lijekova. U najekstremnijim slučajevima neki od znanstvenika pokušali su i s kirurškim liječenjem znojenja. U Sjedinjenim Američkim Državama koriste i botulinum toksin za liječenje emocionalnog znojenja. Prije nego što se obratite liječniku pokušajte sa tehnikama opuštanja i vježbanjem nastupa u javnosti, odnosno vježbanje situacija koje kod vas izazivaju prekomjerno znojenje.

Simptomi stresa

Stres – (ne)prijatelj naš svagdašnji

Stres je odgovor organizma na situaciju koju osoba doživljava kao ugrožavajuću za svoj tjelesni ili psihički integritet. Nitko danas...

SAZNAJTE VIŠE

Za sprečavanja posljedica pojačanog znojenja potrebna je redovita higijena tijela te upotreba kvalitetnih dezodoransa bez alkohola.

U slučaju da imate velikih problema u održavanju normalnog života zbog emocionalnog znojenja javite se svom liječniku koji će onda zajedno s vama napraviti plan dijagnostike i liječenja. Budite uporni, jer se prekomjerno znojenje izazvano emocijama dugo i uporno liječi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button