Obiteljsko zdravlje - 8. srpnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski Crveni križ, ADIVA Plus sadržaj

Spriječimo utapanja: provjerite znate li sva pravila sigurnosti i pružanja pomoći

Odgovorno ponašanje u vodi ne samo da povećava sigurnost pojedinca, već može spasiti živote. Biti svjestan potencijalnih opasnosti i pridržavati se sigurnosnih mjera, ključni su koraci prema sigurnom i bezbrižnom ljetu

utapanje kupanje plivanje prva pomoc

Tragično utapanje na Jarunu i ove ljetne sezone aktualizira važnost sigurnog i odgovornog ponašanja u vodi i uz vodu. Uživanje u ljetnim radostima može se pretvoriti u tragediju ako se ne pridržavamo osnovnih pravila opreza i prevencije.

Važno je, stoga, neprestano podsjećati na odgovorno ponašanje, oprez i prevenciju kako bi se izbjegle nesreće.

Kupanje u slatkoj i slanoj vodi

Prilikom kupanja važno je obratiti pažnju na vrstu vode. Plivanje u slatkoj vodi može biti teže zbog smanjene plovnosti u usporedbi s morskom vodom. Na moru opasna mjesta uključuju područja izložena valovima, vjetrovima i jakim strujama, kao i ulaze u vodu, mjesta za skakanje, tobogane, molove te plovila.

Na rijekama treba biti posebno oprezan zbog riječne struje, promjena vodostaja, virova, sifona, brana te potopljenih objekata i predmeta. Kupanje na jezerima zahtijeva dodatni oprez zbog smanjene vidljivosti, mogućeg gustog raslinja, naglih promjena dubine i temperature.

Kodeks sigurnosti na vodi

Hrvatski Crveni križ objavio je „Kodeks sigurnosti na vodi“ s ciljem usvajanja nekoliko osnovnih pravila sigurnosti:

  • Ne plivaj najmanje jedan sat nakon obroka. Ne plivaj ako si konzumirao alkohol.
  • Ne ulazi vruć u vodu.
  • Ne skači u vodu nepoznate dubine.
  • Nikad ne plivaj sam.
  • Plivaj u blizini plaže.
  • Poštuj upute i znakove spasilaca.
  • Dogodi li ti se nevolja, ostani smiren. Plutaj na leđima i maši jednom rukom za pomoć.
  • Ako u vodi uočiš nekoga u nevolji, ODMAH potraži pomoć.

Preventivno uočavanje potencijalnih opasnosti

U svakom trenutku znajte gdje su vaša djeca. Budno pratite njihovo kretanje, osobito kad plivaju ili se igraju uz vodu. Djeca se mogu utopiti i u plitkoj vodi.

Pazite na velike nadolazeće valove. Oni vas mogu „pomesti“ iako mislite da stojite na sigurnom mjestu. Izbjegavajte penjanje po liticama i držite se podalje od rubova litica. I lagani nagibi mogu biti opasni ako su mokri.

Madraci za napuhivanje privlačan su način zabave u vodi. Ali oprez! Dokono ležeći na njemu, vjetar vas može otpuhati na otvoreno more.

Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu.

Izbjegavajte rizična ponašanja!

Svjedoci smo čestih nezgoda na plažama koje su uglavnom izazvane ljudskim ponašanjem. Najčešći uzroci uključuju nedovoljno znanje plivanja, što može dovesti do panike i nesigurnosti u vodi. Rizično ponašanje kupača, poput skakanja u vodu bez provjere dubine ili plivanja izvan označenih područja, dodatno povećava rizik od ozljeda i utapanja.

Zlouporaba alkohola i opojnih sredstava smanjuje sposobnost procjene situacije i reakcije, što može biti kobno u vodenim okruženjima.

Paničarenje u vodi često vodi do iscrpljenosti jer osoba troši previše energije pokušavajući ostati na površini.

Razlika u temperaturi tijela i vode može uzrokovati šok, što također doprinosi opasnostima. Ozljede prilikom ulaska u vodu ili u vodi, poput posjekotina od oštrih predmeta ili udaraca o stijene, mogu dodatno komplicirati situaciju.

Nagle bolesti, poput srčanog ili moždanog udara, također mogu nastupiti u vodi, što dodatno otežava spašavanje.

plivanje ozljede plivacko rame plivacko koljeno

Plivanje uz što manje rizika za ozljedu

Plivanje blagotvorno djeluje na naše tijelo i ukupno zdravlje, no zbog neopreza, preopterećenja ili pogrešnog odabira tehnike, moguće su...

SAZNAJTE VIŠE

Važnost znanja prve pomoći

Cijeli proces utapanja traje od tri do pet minuta, stoga su brzina djelovanja i znanje prve pomoći nužni za spašavanje ljudskog života.

Kod utapanja dolazi do oštećenja funkcije disanja – gušenja, uslijed potapanja ili uranjanja u vodu. Postupci prve pomoći kod utapanja usmjereni su na uspostavljanje zadovoljavajuće opskrbe tkiva kisikom.

Ako u vodi uočite nekog u nevolji, odmah potražite pomoć. Obavezno zovite spasioce, koji su osposobljeni za pružanje prve pomoći. Ako se kupate na plažama gdje nema spasioca (što Hrvatski Crveni križ ne preporučuje!!!), unesrećenu osobu treba što prije izvući iz vode, vodeći uvijek brigu o vlastitoj sigurnosti. Nakon izlaska iz vode, odmah zovite hitnu medicinsku pomoć!

Ako je unesrećena osoba bez svijesti i ne diše, odmah započnite s osnovnim postupkom oživljavanja (primijenite 5 inicijalnih upuha na početku, a zatim nastavite masažu srca i umjetno disanje u omjeru 30:2) i ne prekidajte ju do dolaska hitne medicinske pomoći. Reanimaciju započnite što je moguće ranije i budite ustrajni.

Zaključno

Zabavite se, ali i budite na oprezu! Odgovorno ponašanje u vodi ne samo da povećava sigurnost pojedinca, već može spasiti živote. Biti svjestan potencijalnih opasnosti i pridržavati se sigurnosnih mjera, ključni su koraci prema sigurnom i bezbrižnom ljetu.

Izvor: Hrvatski Crveni križ

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button