Obiteljsko zdravlje - 11. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine, ADIVA Plus sadržaj

Savjeti za ljetovanje nakon operacije

Nedavno ste operirani, još uvijek se oporavljate, a vrijeme je godišnjih odmora i raznih aktivnosti poput omiljenog kupanja. Ako se dovoljno dobro osjećate, možda vam se nameće niz pitanja o tome što smijete, a što ne i na što treba paziti?

kupanje nakon operacije

Termin za operaciju ponekad možete planirati (većina ortopedskih operacija, operacija žučnih kamenaca, mioma i sličnog), pa zahvat dogovoriti nakon godišnjeg odmora. Međutim, hitne operacije se, nažalost, ne mogu planirati i to vam uvelike može promijeniti vaše životne planove, a ne samo planove za odmor.

Fizioterapija kao priprema za operativni zahvat

Nije svaki oporavak isti…

Po pitanju oporavka nakon operacije ne postoje pravila kad i koliko dugo se treba oporavljati jer postoji niz čimbenika koji utječu na dužinu i način oporavka:

 • vaše godine,
 • vrsta operacije,
 • vaše zdravlje prije i poslije operacije,
 • uzimanje lijekova.

Postoje i neka opća pravila kojih se možemo držati te si olakšati život nakon operativnog zahvata. Prvo i osnovno pravilo jest da iskreno kažete svom operateru da biste htjeli aktivnije provesti ljeto te da vam objasni što smijete, a što ne smijete raditi nakon operacije.

Provjerite sve lijekove koje uzimate i vidite ima li u uputama upozorenje da lijekovi mogu dovesti do alergijskih reakcija na koži uslijed izlaganja suncu te se posavjetujte s obiteljskim liječnikom vezano za ovaj problem.

Upute kojih se treba pridržavati

Navedimo i ostale upute kojih biste se trebali pridržavati s ciljem uspješnog oporavka.

 • Pijte dovoljnu količinu vode – voda je najbolja za nadoknadu tekućine ljeti. Potrebno je izbjegavati sokove i alkohol te mlijeko jer ima dovoljno kalorija koje vam nisu potrebne uslijed smanjene pokretljivosti.
 • Nanesite kremu za sunčanje na ožiljke koji su zacijelili. Nanošenje kreme za sunčanje na zacijeljene ožiljke sprječava da oni potamne nakon izlaganja suncu. Svježe ožiljke pak u potpunosti zaštitite jer mogu dovesti do tamnjenja kože.
 • Češće se tuširajte mlakom vodom koja vam omogućava da ostanete svježiji. U slučaju da se niste dovoljno dobro oporavili, ne bi bilo loše da vas netko prati do tuša i u kupaoni kako bi se izbjegao rizik pada i daljnje ozljede.
 • Izbjegavajte kupanje u bazenima, moru i rijekama. Za bazene se zna da se možete vrlo lako zaraziti, ali i morske i riječne plaže (osobito ako su prenatrpane) mogu biti „lijep“ izvor infekcije, osobito kože.
 • Zdrava prehrana ubrzava proces oporavka. Ponekad su potrebne dodatne hranjive tvari koje se mogu dobiti na teret HZZO-a, a koje mora preporučiti bolnički liječnik (uglavnom nakon velikih operacija u trbuhu).
 • Ako se ne možete kretati, izaberite hobi koji vas može zaokupiti: čitanje, društvene igre….
 • Kretanje je potrebno (ali samo prema preporukama operatera), kao i fizikalna terapija. Kretanje i fizikalnu terapiju dobro je provoditi rano ujutro ili kasnije navečer kada nisu vrućine.
 • Ako ne možete ići van kuće, ujutro i navečer otvorite prozore da do vas dopre čim više svježeg zraka. Tijekom velikih vrućina ne libite se koristiti klimu jer će vam donijeti daleko više koristi nego štete (zaboravite na neke mitove o štetnosti klime i propuha).
 • Kod kuće uredite odgovarajući prostor za svoj boravak, a imate li terasu, provodite čim više vremena vani.
Kako se riješiti ožiljaka

Spas iz medicine i prirode: Riješite se ožiljaka na koži

Liječenje ovisi o tipu i izgledu ožiljka, a pritom se možemo odlučiti za rješenja koja nudi konvencionalna medicina ili...

SAZNAJTE VIŠE

Savjeti za vikendaše

U slučaju da ljeto nakon operacije možete provesti u svojoj vikendici, pridržavajte se svih gore navedenih savjeta. Prije odlaska provjerite i koliko često te kada trebate ići na kontrole kod liječnika te postoje li posebna upozorenja o mogućim komplikacijama. Nemojte ići u slučaju mogućih komplikacija koje traže više vremena i pregled kirurga. Naime, u ljetovalištima su kolege obiteljski liječnici jako opterećeni, a s druge strane, kirurg koji vas nije operirao vrlo često vam neće moći pomoći na odgovarajući način.

Operacije i oporavak uvelike smanjuju kvalitetu našeg života, ali pridržavanjem pravila i savjeta možemo si olakšati i uljepšati oporavak sa što manje ograničenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button