Lijekovi i terapije - 13. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Adrian Brajković, bacc. physioth., Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Fizioterapija kao priprema za operativni zahvat

O fizioterapiji uglavnom razmišljamo u procesu rehabilitacije, odnosno oporavku od neke bolesti ili nakon operacije. No malo je onih koji znaju da fizikalna terapija može biti itekako korisna priprema za operativni zahvat

preoperativna fizikalna terapija

Operacija je često vrlo stresno i strašno iskustvo za mnoge ljude. Cilj operativnog zahvata jest da ljudima koji pate od određenih tegoba pomogne, no svejedno nije jednostavno otići „pod nož“. Rekli bismo da je činjenica da možete otići k fizioterapeutu na pripremu za operaciju još uvijek, nažalost, nepoznata.

Fizioterapeut savjetuje: kako poboljšati mikrocirkulaciju nakon izlječenja COVID-a

Zašto preoperativna fizioterapija?

Vrlo važna stavka cjelokupne rehabilitacije pacijenta nakon kirurškog zahvata, odnosno operacije je upravo preoperativna fizioterapija, tj. fizioterapija prije same operacije. Kako bi rehabilitacija i oporavak nakon kirurškog zahvata bili optimalni, potrebno je za zahvat se pripremiti, a to postižemo preoperativnim fizioterapijskim procesom.

Ciljevi preoperativnog fizioterapijskog procesa su:

  • Pripremiti muskulaturu na operativni zahvat vježbama istezanja i snaženja – utrenirani mišić će se puno prije oporaviti i vratiti snagu nakon faze neaktivnosti koja je neizbježna u postoperativnom razdoblju.
  • Poboljšati tjelesnu kondiciju kako bi nakon samog zahvata pad kondicije bio što manji, a posljedično oporavak tijela učinkovitiji i brži.
  • Edukacija pacijenta koja podrazumijeva posturalne pozicije koje će zauzimati nakon operacije, vježbe koje će izvoditi nakon operacije, davanje različitih savjeta kako se nositi s problematikom nakon operacije kako bi oporavak bio što bolji sa što manjim zauzimanjem kompenzatornih pozicija).

Što možemo naučiti?

Također, ovisno o vrsti operacije možda će vam biti potrebna edukacija:

  • hoda sa štakama,
  • hoda uz i niz stepenice,
  • ustajanja iz kreveta,
  • odlaska do toaleta,
  • ulaska u automobil i izlaska iz automobila,
  • namještanja ortoze i sl.

Sve se to može odraditi tijekom preoperativnog fizioterapijskog procesa kako biste bili spremni na ono što vas potencijalno čeka nakon kirurškog zahvata.

hernija diska kraljesnica bol u ledima fizioterapija

Kako nam fizioterapija može pomoći kod hernije diska

Hernija, odnosno protruzija diska u kralješnici najčešći je uzrok duljeg i intenzivnijeg bola u leđima koji se može olakšati...

SAZNAJTE VIŠE

Za brži oporavak i smanjenje rizika komplikacija

Naravno, preoperativna rehabilitacija je individualna te njen tijek i plan ovisi o vrsti operacije i segmenta koji će biti operiran. Da biste imali što bolji fizioterapijski plan, potrebno je proći sveobuhvatnu i kvalitetnu fizioterapijsku procjenu kako bi se utvrdili problemi nastali zbog glavne tegobe, kako bi se prepoznale kompenzacije te kako bi uz pomoć procjene odredili najkvalitetniji mogući preoperativni fizioterapijski proces.

Preoperativnim fizioterapijskim procesom postiže se bolji i brži oporavak te se smanjuje pojavnost postoperativnih komplikacija.

Više korisnih stručnih savjeta potražite na blogu Privatne prakse fizikalne terapije Jadranka Brozd.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button