Obiteljsko zdravlje - 6. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Prva linija obrane od svrbeža: antihistaminici

Bilo da je riječ o ubodima insekata, alergijskom osipu, pa čak i opeklinama od sunca, pri ublažavanju neugodnog svrbeža pomažu nam lijekovi poznati kao antihistaminici

antihistaminici

Antihistaminici su klasični lijekovi koji se široko primjenjuju u liječenju različitih alergijskih stanja uzrokovanih histaminom i drugim medijatorima upale. Histamin je u organizmu prisutan u većini tkiva. U velikim koncentracijama se nalazi u plućima i koži, a nešto je manje prisutan u probavnom sustavu.

Ljetne tegobe kože: što sve može uzrokovati crvenilo i svrbež

U alergijskim reakcijama humoralnog tipa, alergen se veže s IgE protutijelom na mastocitima i bazofilima. Nakon formiranja kompleksa slijedi degranulacija bazofila i mastocita te oslobađanje histamina i drugih kemijskih medijatora koji se vežu s lokalnim ili drugim tkivom preko histaminskih receptora. Antihistaminici su lijekovi koji neutraliziraju aktivaciju receptora histamina, pa tako i histamina.

Histamin je važan posrednik upale, uzrokuje vazodilataciju (širenje krvnih žila), povećanu propusnost krvnih žila, svrbež, a ima i druge učinke na unutrašnje organe poput želuca i središnjeg živčanog sustava.

Postoje različite vrste antihistaminika te su i različiti mehanizmi njihovog djelovanja:

smanjuju izgradnju histamina

blokatori su receptora histamina

koče oslobađanje histamina.

Što nas sve svrbi

Svrbež kože je složen simptom sličan boli i često se javlja. Kronični svrbež je pak onaj koji traje dulje od šest tjedana i jako utječe na kvalitetu života. Svrbež dovodi do češanja koje može uzrokovati upalu, oštećenje kože i sekundarnu infekciju.

Svrbež je povezan s različitim upalnim bolestima kože, ali se može pojaviti i bez primarnih promjena na koži, povezan s bolestima unutrašnjih organa. Svrbež kože može biti i posljedica oštećenja živčanih vlakana kao kod postherpetične neuralgije. Brojne psihijatrijske bolesti su povezane sa svrbežom, kao opsesivno kompulzivni poremećaji, klinička depresija ili deluzije o parazitozama.

Ubodi insekata su najčešći uzrok svrbeža, pogotovo u proljeće i ljeto. U tom razdoblju ubadaju nas mravi, pauci te komarci. Alergije su također vrlo čest uzrok svrbeža kože. Svrbež se može osjetiti na svim dijelovima tijela, odnosno na onom na kojem dođe do alergijske reakcije.

Može li se svrbež liječiti?

Liječenje svrbeža kože ovisi o uzroku, bilo kožnom ili sistemskom. Ako liječenje uzroka nije moguće, tada se primjenjuju razne metode lokalne i sistemske terapije. Lokalna terapija svrbeža je posebno korisna ako je prisutna upala kože, pa se tada primjenjuju kortikosteroidi ili topički imunomodulatori. Primjenjuju se i ovlaživači, odnosno emolijensi, posebice ako je koža suha kao kod atopijskog dermatitisa, osoba starije životne dobi ili u slučaju kroničnog zatajenja bubrega.

Antihistaminici su djelotvorni kod svrbeža uzrokovanog histaminom, kao u slučaju urtikarija i osipa. Zaustavljaju svrbež blokadom djelovanja histamina kojeg organizam otpušta tijekom alergijske reakcije.

Opekline od sunca česte su ljetne kožne reakcije koje nastaju kao posljedica pretjeranog izlaganja kože ultraljubičastim sunčevim zrakama. Za razliku od kratkotrajnog i umjerenog izlaganja suncu koje rezultira pojačanim stvaranjem melanina i tamnjenjem kože, dugotrajno izlaganje jakom sunčevom zračenju dovodi do upalnog odgovora kože. Koža koja je zadobila opekline od sunca postaje crvena, topla i bolna na dodir.

PROMO
Fenistil gel

Smiruje i hladi kad najviše svrbi

Fenistil pomaže smiriti nadraženu kožu i svrbež uzrokovan alergijama, opeklinama od sunca ili ubodima insekata te pruža brzo i...

SAZNAJTE VIŠE

Takve se promjene ne moraju javiti odmah za vrijeme izloženosti, već nastaju najčešće do nekoliko sati nakon izlaganja suncu. O težini, tj. zahvaćenoj površini i dubini oštećenja ovisi i liječenje. Antihistaminski proizvodi za lokalnu primjenu mogu pomoći umanjiti učinak histamina, pružajući tako olakšanje od svrbeža koji prati opekline od sunca.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button