Obiteljsko zdravlje - 28. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Prisutni na svakom koraku, a štete zdravlju: kako smanjiti izloženost ftalatima?

Soli i esteri ftalne kiseline, ftalati, prisutni su u brojnim proizvodima, a može ih se naći čak i u kućnoj prašini. Zbog štetnog utjecaja na ljudsko zdravlje, često su zabranjeni, posebno u proizvodima namijenjenima djeci i kozmetici. Donosimo savjete kako ih čim uspješnije izbjegavati

ftalati

Za ovaj članak trebat će nam malo podsjećanja na kemiju. Naime, pisat ćemo o ftalatima, spojevima koji  se koriste u industriji već 50 godina, a koji se često spominju u zdravstvenim tekstovima zbog njihove štetnosti po naše zdravlje. Najnovija vijest objavljena je i tijekom pisanja ovog teksta; naime, Europska komisija je 25. rujna donijela mjeru kojom se, u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH), ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Tako će već u sljedećih nekoliko dana početi s polica nestajati razni kozmetički proizvodi sa šljokicama i sjajila, no s vremenom će se to odraziti na niz drugih proizvoda za koje će se morati proizvesti odgovarajuće alternative bez mikroplastike.

Zagađenje, klimatske promjene i stresori prijete zdravlju

Od kozmetike do dječjih igračaka

Ftalati su soli i esteri ftalne kiseline. Glavna primjena ftalata jest omekšavanje polivinilkloridne (PVC) plastike za izradu širokog raspona proizvoda. Postoje različite vrste ftalata koje su, manje ili više, štetne po naše zdravlje.

Problem je što se ftalati mogu naći u ogromnom broju proizvoda oko nas. Upotrebljavaju se u izradi proizvoda za osobnu njegu, uključujući sapune, šampone, sprejeve za kosu, parfeme i lakove za nokte, potom za izradu velikog broja dječjih igračaka poput pastela, igrački na napuhavanje, gline za modeliranje i tinte, neki se ftalati upotrebljavaju u izradi vanjske površine lijekova u farmaceutskoj industriji, biljnih pripravaka i dodataka prehrani. 

Prema podacima iz projekta HBM4EU neki se ftalati (DEHP, BBZP, DIBP i DNBP) ne mogu upotrebljavati u Europskoj uniji bez odobrenja za njihove specifične uporabe. DEHP, DNBP, DIBP i BBZP su zabranjeni u svim igračkama i proizvodima za njegu djece, dok su DINP, DIDP i DNOP zabranjeni u onim igračkama i proizvodima za njegu djece koje bi mališani mogli stavljati u usta.

Koliko je ova tema bitna, pokazuje i činjenica da Europska agencija za kemiju ima stranicu posebno posvećenu ftalatima.

Kako ftalati djeluju na organizam

Najčešći način na koji ljudi mogu biti izloženi ftalatima jest prehrana. Na primjer, pokazalo se je da te kemikalije mogu dospjeti u hranu iz plastične opreme i materijala, rukavica za pripremu hrane i materijala za pakiranje hrane. Ftalati se također mogu otpuštati u zrak i kućnu prašinu iz proizvoda poput PVC podova i zidnih obloga.

Brojna su istraživanja otkrila poveznice između upotrebe proizvoda za osobnu njegu i koncentracije metabolita ftalata u urinu. Ftalati se prenose s majke na fetus tijekom trudnoće. Vrlo su dobro proučeni na životinjskim modelima.

Dokazano je da su antiandrogeni; drugim riječima, smanjuju testosteron. U posljednjih deset godina, epidemiološke studije također su pokazale da prenatalna izloženost ftalatima utječe na neurološki razvoj i poremećaj ponašanja kod djece, o čemu je napisan niz studija.

U vrlo dobrom radu kineskog znanstvenika Wanga Quina prikazuje se niz radova gdje se vidi djelovanje ftalata na ljudski organizam:

 • epidemiološke studije na ljudima pokazale su značajnu povezanost između izloženosti ftalatima i nepovoljnih reproduktivnih ishoda kod žena i muškaraca,
 • djelovanje na dijabetes tip II i inzulinsku rezistenciju,
 • prekomjernu tjelesnu težinu/pretilost,
 • alergije,
 • astmu.

Kao primjer, u toj studiji se navodi da je od svih ftalata, DEHP najčešće ispitivan i imao je najveću koncentraciju u hrani, osim u govedini gdje DnOP ima najveću koncentraciju. U kućnoj prašini pronađen je DEHP u visokim koncentracijama. Dokazi su pokazali da je DEHP značajno povezan s inzulinskom rezistencijom i višim sistoličkim krvnim tlakom te s problemima reproduktivnog sustava, uključujući ranu menopauzu, nisku porođajnu težinu, gubitak trudnoće i prijevremeni porod.

Mislim da smo ovim podacima pokazali da ftalati nisu bezazleni i da moramo voditi računa o njihovom djelovanju.

Savjeti za izbjegavanje ftalata

Isto tako, vidimo da ih je gotovo nemoguće izbjeći, pa stoga moramo dati nekoliko savjeta o tome kako s njima živjeti a da nam ne naštete previše.

 • Koristite posude od stakla, porculana i nehrđajućeg čelika koje se mogu ponovno puniti za hranu i piće, posebno za toplu hranu i tekućine.
 • Kad kupujete proizvode u plastičnoj ambalaži, pogledajte mali trokutić na dnu posude. Izbjegavanjem plastičnih posuda označenih s 1 ili 7 pc, a biranjem onih s 2, 4 ili 5, smanjit će se vjerojatnost izlaganja ftalatima.
 • Preporučuje se korištenje staklenih dječjih bočica za bebe.
 • Za hranjenje na bočicu, budući da gumene bradavice od lateksa mogu sadržavati ftalate, savjetuje se upotreba silikonskih bradavica.
 • Nemojte koristiti plastične posude u mikrovalnim pećnicama.
endokrini disruptori stetne tvari u hrani i kozmetici

Oprezno: tvari koje ometaju rad žlijezda skrivene u hrani i kozmetici

Brojni kozmetički i prehrambeni proizvodi sadrže tzv. ometače, odnosno endokrine disruptore koji imaju negativne posljedice po zdravlje

SAZNAJTE VIŠE
 • Kako biste smanjili izloženost ftalatima, izbjegavajte igračke od vinila, parfimirane šampone i losione. Odaberite proizvode bez mirisa kad god je to moguće.
 • Uvijek pročitajte naljepnicu na pakiranju ili provjerite kod proizvođača što kupujete. Tvrtke danas proizvode bočice za bebe, posude za hranu, grickalice, šampone, losione i druge dječje artikle koji su bez ftalata, što je istaknuto i na ambalaži.

Zaključno

Čitajte malo detaljnije deklaracije na proizvodima te izbjegavajte one koji sadrže ftalate. Posebno budite oprezni s kineskim proizvodima jer se u Kini još nije razvila zaštita potrošača u onoj mjeri kao što postoji u Europskoj uniji. Kad već moramo živjeti s ftalatima, neka to bude mudro i samo do razine do koje je neizbježno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button