Obiteljsko zdravlje - 8. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Oprezno: tvari koje ometaju rad žlijezda skrivene u hrani i kozmetici

Brojni kozmetički i prehrambeni proizvodi sadrže i dalje takozvane ometače, odnosno endokrine disruptore koji imaju negativne posljedice po zdravlje, posebice žena

endokrini disruptori stetne tvari u hrani i kozmetici

Sustav žlijezda s unutrašnjim lučenjem, odnosno endokrini sustav, pod snažnim je utjecajem raznih otrova i zagađivača. Neke od tih tvari mijenjaju rad žlijezda i funkciju hormona, uzrokujući širok spektar poremećaja i bolesti u bilo kojoj životnoj dobi. Znanost naziva takve tvari endokrinim disruptorima, odnosno ometačima.

Oprez! Čuvajte se umjetnih “dezića“, ali i onih iz kućne radinosti

Prije dvadesetak godina jedan je pedijatrijski endokrinolog objavio izvještaj o četiri djevojčice koje su prerano ušle u pubertet. Godinama prije uobičajenog puberteta, narasle su im grudi i stidne dlačice. Kad je liječnik proučio njihovu dokumentaciju, otkrio je da su sve koristile slične proizvode za njegu kose. Poslao je proizvode na testiranje u nezavisni laboratorij, gdje je utvrđeno da sadrže tri oblika ženskog hormona estrogena koji nisu bili navedeni na etiketama. Izvještaj tog liječnika pokrenuo je mnoga pitanja: kakve kemikalije s utjecajem na rad žlijezda proizvođači stavljaju u kozmetiku i hranu, jesu li regulirane i kakve su njihove posljedice po zdravlje?

Ranija mjesečnica, veći rizik od raka dojke

Jedna od prvih znanstvenica koja je sustavno proučavala kemikalije u proizvodima koje utječu na hormone, dr. Tamarra James-Todd iz bolnice Brigham and Women’s (BWH), provela je istraživanje o proizvodima za njegu kose na širem području New Yorka.

„Otkrili smo da djevojčice koje su koristile određena ulja za kosu duže i češće, imaju veće izglede za preuranjenu menstruaciju nego vršnjakinje koje nikad nisu koristile ta ulja. A znamo da je rizik od razvoja raka dojke to veći, što ranije djevojčica dobije menstruaciju”, rekla je James-Todd u razgovoru za glasilo bolnice BWH. 

Kasnija su istraživanja otkrila da brojni proizvodi široke potrošnje, od pakiranja za hranu i kozmetičke proizvode do elektronskih uređaja i namještaja, sadrže endokrine disruptore kao što su ftalati, fenoli i parabeni. Proizvođači ih stavljaju iz raznih pobuda – da poboljšaju miris, uvećaju čvrstoću, prozirnost ili trajnost. Neka su istraživanja utvrdila vezu ftalata s većim rizikom od pretilosti, dijabetesa, metaboličkog sindroma, srčane i krvožilne bolesti, neplodnosti, preranog poroda i drugog. Istraživanje je 2009. pokazalo da većina Amerikanaca ima ftalata u mokraći.

Žene više na udaru disruptora

Jedan od fenola, bisfenol A, nalazi se u spremnicima za pića, limenkama i igračkama. Parabeni se dodaju proizvodima za kosu, losionima za tijelo, kozmetici i konzervansima za hranu. Oponašajući estrogen, ovi spojevi mogu poremetiti rad hormona, čime povećavaju rizik od raka dojke i poremećaja reproduktivne funkcije. 

Žene su izloženije endokrinim disruptorima poput izvjesnih ftalata jer češće koriste kozmetičke i higijenske preparate koji ih sadrže.

Dok mladim ženama izloženost štetnim tvarima narušava funkcije značajne za reproduktivno zdravlje, starijima donosi povećan rizik prerane menopauze i dobivanja na težini. Neka su istraživanja otkrila povezanost boja za kosu i incidencije karcinoma dojke. Prema dr. James-Todd, mnogi su proizvođači izbacili sporne sastojke, ali su ih zamijenili sličnima, primjerice s bisfenolom S, koje također škode zdravlju. 

Kako izbjeći endokrine disruptore

Kad je na početku spomenuti liječnik otkrio da proizvodi za kosu sadrže spojeve približno jednake estrogenu, savjetovao je roditeljima da ih zamijene drugima. Uskoro su se djevojčicama grudi smanjile, a stidne dlačice otpale. Postoje brojni zahvati u životni stil koje možete provesti c ciljem smanjenja doticaja s kemikalijama koje ometaju rad endokrinog sustava.

  • Što češće perite ruke, naročito prije jela, i dobro ih isperite poslije pranja.
  • Idite na njegu ruku mjesečno umjesto češće.
Jesu li svi kozmetički proizvodi doista sigurni za zdravlje

Jesu li svi kozmetički proizvodi doista sigurni za zdravlje?

Današnje tržište obiluje širokom ponudom komercijalnih kozmetičkih proizvoda. Koliko je opasna kozmetika i jesu li svi kozmetički proizvodi sigurni?

SAZNAJTE VIŠE
  • Smanjite upotrebu parfema, proizvoda za kosu i kozmetičkih preparata. 
  • Jedite što više organskog voća i povrća.
  • Klonite se konzervirane hrane jer su mnoge konzerve obložene nečim sličnim BPA-u, ako već ne samim BPA-om. 
  • Pohranjujte namirnice u posudama od stakla ili nehrđajućeg željeza, umjesto u plastičnim.
  • Općenito smanjite broj plastičnih predmeta u kući i uredu. 
  • Često brišite prašinu i usisavajte kako biste uklonili štetne kemikalije koje prelaze s raznih predmeta na površine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button