Obiteljsko zdravlje - 15. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Rješenje za osvježenje: kozmetika iz hladnjaka

Ljeti koža čezne za osvježenjem, pa se tako preporučuje i mnoge kozmetičke proizvode držati u hladnjaku. Nude čak i posebni, mali hladnjaci za tu namjenu

kozmetika iz hladnjaka njega koze ljepota

Osim hladovine, povjetarca, kupanja i osvježavajućih napitaka, u vrućim danima dobro dođe i rashlađujuća kozmetika. Ne samo gelovi za tuširanje, već i mnogi njegujući proizvodi pružaju osjećaj vala svježine na koži, počevši od takozvanih „maglica“ za raspršivanje po licu i tijelu.

Jesu li svi kozmetički proizvodi doista sigurni za zdravlje?

U cool izdanju nude se kreme i serumi koji u dodiru s kožom poprimaju vodenastu teksturu, “sočne“ maske, losioni za brzo “navodnjavanje“ tena, sprejevi za stopala… Sve je više i proizvoda za zaštitu od sunca s rashlađujućim učinkom.

Prirodni sastojci za svježinu

Takvo djelovanje postiže se dodavanjem osvježavajućih prirodnih sastojaka poput termalne vode, morskih algi i raznih biljnih esencija: aloe vere, krastavca, zelenog čaja, čuvarkuće, citrusa, bosiljka…

Također su i anticelulitni preparati sve češće “ledeni“ zahvaljujući mentolu, kamforu i eukaliptusu koji – osim što potiču cirkulaciju te olakšavaju razgradnju potkožnih masnoća – ugodno hlade.

Što držati u frižideru?

Želite li superosvježenje, kozmetiku držite u hladnjaku. Tako se može pojačati i njezina sveukupna djelotvornost jer hladnoća potiče zatezanje i “drenažu“ tkiva, ali i smiruje iritacije. Upravo iz tog razloga preporučuje se da na hladnome budu pripravci za njegu područja oko očiju, kako bi još učinkovitije smanjivali podočnjake i natečenost.

Isto vrijedi za već spomenute druge proizvode za njegu lica i tijela, kao i popularne masažere za lice načinjene od prirodnih kristala (npr. žada i ružičastog kvarca).

Općenito se preporučuje držati u hladnjaku kozmetiku koja je lako kvarljiva (na primjer, prirodnu kozmetiku bez konzervansa te preparate s osjetljivim sastojcima poput probiotika i vitamina C), kao i parfeme, ruževe i lakove za nokte jer su oni također osjetljivi na toplinu i svjetlost.

Mini hladnjaci za ljepotu

No, sve su češća upozorenja da kuhinjski hladnjak nije za to prikladan jer može doći do takozvane križne kontaminacije između hrane i kozmetike. Drugi je “minus“ to što se temperatura u kuhinjskom hladnjaku smatra preniskom za njegujuće proizvode. Na kraju krajeva, nije ni praktično držati kozmetiku u kuhinji.

Stoga su veliki bum doživjeli takozvani beauty fridge – mini hladnjaci za ljepotu – čiji proizvođači tvrde da su osmišljeni upravo za čuvanje njegujućih potrepština. No, nije uvijek lako razlučiti koliko je u tome istine. Frižiderčići izgledaju neodoljivo i mogu se smjestiti u kupaonicu ili čak spavaću sobu, ali nerijetko su to samo “umanjenice“ kuhinjskih hladnjaka, a korisnici se često žale da su previše bučni.

kozmeticki proizvodi rok trajanja zdravlje

Ljepota ne traje vječno: I kozmetički proizvodi imaju rok trajanja

Svoj rok trajanja imaju i kozmetički proizvodi, a korištenje starih kozmetičkih proizvoda može biti štetno za kožu i, općenito,...

SAZNAJTE VIŠE

Stoga pri kupnji treba paziti da to doista jesu rashladni spremnici za kozmetiku. Postoje oni s termostatima koji održavaju temperaturu na 10 °C (što je, navodno, optimalno za kozmetiku), posve su nečujni te imaju police koje se po potrebi mogu presložiti kako bi se kozmetika čim praktičnije rasporedila.

Neki modeli beauty hladnjaka jamče i nisku potrošnju energije, a načinjeni su od materijala koji se gotovo u potpunosti mogu reciklirati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button