Obiteljsko zdravlje - 4. svibnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Noćni grčevi u nogama: što ih uzrokuje i kako si možemo pomoći?

Grčevi u nogama su bolne, nevoljne kontrakcije mišića koje mogu trajati nekoliko sekundi ili minuta. Oni utječu na vaš san, rutinu vježbanja i opću kvalitetu života

grčevi u mišićima

Vjerojatno je svatko od nas imao grčeve u nogama. I nismo se previše brinuli ako smo znali da je riječ o grčevima zbog napora ili zbog vrućine (što se vrlo često događa maratoncima, na primjer). Ali, što smo stariji, noćni grčevi nas sve više brinu, posebice ako su učestali i bude nas iz sna.

U američkoj literaturi, grčevi u nogama se zovu Charley Horse. Vjeruje se da taj izraz potječe iz 1880-ih kad su igrači bejzbola prozvali svoje bolne grčeve u nogama u čast hromog konja Charleyja, a koji je pomagao čuvarima terena na kojem su Chicago White Soxi igrali bejzbol.

Noge u mukama: što uzrokuje grčeve, trzanje, trnce i žarenje

Brojni uzroci noćnih grčeva

Grčevi u nogama su bolne, nevoljne kontrakcije mišića koje mogu trajati nekoliko sekundi ili minuta. Oni utječu na vaš san, rutinu vježbanja i opću kvalitetu života.

Postoji niz uzroka noćnih grčeva, od onih koje možemo izbjeći promjenom životnih navika do onih čiji uzrok može biti ozbiljan.

Najčešći uzroci noćnih grčeva su:

 • Položaj tijela, osobito kod sjedenja ili ležanja kada su ograničene kretnje ili protok krvi u nogama. Najčešći položaj koji može izazvati grčeve je oslanjanje jedne noge na drugu ili sjedenje s prekriženim nogama.
 • Dugo stajanje tijekom dana toliko umori mišiće nogu da može izazvati noćne grčeve.
 • Što ste stariji, imate više šanse imati grčeve u nogama; čak 37% ljudi starijih od 60 godina imaju grčeve.
 • Trudnice često imaju grčeve, ali njihov uzrok se još uvijek ne zna sa sigurnošću. Pretpostavlja se da uzrok mogu biti nepodmirene prehrambene potrebe ili hormonske promjene u tijelu.
 • Uzrok može biti i neodgovarajuća prehrana, odnosno manjak minerala kao što su kalcij ili kalij, a moguće je i da ne unosite dovoljno tekućine u organizam.
 • Mnogi lijekovi mogu izazvati grčeve mišića kao nuspojavu. Najčešći lijekovi koji ih izazivaju (ne samo tijekom noći) su statini, odnosno lijekovi za snižavanje kolesterola.
 • Kronične bolesti i stanja mogu izazvati grčeve u nogama: kardiovaskularne bolesti, dijabetes, zatajenje bubrega i jetre, alkoholizam, bolesti kralježnice, ravna stopala, hipotireoza, hipertireoza, visok tlak, osteoartritis te oštećenja ili bolesti živaca.

Prije nego što pomislite da su grčevi uzrokovani bolešću ili nuspojavom lijeka, treba promisliti o dnevnim navikama vezano uz koštano-mišićni sustav. Ako promjena navika ne dovede do poboljšanja, potrebno je javiti se liječniku a za otkrivanje uzroka će najvjerojatnije trebati multidisciplinarni pristup.

Mjere samopomoći

Kakve su mogućnosti sprječavanja noćnih grčeva?

 • Prije svega, treba krenuti s preventivnim aktivnostima kao što su blage vježbe na kraju dana. Hodanje ili vožnja bicikla bi mogli biti od pomoći.
 • Povećajte i unos vode; tekućine pomažu u boljem protoku krvi kroz krvne žile te samim time doprinose transportu hranjivih tvari do mišića te odnošenju otpada iz njih („čišćenju“).
 • Obuća je jedan od važnijih čimbenika te je stoga bitno odabrati odgovarajuću udobnu obuću. Nekada je dobro (i potrebno) otići do prodavaonice ortopedskih pomagala i pokušati naći odgovarajuće cipele.

U trenucima kada vas uhvati grč, možete pokušati sljedeće:

 • ispružite nogu i savijte stopalo prema licu,
 • masirajte mišić ledom,
 • hodajte ili tresite nogu,
grcevi u misicima

Zašto nas muče grčevi u mišićima?

Grčevi u mišićima obično su bezopasni i ne zahtijevaju pomoć liječnika. Ako su intenzivni ili traju dugo, napravite dijagnostičku...

SAZNAJTE VIŠE
 • istuširajte se vrućom vodom; usmjerite vodu na zgrčene mišiće ili se okupajte u toploj kupki.

Iz svega navedenog trebate sami pronaći postupak koji vam najbolje olakšava tegobe.

Zaključno

Postoje i lijekovi koji mogu umanjiti tegobe. U vrlo izraženim slučajevima mogu se koristiti verapamil i diltiazem, gabapentin, miorelaksansi (lijekovi za opuštanje mišića) ali samo ako je liječnik odredio takvu terapiju. U dogovoru s ljekarnikom ili liječnikom možete uzimati magnezij i vitamine B kompleksa.

Ali, na kraju, noćni grčevi su vrlo neugodan simptom koji se vrlo često ne može izliječiti. Stoga je potrebno pronaći način života koji će ih svesti na najmanju moguću mjeru.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button