ADIVA Plus sadržaj - 29. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Marija Martinović, dr. med., ADIVA Plus sadržaj

Zašto nas muče grčevi u mišićima?

Grčevi u mišićima obično su bezopasni i ne zahtijevaju liječničku pomoć. Ako su intenzivni, ne poboljšavaju se istezanjem ili traju dugo, potrebno je napraviti dijagnostičku obradu

grcevi u misicima

Grč je iznenadna, kratka, nehotična i obično bolna kontrakcija mišića ili skupine mišića. Grčevi u mišićima imaju niz uzroka, ali mogu biti i simptom poremećaja živčanog sustava. Najčešći oblik grčeva u mišićima su dobroćudni grčevi u nogama koji se javljaju bez poznatog razloga, obično noću.

10 savjeta za hidraciju tijela prije i nakon vježbanja

Grčevi u mišićima mogu biti i povezani s vježbom, tijekom ili neposredno nakon vježbanja. Često se javljaju u zdravih ljudi, obično u sredovječnih i starijih ljudi, ali ponekad i u mlađih osoba. Gotovo svi u jednom trenutku imaju grčeve u mišićima, ali određeni uvjeti povećavaju rizik i težinu grčeva.

Kako se grčevi manifestiraju?

Većina grčeva u mišićima razvija se u mišićima nogu, posebno u potkoljenicama. Osim iznenadne, oštre boli, može se osjetiti ili vidjeti tvrda nakupina mišićnog tkiva ispod kože.

Rizični čimbenici za pojavu grčeva

  • dehidracija,
  • snižena razina elektrolita u krvi (poput kalija, magnezija ili kalcija) – niska razina elektrolita može biti posljedica upotrebe nekih lijekova (diuretika), alkoholizma, određenih hormonalnih poremećaja, nedostatka vitamina D ili stanja koja uzrokuju gubitak tekućine te time i elektrolita. Razine elektrolita mogu postati niske u trudnoći.
  • poremećaj živca – kompresija živaca u kralježnici (lumbalna stenoza) također može stvoriti grč poput boli u nogama.
  • poremećaj rada štitnjače (hipotireoza),
  • uzimanje određenih lijekova.

Dijagnoza

Grčevi u mišićima obično su bezopasni i ne zahtijevaju liječničku pomoć. Ako su intenzivni, ne poboljšavaju se istezanjem ili traju dugo, potrebno je napraviti dijagnostičku obradu.

Prvi korak je fizikalni pregled te potom testovi krvi za provjeru razine kalija i kalcija u krvi, kao i funkcije bubrega i štitnjače. Također se može napraviti test na trudnoću. Elektromiografija (EMG) je test kojim se mjeri mišićna aktivnost i koji se radi kad se sumnja na poremećaj živaca i mišića. Slikanje leđne moždine (MR) također može biti indicirano ako se jave simptomi koji mogu biti znakovi živčanog poremećaja poput slabosti, boli ili gubitka osjećaja.

grcevi u nogama bolovi misici trnci

Grčevi, trzanje, trnci i žarenje u nogama: uzroci i što učiniti

Noćni grčevi u nogama mogu ometati spavanje, trzanje je često, ali bezopasno, a bolovi, trnci i žarenje svakako pozivaju...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje grčeva

Mišićni grčevi najčešće prolaze sami od sebe, ali ako to nije slučaj, vježbe istezanja mogu pomoći. Zgrčene mišiće treba istegnuti i lagano trljati kako bi se  opustili.

Alternativno, masiranje zgrčenog  mišića ledom može ublažiti bol, ali je također bitna i dobra hidratacija. Kod ponavljajućih grčeva koji remete san, propisuju se lijekovi za opuštanje mišića.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button