Obiteljsko zdravlje - 14. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Muke po nakitu: koje zdravstvene tegobe nam nakit može izazvati?

Iako volimo nakit, on može biti i izvorom zdravstvenih tegoba. Tu nije riječ samo o alergijskim reakcijama, već i o mogućim trovanjima, potom o infekcijama, ozljedama i sličnim komplikacijama vezanima uz piercing, a tu je i zaglavljeni prsten…

nakit i kožne alergije

Nakit je desecima tisuća godina način ukrašavanja ljudskog tijela. Uglavnom je bio namijenjen ženama, ali i muškarci su bili skloni nošenju nakita, najčešće prstenja i ogrlica. Nakitom se vrlo često pokazuje status, ali i životni stavovi. Nakit uglavnom ima ukrasnu, ali može imati i funkcionalnu ulogu, npr. kopče za odjeću ili frizuru. Nakit su prstenje, ogrlice, naušnice, kopče, ukrasni češljevi, nakit koji se koristi kod piercinga.

Može se izrađivati od raznih materijala, od školjki i kamenja korištenih od pretpovijesnih vremena do danas, pa do zlata, srebra (plemenitih metala) i dragog kamenja. S druge strane, bižuterija se odnosi na nakit izrađen od jeftinijih materijala kao što su nikal, olovo, željezo, aluminij i kadmij. Za bižuteriju se uglavnom govori da je to „jeftin nakit za široke mase“, no postoje i vrlo skupi, kvalitetni i lijepi primjerci bižuterije.

Dishidroza i liječenje: Ovo su najčešći simptomi kožne bolesti

Ali neke osobe, koliko god voljele nakit, ne mogu ga nositi, i to uglavnom zbog alergijskih reakcija koje nastaju na mjestu nošenja nakita. I ne samo to – neki sastojci mogu biti i otrovni poput, primjerice, olova i kadmija. 

Problemi s kadmijem i olovom

Nakit je jedan od proizvoda koji se najviše povlači s tržišta zbog prekomjernih razina tvari poput olova ili kadmija.

Kadmij se koristi u raznim proizvodima, no može se naći i u nakitu. U dječjem nakitu, kadmij se koristi kako bi premaz nakita bio sjajniji i kako bi se svakom komadu dodale težina i masa. Međutim, kadmij je također otrovan teški metal za kojeg se sumnja da je kancerogen.

Olovo se često koristi u nakitu kako bi otežao predmet, posvijetlio boje i stabilizirao ili omekšao plastiku. Olovo može biti posebno opasno ako dijete proguta predmet koji u sebi sadrži olovo. Koliki je problem toksičnosti metala koji se nalaze u nakitu, govore i dokumenti Europske komisije u kojima se navodi da u posljednjih nekoliko godina dolazi do porasta prijava nesigurnog modnog nakita. U pitanju je nakit koji je najčešće sadržavao i/ili otpuštao visoke razine opasnih metala, uzrokujući trovanja i alergije potrošača te ih izlagao ozbiljnijim dugoročnim zdravstvenim rizicima.

Alergija na nikal

Dok su trovanja za sada vrlo rijetka pojava, alergije su učestale i uglavnom su izazvane niklom. Alergija na nikal čest je uzrok alergijskog kontaktnog dermatitisa; osipa koji svrbi i pojavljuje se na mjestu gdje vaša koža dodiruje obično bezopasnu tvar.

Alergija na nikal često je povezana s naušnicama i drugim nakitom. Ali nikal se može naći u mnogim svakodnevnim predmetima kao što su kovanice, patentni zatvarači, okviri za naočale, kozmetika, deterdžent, pa čak i mobiteli i prijenosna računala.

Alergijska reakcija (kontaktni dermatitis) obično počinje nekoliko sati do nekoliko dana nakon izlaganja niklu, a može trajati dva do četiri tjedna. Obično se javlja samo tamo gdje je vaša koža došla u dodir s niklom, ali ponekad se može pojaviti i na drugim mjestima na vašem tijelu. Ponekad se alergijska reakcija razvija tek nakon višekratnog ili duljeg izlaganja predmetima koji sadrže nikal. Lijekovi mogu smanjiti simptome ove alergije. Međutim, kad jednom razvijete alergiju na nikal, uvijek ćete biti osjetljivi na metal i trebat ćete izbjegavati kontakt.

Rizici vezani uz piercing

Piercing nije moj omiljeni način ukrašavanja tijela, ali postoji određen broj ljudi kojima je taj način ukrašavanja omiljen. Popularnost trenda piercinga na drugim mjestima (osim ušne resice) porasla je u posljednjem desetljeću, pa se mogu probušiti jezik, usne, nos, obrve, bradavice, pupak i genitalije. Komplikacije piercinga uključuju lokalne i sustavne infekcije, lošu kozmetičku obradu i odbacivanje stranog tijela. Otečenost jezika i lom zuba česti su problemi nakon piercinga jezika. Nakon bušenja ušne školjke mogu se pojaviti manje infekcije, alergijski kontaktni dermatitis, stvaranje keloida i traumatično kidanje. „Visoko” bušenje uha kroz ušnu hrskavicu povezano je s ozbiljnijim infekcijama i unakaženošću.

Ako dođe do infekcije, potrebno je i do osam tjedana da bi se izliječila. Lokalna uporaba antibiotskih masti kod infekcije mjesta bušenja ušne školjke mogla bi biti od koristi, a nekada je, nažalost, infekcija toliko izražena da je potrebno korištenje i sustavnih antibiotika i to širokog spektra djelovanja. Kombinacija antibiotskih i kortikosteroidnih masti koju preporučuju osobe koje postavljaju piercing nije najbolje rješenje te se treba javiti svom liječniku koji će odrediti odgovarajuću terapiju.

Zaglavljen prsten

I na kraju, jedan vrlo čest problem – zaglavljeni prsten. Prstenje se može zaglaviti na prstima iz nekoliko razloga. Zaručnički ili vjenčani prsten se ne mijenja, pa ga vjerojatno niste skidali godinama, ali veličina prsta se može promijeniti. Možda ćete se udebljati ili vam se tijelo može promijeniti, a ponekad se čak i kost promijeni. Drugi uzrok koji može dovesti do zaglavljivanja prstena je prevelik unos soli zbog kojeg prsti otiču. I ozljeda ruke zbog oticanja mekog tkiva u ruci može stvoriti problem. Najčešći su ipak uzroci prekomjerna tjelesna težina i oticanje prstiju za vrijeme trudnoće.

oticanje ruku

Zbog čega nam ruke otiču: simptom kojeg ne smijemo zanemariti

Oticanje ruku je vrlo neugodan simptom iza kojeg mogu stajati jednostavni uzroci, ali može biti i riječ o ozbiljnim...

SAZNAJTE VIŠE

Kako možete skinuti prsten? Prvi i najlakši je način jest pokušati držati određeno vrijeme ruku podignutu. Ako se otok prsta ne smanji, možete pokušati premazati prsten i prst sapunom ili kremom. Sljedeći pokušaj je stavljanje leda na prst. Ako ništa od ovog ne pomogne, ostaje vam posljednji pokušaj kod kuće, skidanje prstena koncem, najbolje dentalnim. Postoje razne tehnike i možete ih naći na YouTubeu. Ako ništa od ovoga ne pomogne, a osjećate jaku bol i dolazi do promjene boje prsta, morate se javiti u hitnu kiruršku ambulantu gdje će vam skinuti prsten – ne brinite, prst će ostati na mjestu.

Zaključno

Nakit nije nešto što bi trebalo izbjegavati. Naprotiv, on nam uljepšava život. Ali moramo biti jako pažljivi u odabiru – voditi računa o sastavu. Bolje je imati svega dva ili tri kvalitetna komada nakita, nego veliku količinu nekvalitetnog nakita koji može ugroziti naše zdravlje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button