ADIVA Plus sadržaj - 1. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Matea Perković Popović, bacc. physioth., Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Umor, glavobolja ili bol u leđima zbog piercinga ili naušnica?

Svi podražaji na našem tijelu predstavljaju informacije prema živčanom sustavu. Ponekad uzroci boli mogu biti posve neočekivani

piercing nakit bol u ledima glavobolja umor

Svaka informacija poslana prema živčanom sustavu će rezultirati privremenom promjenom u mišićnoj funkciji. Dogodit će se ili inhibicija (opuštanje) ili facilitacija (podražavanje) mišića; jedno se ne može dogoditi bez drugoga.

Križobolja: Simptom koji može skrivati brojne uzroke

Opušteni mišići se ne aktiviraju pravilno, odnosno njihova veza sa živčanim sustavom je izgubljena ili oslabljena. S druge strane, komunikacija između nadraženih mišića i živčanog sustava je pak prejaka, odnosno prečesta. Problem se događa kada opuštanje mišića potraje ili čak postane stalno – tada može uzrokovati bol, smanjenje pokreta ili bilo koje druge simptome.

Prekid u normalnoj komunikaciji

Postoji više uzroka dugotrajne mišićne inhibicije, ali svaki od tih uzroka uključuje disfunkcionalnu propriocepciju, odnosno prekid normalne propriocepcije (ključne informacije preko kojih živčani sustav komunicira).

Sve što je živčani sustav registrira može uzrokovati opuštanje mišića. Ako uzmemo u obzir da su živčani završeci u koži toliko osjetljivi da mogu zabilježiti pomak dlake, onda nam je jasno da podražaj koji je konstantan (kao što je, na primjer, piercing u pupku) može uzrokovati dugotrajnu promjenu.

Promjena u mišićima se događa sustavno u više mišića ili čak mišićnih skupina ako uzmemo u obzir da se inhibicija ne događa bez posljedične facilitacije i obrnuto.

Napeti mišići zbog nakita

Većina osoba neće imati probleme zbog probušenih ušiju ili piercinga smještenog na obrvi ili u pupku. Međutim, problem nastaje kada je naušnica/piercing na mjestu na kojem pretjerano podražuje, odnosno iritira proprioceptivni sustav, mijenjajući na taj način napetost u mišićima vrata i glave ili pak trupa.

Ta tenzija se neizbježno događa i u vezivnom tkivu koje obavija sve mišiće, ligamente, tetive i organe u tijelu (takozvana fascija). Također, naušnica ili bilo koji drugi metal će uvijek ostati strano tijelo te će ga naše tijelo kao takvog i prepoznavati.

glavobolja

Ima bezbroj lica: Glavobolja može biti simptom ozbiljnih poremećaja i bolesti

U većini slučajeva glavobolja je simptom poremećaja koji se relativno lako mogu otkloniti, ali može signalizirati i ozbiljna, po...

SAZNAJTE VIŠE

Znači li to da više nitko ne smije probušiti uši ili da će svaki pojedinac imati smetnje nakon stavljanja piercinga? Ne, ali pojave li se određene smetnje, bilo bi dobro da vas pregleda stručnjak koji će uzeti i nakit u obzir te, u najmanju ruku, testirati mišiće kako bi se vidjelo postoji li poveznica između mišićnog disbalansa i nakita.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button