Obiteljsko zdravlje - 8. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Ana Paškvan, Mag. med. biochem., Poliklinika Breyer

Mini sistematski pregledi: Brzo i jednostavno do nalaza o vlastitom zdravlju

Jednostavno, bezbolno i brzo u laboratoriju možete dobiti mnoštvo odgovora o stanju vašeg organizma, kao i smjernice trebate li se javiti liječniku

sistematski pregled mini sistematski pregled laboratorij Breyer

Primarna namjena svih laboratorijskih sistematskih pregleda je preventivni pregled organizma. Najveća prednost ovakvog pregleda je jednostavnost, neinvazivnost i brzo dovršenje. Sadržaj sistematskih pregleda osmišljava se pomno, u svrhu „pregleda“ organa i organskih sustava o kojima se u kratkom vremenu mogu dobiti vrijedne informacije iz uzorka krvi i urina.

Svaka anemija ima svoju priču puno veću od manjka željeza u krvi

Što nam govori kompletna krvna slika?

Vjerojatno najčešće rađena pretraga je kompletna krvna slika (KKS). To je vrlo općenita pretraga koja daje mnoštvo vrijednih informacije o krvnim stanicama: eritrocitima, leukocitima i trombocitima.

Eritrociti su stanice crvene krvne loze čija je važna funkcija prenošenje kisika, a njihov sniženi broj ili abnormalnosti uzrokuju anemiju. Kod umora i manjka energije, to je pretraga izbora, a na nju se nadovezuju i serumsko željezo, njegovi nosači (TIBC/UIBC) te hormoni štitnjače. Sve su te pretrage uključene u ženski sistematski.

Broj leukocita i njihova razdioba unutar loza ukazuju najčešće na upalna stanja, porijeklo infekcije, prisustvo kronične bolesti. Mogu se mijenjati čak i kod alergije, trudnoće i u mnogim drugim, čak i benignim stanjima.

Trombociti su krvne pločice koje sudjeluju u procesu zaustavljanja krvarenja. Nalaz KKS može nagovijestiti i maligne bolesti krvotvornog sustava.

Sedimentacija i CRP – općeniti upalni parametri

Općenito, velik broj stanja na koja KKS upućuje zahtjeva dodatnu potvrdnu dijagnostiku, kao i sedimentacija (SE) i C-reaktivni protein (CRP), također dvije općenite pretrage vezane uz detekciju upalnih stanja u organizmu. CRP raste i pada brže od sedimentacije pa općenito možemo reći da nam CRP govori što se nedavno događalo u organizmu, dok sedimentacija bolje odražava kronične procese. Naravno da svaku pretragu pa tako i ove dvije treba tumačiti u specifičnom kontekstu pacijenta i njegovih simptoma i osobitosti.

Kakvog je zdravlja vaša štitnjača?

TSH i fT4 su dva hormona vezana uz štitnjaču. Oni nam ukazuju na njen smanjen ili pojačan rad. Simptomi narušenog rada štitnjače su izrazito raznoliki, od umora, promjena tjelesne težine, znojenja, drhtavice, problema sa probavom do tjeskobe i nemira i mnogih drugih.

Pojam kojeg muškarci dobro poznaju: PSA

Muški sistematski sadrži i PSA, tumorski marker za prostatu koji se koristi kao test probira, budući da se nalazi isključivo u prostati. PSA vrlo dobro korelira sa patologijom prostate, ali nije specifičan za maligna stanja već je njegovo povišenje karakteristično i za benigna stanja prostate poput upala i benignih tvorbi. Svim muškarcima starijima od 40 godina urolozi preporučuju ovu pretragu učiniti najmanje jednom u pet godina.

Zdravlje bubrega i jetre

Pretrage urea i kreatinin procjenjuju prvenstveno rad bubrega, dok povišeni urati mogu ukazati na giht sa karakterističnim simptomima uslijed taloženja u bubrezima i zglobovima.

Jetreni enzimi i metaboliti povišeni su kod akutnih i kroničnih problema sa jetrom, posljedica preboljelih bolesti u prošlosti te trenutnog opterećenja jetre lijekovima, alkoholom i hranom punom konzervansa. Uz razna stanja jetre mogu biti povišeni i kod disfunkcije žuči i gušterače.

Kontrola masnoća i šećera

Lipidogram ukazuje na poremećaje u metabolizmu masnoća koji mogu imati razne uzroke. Od slabije funkcije ili opterećenja jetre koja metabolizira masnoće, dijabetesa, hipotireoze, nefroze te poremećaja u samom metabolizmu lipida. Ponekad, u početku patologije, povišene vrijednosti se mogu riješiti promjenom prehrane i načina života.

Povišena, rjeđe snižena glukoza govori nam o poremećenom metabolizmu glukoze. Za potvrdu i dijagnozu dijabetesa (predijabetesa), inzulinske rezistencije i drugih poremećaja metabolizma glukoze rade se dodatne pretrage. U početku nekih stanja promjenom prehrane i načina života bolest se može znatno usporiti.

Krv u stolici

Okultno krvarenje radi se kao probir na maligne bolesti probavnog sustava, s napomenom da su i hemoroidi i tvrda stolica česti uzroci pozitivnog rezultata.

Informacije iz analize urina

U urinu sa sedimentom vidi se prisustvo stanica, bakterija, količina otopljenih tvari, prisustvo proteina, glukoze i metabolita. Iz tih podataka dobivamo informacije o stanju i funkciji bubrega i mokraćnog sustava te o eventualnoj patologiji poput sumnje na kamence ili sklonost nastajanju, upali, poremećajima u metabolizmu glukoze. Posredno, nalazi u urinu mogu ukazati i na patologiju drugih organa osim bubrega.

Kada je potrebno mišljenje liječnika

Kako je rad svih naših organa i čitavog tijela međupovezan, svi su ovi, do sad izneseni podaci o pretragama šturi, jer iskusni liječnik uz razgovor s pacijentom iz ovih pretraga može zaključiti mnogo više nego što ovim tekstom može biti obuhvaćeno.

Pacijent sam može vidjeti da li mu je nalaz uredan prema referentnim vrijednostima koje su navedene uz svaku pretragu. Ukoliko nema smetnji, nije potreban odlazak liječniku. Ako su pak neki od parametara izvan referentnih vrijednosti, nalaz svakako treba pokazati liječniku. Jedino liječnik, nakon pregleda i uvida u kliničku sliku može ispravno i potpuno interpretirati nalaz.

Uz procjenu stanja pacijenta, liječnik će odlučiti da li postoji potreba za propisivanjem terapije ili možda za dodatnom laboratorijskom obradom ili drugim dijagnostičkim postupcima koji mogu razjasniti indicije na koje je uputio nalaz sistematskog. Ponekad će liječnik samo preporučiti promjene u prehrani i načinu života To u početku mnogih stanja može dovesti do velikog olakšanja i povlačenja simptoma.

doktorica, liječnica, sistematski pregled

Bolje spriječiti nego liječiti: Sistematski pregled i sve njegove koristi

No, većina nas nema naviku odlaska na sistematski pregled. Iako se osjećamo potpuno zdravima, značaj redovitih sistematskih pregleda je...

SAZNAJTE VIŠE

Osnovni, muški ili ženski sistematski

Uz jednostavnost, glavna dobrobit laboratorijskog sistematskog pregleda je široki spektar obuhvaćenih organa i organskih sustava te rana dijagnostika i uočavanje naših slabih točki na vrijeme dok još puno toga možemo poduzeti. U Poliklinici Breyer nudimo tri vrste sistematskih pregleda: osnovni, ženski i muški sistematski, a svi su rezultati gotovi isti dan

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button