Zanimljivosti i savjeti - 26. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Oni su prijatelji našeg zdravlja: Obilježavamo Hrvatski dan liječnika

U Hrvatskoj se 26. veljače obilježava Hrvatski dan liječnika u sjećanje na osnutak Hrvatskog liječničkog zbora 1874. godine

hrvatski dan liječnika

Prema podacima Eurostata čak je 38 posto građana EU u 2017. godini posjetilo jednom ili dva puta svojeg liječnika opće medicine.

Hrvatski dan liječnika obilježava se 26. veljače u spomen na 26. veljače 1874. godine, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi.

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj

Danas je u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj zaposleno 12.500 doktora medicine,odnosno 17 posto zaposlenih. Među doktorima medicine 67 posto su specijalisti, a 58 posto liječnika radi u bolničkim ustanovama, što je 2 posto više nego prije pet godina.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u općoj medicini zaposleno je 2.309 doktora, u pedijatriji 277, u ginekologiji 271, a u stomatologiji 1.931 doktor dentalne medicine, piše Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Koliko često idemo liječniku?

Prema podacima Eurostata, središnje statističke agencije Europske unije, čak je 38 posto građana EU u 2017. godini posjetilo jednom ili dva puta svojeg liječnika opće medicine, 25 posto ih je konzultiralo liječnika 3 do 5 puta, dok 24 posto građana uopće nije vidjelo svojeg liječnika.

liječnica, doktorica, ordinacija

Vjerujte im: Liječnici obiteljske medicine mogu procijeniti rizik od infarkta

Već je godinama poznato da zajednice koje imaju dobre programe edukacije laika za oživljavanje imaju i veću stopu preživljavanja...

SAZNAJTE VIŠE

Prema njihovim podacima, Danska ima najveći broj onih koji su u godini dana liječnika posjetili 6 ili više puta (49 posto), a najviše je Francuza koji su liječnika posjetili 3 od 5 puta godišnje (34 posto). Najviše Slovaka posjećuje liječnika jednom ili dva puta godišnje (47 posto), dok je broj onih koji uopće ne idu liječniku najveći u Grčkoj (61 posto).

Stanje u Hrvatskoj

Kad govorimo o hrvatskim građanima, 32 posto građana nije vidjelo svojeg liječnika, a 30 posto ga posjećuje jednom do dva puta godišnje. Samo je osam posto hrvatskih građana zatražilo pomoć liječnika 6 do 9 puta, a 11 posto građana posjetilo je liječnika opće prakse 10 i više puta godišnje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button